Regenboogloper symboliseert diversiteit in Roden tijdens Coming Out Dag 2023

Wethouder Kirsten Ipema rolt de regenboogloper uit.
Wethouder Kirsten Ipema rolt de regenboogloper uit. Foto: ERIK VEENSTRA
Gemeente Noordenveld Ticker

RODEN – Woensdag 11 oktober werd voor het gemeentehuis in Roden een regenboogloper uitgerold en wethouder Kirsten Ypema hees een LHBTIQ+ vlag de lucht in. Onder grote belangstelling van ambtenaren en genodigden, stond de gemeente stil bij de LHBTIQ+-gemeenschap die nog altijd niet overal wordt geaccepteerd. Eén dag lang waren de symbolen te zien. Initiatiefneemster en raadslid Anita van der Noord (PvdA/GroenLinks) ziet liever dat de gemeente Noordenveld het hele jaar door aandacht besteed aan de LHBTIQ+ gemeenschap.

In 2017 sloot de gemeente zich aan bij het landelijke project Regenboogsteden. Hierbij zet de gemeente zich in voor een inclusieve en veilige omgeving voor LHBTIQ+ inwoners. Van 9 oktober tot en met 15 oktober vierden vele gemeenten de Regenboogweek. Deze week valt jaarlijks samen met 11 oktober, de internationale Coming Out Dag. Dan wappert over de hele wereld de vlag als symbool voor gelijkheid. Van der Noord: ‘Het was een heel fijn moment. De publieksingang werd op een vrolijke manier opgefleurd. Elke bezoeker moest hier overheen, dus we hebben het kenbaar genoeg gemaakt.’ Als SDG-regiocoördinator omarmt zij SDG 5 (Gendergelijkheid) en SDG 10 (Ongelijkheid verminderen).

Jezelf zijn niet vanzelfsprekend

Regenboogambassadeur van de provincie Drenthe, Henk Nijmeijer, kwam de bijeenkomst bijwonen en wees de aanwezigen erop dat er vandaag de dag nog veel afkeur is voor openlijke homoseksualiteit. Speciaal voor het moment had hij een regenboogjasje aan met bijpassende schoenen. ‘We zijn heel blij dat hij tijd voor ons maakte. Op vrijdag heeft hij nog in het Scheepstra Kabinet aan een groep nieuwkomers verteld wat de regenboogweek inhoudt en dat we elkaar gelijkwaardig moeten behandelen.’ Door stil te staan bij Coming Out Dag, wil de gemeente uitstralen dat iedere bewoner zich veilig en geaccepteerd moet voelen. ‘Nog altijd is het niet vanzelfsprekend dat je uitkomt voor je geaardheid. Van het Meldpunt Discriminatie wordt te weinig gebruik gemaakt omdat veel mensen zich schamen of bang zijn om gepest te worden. Dit moeten we niet accepteren. Elke inwoner van onze gemeente moet zich gezien en gehoord voelen.’ De viering van donderdag is volgens Van der Noord een goede stap in de richting. ‘Maar dit was een kort moment. We willen iets uitdragen wat een heel jaar zichtbaar is, wellicht een regenboogzebrapad.’ Doordat vele media bericht over deze bijzondere bijeenkomst, is volgens Van der Noord het doel behaald. ‘We willen Coming Out Dag graag kenbaar maken, dat is zeker gelukt.’

Wethouder Kirsten Ipema rolt de regenboogloper uit.

UIT DE KRANT