‘Blijf van ons feest af’

Klaas Pruim vrijstaand

Klaas Pruim blijft thuis

RODEN – Huh? Echt? Ja, echt. Klaas Pruim doet niet mee aan de Rodermarkt. En dus staat de zo bekende tent dit jaar niet op de plek waar zijn zaak vier jaar geleden afbrandde. Dat zal even wennen zijn. Want zoals Ot bij Sien hoort, zo hoort Klaas bij feest en bij Rodermarkt. Pruim kan zich niet langer vinden in tal van zaken rond de Rodermarkt. Hij voelt zich gezocht en ergert zich aan de ontwikkelingen die gaande zijn. En dus blijft Klaas thuis. En dat vindt niemand leuk. Helemaal niemand.

Rodermarkt 2014. Toen al brak er iets bij Klaas. ‘Ik voel me wat oneerlijk behandeld’, zegt hij. ‘Vorig jaar stond er ineens veel politie voor de ingang van de tent. De tent moest dicht, terwijl de tent helemaal vol zat met alleen maar leuke mensen die ontzettend veel lol met elkaar hadden. Als ondernemer is het nooit leuk mensen weg te moeten sturen. Om te zeggen dat het afgelopen is. Dan namelijk, krijg je altijd gezeur’, zegt Pruim. En zo is er veel meer. De prijs van de Ronermark bijvoorbeeld. Ook iets waar Pruim zich aan ergert. ‘Ik weet dat het merendeel van de horeca voor een prijs van twee euro was. Omdat een aantal ondernemers hun zin door hebben gedrukt, is het 2,25 euro geworden. Kijk, ik begrijp best wel dat een aantal ondernemers het lastig heeft. Maar er zijn er ook die liever lui dan moe zijn of gewoon dichtgaan. En die beslissen wel even dat de munt straks 2,25 euro gaat kosten. Daar snap ik dus niets van. Rodermarkt was ons feest. Dan moet je het voor iedereen zo leuk mogelijk maken met leuke consumptieprijzen’, zegt Klaas, die de afgelopen jaren fors investeerde in artiesten.
De gehanteerde consumptieprijs van 2,40 euro op de Jaarbeurs vindt Pruim al helemaal lachwekkend. Belachelijk. ‘ Dat is nota bene een stichting. Die hoeven dus geen geld te verdienen. Maar zonder slag of stoot wordt de munt gewoon 2,40 euro. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Alsof iedereen zich het allemaal maar kan permitteren. Je moet Rodermarkt zo aantrekkelijk mogelijk maken, voor jong en oud. Dat doe je volgens mij niet door de consumptieprijzen zo omhoog te gooien. En volgens mij het niet eens echt nodig en kunnen een aantal mensen gewoon niet tellen.’
Geen klinkende namen dus bij Pruim. Geen ‘Mooi Wark’ en hippe artiesten voor de jeugd. Geen dampende, volle tent. Geen aantrekkelijke consumptieprijzen. Een gemis. Letterlijk en figuurlijk een lege plek in hartje Roden. ‘Ik weet hoeveel bier er gedronken wordt. Ook bij de Jaarbeurs. Met een prijs van 2,40 euro noem ik het graaien. Kraaien zijn het. Grijpers. Over de rug van de Roners. Ik snap dat niet. Je jaagt mensen zo weg. De Rodermarkt is de Rodermarkt niet meer. Ze moeten van ons feest afblijven. Ons feest ja. Jarenlang met leuke prijzen voor een consumptie en met mooie artiesten. Georganiseerd door hardwerkende mensen. Dat is niet meer. En als je het dan gezellig hebt, dan sluit de politie je tent. Moet je mensen die net munten hebben gekocht wegsturen.’
Nog steeds heeft Pruim overigens plannen om te gaan bouwen in Roden. ‘Op de een of andere manier wordt het mij onmogelijk gemaakt een leuke plek voor jong en oud te creëren. Ik wil met niemand problemen en speel open kaart. En toch komen ze er met mij niet uit, terwijl ik overal in Roden wel wil bouwen. Met mij kunnen ze echt alle kanten op, hoor. En dus begrijp ik het allemaal niet. Dat alles dan zó moeilijk is en alles je zo lastig gemaakt wordt. Althans, zo voelt dat. Nog steeds heb ik er vertrouwen in dat het goed komt. Ik sta er positief in. Wel zullen er nog een aantal ‘moeilijke gesprekken’ met de gemeente volgen. Wat betreft de Rodermarkt: ik kan er niet langer tegen. Het is geen feest voor iedereen meer. Vandaar dat ik er niet ben. Ik doe een stap terug. Ik volg het wel van een afstandje.’

En dus zit Klaas thuis. Met pijn in zijn hart. De steunbetuigingen zijn talrijk. Iedereen mist Pruim. Iedereen wil dat Klaas er gewoon is, want dat hoort zo. Maar ondanks dat, zien we hem dus niet. Dat zegt eigenlijk alles. Dan is de maat voor hem écht vol.