Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA

225 vogeltjes op de tentoonstelling van De Vogelvriend

donderdag 23 november 2023 19:45 tot zaterdag 25 november 14:30

In de Sportlight

Wat:                 Vogelshow De Vogelvriend Roden eo

Wanneer:         Donderdag 23 tot en met zaterdag 25 november

Waar:                Hotel restaurant Onder de Linden

Info:                  www.devogelvriendroden.nl

RODEN – Nog heel even, en er wordt weer volop gevlogen bij Hotel Onder de Linden in Roden. Van donderdag 23 tot en met zaterdag 25 november zijn er maar liefst 225 vogels te bewonderen in het hotel. De vogeltjes bivakkeren voor drie nachten aan de Brink in Roden. Woensdag worden ze uitgebreid bekeken door de deskundige ogen van de keurmeesters en donderdagavond stellen ze hun verenpracht tentoon aan het publiek, weet secretaris van De Vogelvriend Roden e.o. Johan Dermois te vertellen.

Johan Dermois is zelf ook keurmeester en nu zo’n drie jaar betrokken bij de Roder vogelclub. Daarvoor zat hij in Emmen bij de vogelvereniging. En nu hij inwoner van Roden is zocht hij vanzelfsprekend contact met de plaatselijke vogelvereniging. ‘En dan word je meteen gevraagd als secretaris hè, zo gaat dat’, lacht Dermois. ‘De club bestaat dit jaar 70 jaar, Dat was in januari. We hebben het niet echt gevierd. Op een lekker gebakje bij de ledenvergadering na. 70 jaar is best lang. We zijn de op één na grootste vogelvereniging van de provincie Drenthe. Emmer-Compascuum is de grootste. We hebben ruim honderd leden. Veel vogelverenigingen hebben grote moeite om het hoofd boven water te houden. Dat speelt bij ons gelukkig niet. Al zouden we wel heel graag weer een jeugdafdeling hebben. De jeugd laat het afweten, dat is jammer. We hopen daarom dat er ook veel jonge mensen komen kijken bij de vogelshow die donderdag begint. We laten ze graag zien hoe leuk het houden van vogels is. 19 van onze leden hebben zich ingeschreven voor de tentoonstelling. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar het is toch 20 procent van de leden.’ In totaal worden er 225 vogels aangeleverd. Van kleurkanaries, vorm- en postuurkanaries tot gouldamadines, een bijzondere kleurrijke exoot uit Australië. Vooral die laatste soort vinden mensen erg mooi om te zien, weet Dermois die als keurmeester in deze tijd veel op pad is.

‘Het seizoen begint in oktober en november is de piekmaand. Daarna beginnen in december de districten, dat is een provinciale show. Alle toppers uit de regio komen daar naar toe. De kampioenen daaruit gaan door naar het nationale kampioenschap dat in Hardenberg gehouden wordt. Als keurmeester word je echt overal voor gevraagd. Gisteren zat ik in Winschoten, morgen moet ik naar Haaksbergen. Zo reizen we het hele land door, lacht de secretaris. ‘Of ik een strenge keurmeester ben? Niet per streng, wel eerlijk. Straffen is niet mijn ding, duidelijke tips voor verbetering aangeven wel. Hoe kunnen fokkers het dichtstbij de gestelde standen komen, dat geven we aan. Al heb je de natuurlijk nooit helemaal in de hand. We letten onder andere op kleur, vorm en postuur.’ Woensdag buigen de keurmeesters zich over de ruim tweehonderd gevleugelde vrienden. Donderdagavond om half acht is de vogelshow open voor publiek. Dan zijn ook de prijzen bekend. De winnende vogels zijn voorzien van rozetten aan hun kooi.

‘We hopen op een hoop bezoekers én op nieuwe leden zodat we onze grote hobby kunnen blijven uitoefenen. Donderdagavond begint de show en duurt tot 22:00 uur. Vrijdag kunnen belangstellenden tussen 10:00 uur en 22:00 uur komen kijken. Zaterdag is de show geopend van 10:00 uur tot 14:30. Dan gaan de vogels weer naar huis. Een aantal van onze leden is dagelijks aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden.’