Een geslaagd project, GO! Noordenveld, concludeert de Ongenode Gast

O

RODEN – De Pompstee was afgelopen week het decor van de slotbijeenkomst van GO! Noordenveld. Dit ambitieuze project – met als doel om nieuwkomers in Noordenveld goed te laten integreren – is de afgelopen jaren een succes gebleken. De Ongenode Gast zag het project van dichtbij ontwikkelen en ontbrak dus ook niet op de slotbijeenkomst in Roden.

Het wordt warmer en de dagen lengen. En zo kan het dat de gasten vandaag allemaal onder een laagstaande zon aankomen bij De Pompstee. Eenmaal binnen worden ze ontvangen door Bob Hulshof van Welzijn in Noordenveld. Hij wijst de gasten op de garderobe en de bar. Leuk: ook Jos Huizinga is weer eens van de partij. De oud-wethouder van Noordenveld nam in 2017 het stokje over van Gerrit Alssema. Alssema zag in 2015 hoe dit project van de grond kwam, maar moest later vanwege gezondheidsredenen afscheid nemen. Sindsdien was daar dus Huizinga en later Westendorp.  ‘Dit project ligt mij nader aan het hart’, zegt Huizinga. ‘Vandaar dat ik er vandaag bij ben.’ Het was een eind rijden voor de oud-wethouder, die inmiddels wethouder van Zwijndrecht is. Of hij het Noorden nooit mist? ‘Natuurlijk wel. Hier is alles zo gemoedelijk. Ik kom zelf van oorsprong uit Groningen, dus het beviel me hier prima’, geeft hij toe. Maar zijn ambities reiken ver. ‘In Zwijndrecht gaat het op een andere schaal. Ik ben daar belast met Ruimtelijke Ordening. Dan gaat het over bouwprojecten van 8.000 woningen. Dat zijn mooie projecten.’

Inmiddels is namens Noordenveld Jeroen Westendorp dus betrokken bij GO! Noordenveld. Nadat ambtenaar Bob Copper hem heeft aangekondigd, mag hij het openingswoord voeren. Hij wil het kort houden, want er staat eten klaar voor de gasten. ‘Als je met elkaar eet, laat je zien dat je elkaar vertrouwt’, begint de wethouder. Onder de aandachtige luisteraars zien we Hendrik en Gré-An Smeenge. Zij ontvingen tijdens het project enkele groepen statushouders op de boerderij. Ook Marian Stoppelenburg en Jan van Bon mogen niet ontbreken. Inmiddels druk bezig met de Cirkel van Integratie. Adel en Malek Rachid uit Norg zijn ook aanwezig. De twee zijn doordeweeks druk met vrijwilligerswerk in het dorp en worden langzaam maar zeker al bekende Norgers. Heimen Pijlman van Humanitas loopt ook rond, evenals raadslid Tineke Nieboer. Zij was eveneens nauw betrokken bij het project en spijkerde statushouders bijvoorbeeld bij over de gemeentelijke politiek. We zien ook statushouder Saad, die in Oldekerk aan het werk is bij een mechanisatiebedrijf. Alie Folkerts verwelkomt nog altijd statushouders in het Scheepstra Kabinet. En dan zijn er nog de fotografen Tieme Dekker en Anne Westerhof. Zij legden verschillende nieuwe families in Noordenveld op de gevoelige plaat en worden voor hun inzet bedankt door wethouder Westendorp. Enkele foto’s verschenen ook in De Krant, in de series ‘Gevlucht van ver, gevestigd dichtbij’ en ‘Mijn werk in Nederland’.
Nadat Westendorp de aanwezigen in het Arabisch heeft bedankt, kan het feestmaal worden geopend.