Franse parachutisten herdacht in Huis ter Heide

HUIS ter Heide – In de nacht van 7 en 8 april 1945 werden in Drenthe 33 parachutisten gedropt om Nederland te bevrijden. Zij werden de afgelopen week in de provincie herdacht. Operation Amherst was de naam van de dropping, die vooral tot doel had om bruggen te veroveren en te beschermen.

Wethouder Kisrten Ipema legde namens de gemeente Noordenveld bloemen bij het monument aan de Koelenweg in Huis ter Heide. Ook de Historische vereniging Norch legde bloemen. Bij de herdenking waren oud-militairen en nabestaanden uit Frankrijk aanwezig.

‘Herdenken is nog steeds op zijn plaats,’ vertelde Kolonel Harold de Jong. Hij geeft leiding aan de diverse herdenkingen in Drenthe. ‘Je bent pas dood als je naam niet meer wordt genoemd. Het is onze innerlijke overtuiging dat we moeten blijven herdenken. Hun verhaal kan niet vaak genoeg verteld worden.’

Aan de Koelenweg is een plaquette op een boerderij te vinden waarin de namen van 6 overleden Franse parachutisten staan. De parachutisten waren op 7 april rondom Assen verkeerd terecht gekomen. Na een wandeling in de nacht hebben zij in Huis ter Heide in een schuur gebivakkeerd. Hier werden zij op 10 april ontdekt door Duisters en Landwachters. De schuur werd in brand gestoken en er vond een vuurgevecht plaats. 6 parachutisten van het 3de regiment Chausseurs Parachutisten uit Frankrijk verloren hierbij het leven. Ook in Norg bij het oorlogsmonument voor de Hervormde Kerk, werd deze middag stil gestaan. In Norg zijn twee parachutisten omgekomen. Ter herdenking werd zowel bij de boerderij als op de Kerkbrink in Norg The last Post gespeeld.