‘Stomme’ film Ten Commandments te zien in Vries

vrijdag 24 november 2023 20:00

VRIES - De eerste Ten Commandments is precies 100 jaar geleden gemaakt met duizenden figuranten en speciale effecten, die voor die tijd totaal nieuw waren. Dit werd gedaan met een budget van 1.000.000 dollar, uitzonderlijk hoog indertijd. The Ten Commandments is een stomme film uit 1923 onder regie van Cecil B. De Mille. De film is gebaseerd op het verhaal van Mozes en de vlucht uit Egypte. De film was in de jaren twintig heel populair maar verloor later de aandacht, tot De Mille in 1956 de klassieke versie maakte van de film. De film wordt op vrijdag 24 november nog een keer op een hele bijzondere manier beleeft in de Bonifatiuskerk in Vries aan de Brink. Het begint om 20.00 uur. Organist en musicus Gijs van Schoonhoven uit Enschede komt naar Vries en draait deze 100 jaar oude film en hij begeleidt de film op het kerkorgel. De filmvertoning duurt ongeveer 45 minuten, daarna wordt er nog naar een andere korte stomme film gekeken of musicus van Schoonhoven speelt andere muziek die hoort bij deze tien geboden. Toegang gratis, er is wel een collectebus bij de deur.