Dit zijn de belangrijkste skills voor een carrière

Als professional is het van groot belang dat je constant blijft leren door je carrière heen. Er zijn bepaalde vaardigheden die nou eenmaal ontzettend belangrijk zijn te hebben. Maar wat zijn nou dit soort belangrijkste skills precies? Het gaat hier dus om soft skills, dat zijn vaardigheden die te maken hebben met emotionele, sociale, en intellectuele ontwikkeling van jezelf. We hebben hier acht van dit soort skills verzameld waarvan we denken dat ze onmisbaar zijn.

Communicatie

Effectieve communicatie is de sleutel tot succes in vrijwel elke branche. Het vermogen om je gedachten duidelijk te formuleren, te luisteren naar anderen en je boodschap over te brengen op verschillende doelgroepen is ontzettend belangrijk, ongeacht de soort baan die je hebt.  

Kritisch denken

In een wereld die overvol is met informatie is het vermogen om kritisch te denken erg waardevol. Het is een skill die zeker te leren is. Het houdt in feite in dat bij alles dat je leest of hoort, je nadenkt of het logisch is, of de bron betrouwbaar is, en of de bron baat bij de informatie heeft. Door op deze manier kritisch te analyseren, kun je tot de beste conclusies komen.

Goede feedback

Feedback is enorm handig voor zowel leiders als teamleden, doordat het ze in staat stelt om hun prestaties te versterken, de samenwerking te optimaliseren en een cultuur van continu leren te creëren. Goede feedback geven is lastiger dan veel mensen denken, en het is een skill die je kunt leren door bijvoorbeeld een cursus feedback geven. Het is natuurlijk een onderdeel van goede communicatie, maar wel een van de meest belangrijke onderdelen.

Samenwerken

Effectief samen te werken met anderen zal altijd een erg belangrijke skill blijven, zowel op werk- als op privé gebied. Teamwork en samenwerkingsvaardigheden stellen je in staat om productief te werken binnen een groep, te luisteren naar verschillende perspectieven en tot gezamenlijke oplossingen te komen.

Technologische vaardigheden

In het digitale tijdperk is het essentieel om up-to-date te blijven met de nieuwste technologieën. Het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van data-analyse, programmeren, sociale media en andere digitale tools zal je een voorsprong geven in de arbeidsmarkt. Ondanks dat dit soort skills enorm gewild zijn, lopen velen nog wat achter. Er zijn cursussen te volgen die je de nodige vaardigheden op dit soort gebieden leert, zodat je helemaal up-to-date bent.

Leiderschap

Of je nu een formele leiderschapspositie hebt of niet, het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden is altijd waardevol. Leiderschap betekent namelijk niet alleen bevelen geven, het omvat ook het vermogen om anderen te inspireren, te motiveren en te begeleiden, evenals het tonen van initiatief en verantwoordelijkheid. Veel mensen zullen dit soort vaardigheden automatisch ontwikkelen door ervaring en zelfvertrouwen op te doen over de jaren. Toch is het goed om na te denken over hoe jij scoort op dit gebied.

Flexibiliteit

Het vermogen om je aan te passen aan veranderingen, om te gaan met onzekerheid en nieuwe uitdagingen aan te gaan, zal je helpen om veerkrachtig en succesvol te zijn. Veel mensen houden van routine en dingen die hetzelfde blijven, en vinden het daarom moeilijk om flexibel te zijn. Probeer veranderingen te zien als een spannende nieuwe uitdaging, zodat je er positiever instaat.

Time management

Dit houdt in dat je leert om doelen en prioriteiten te stellen, en je taken goed organiseert. Door overzichtelijk en effectief te werken wordt het makkelijker om deadlines te halen en uiteindelijk om succesvol te zijn in je carrière.

Door vaardigheden zoals deze te ontwikkelen, kun je jezelf onderscheiden van de rest. Het zal niet vanzelf gaan. De meeste vaardigheden zul je automatisch leren zodra je meer ervaring krijgt in je loopbaan. Toch is het relevant om er af en toe bij stil te staan op welke vlakken je nog wat bij te leren hebt. Welke van deze skills bezit je al, en welke helemaal niet?