Oude gemeentewerf nieuwe ‘thuishaven’ Oekraïense vluchtelingen

Roden Gemeentewerf Noordenveld Oude Situatie
Roden Gemeentewerf Noordenveld Oude Situatie Foto: ERIK VEENSTRA
Gemeente Noordenveld

RODEN – Vijftig Oekraïense vluchtelingen worden per 1 januari opgevangen op de voormalige gemeentewerf aan de Eerste Energieweg in Roden. Zij zitten nu nog in het Fletcher hotel, maar de gemeente heeft het contract met het hotel opgezegd. Opvang in een hotel is een kostbare aangelegenheid, vertelt wethouder Alex Wekema (PvdA/GroenLinks) die financiën in portefeuille heeft. Daarbij is het geen wenselijke situatie. ‘Mensen willen zelf hun bed opmaken en een potje koken.’ Al eerder dit jaar vertrokken 40 Oekraïners naar het pand van de voormalige dierenkliniek Hopmans aan de Groene Zoom. De vrijgekomen plekken van deze groep zijn inmiddels bezet door een nieuwe groep Oekraïense vluchtelingen. Zij mogen tot 1 januari bivakkeren in het hotel. Die groep verhuist daarna naar een nader te bepalen locatie binnen de provincie Drenthe.

De gemeentewerf aan de 1e Energieweg verhuist de komende maanden naar de nieuwe locatie aan de Ekkelkamp in Roden. De opvang van 50 Oekraïense vluchtelingen staat – na aanpassingen en mogelijke verbouwingen – gepland voor december. De buurt van de voormalige gemeentewerf is geïnformeerd. Hoe de werf precies ingericht wordt voor opvang, is nog niet helemaal duidelijk, volgens de wethouder. ‘We gaan met units werken, deels inpandig en deels op het terrein. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk. Haast is geboden, want voor 1 januari moet alles klaar zijn.’ De opvang op de werf is voor maximaal twee jaar. ‘Dat geeft ons ook nog even de tijd om te bedenken hoe we de werf in de markt gaan zetten.’ Speeltoestellen komen er niet aan de Eerste energieweg. ‘Hier worden geen kinderen opgevangen. Die zitten aan de Groene Zoom en bij groepsaccommodatie de Hullen.’ Nu nog genieten de vluchtelingen volpension in Fletcher. Straks het de bedoeling dat ze zelf gaan kopen én koken, volgens de wethouder. ‘Dat kan ook, de meeste van hen hebben een baan.’

Gemeente Noordenveld vangt sinds 2022 een groep vluchtelingen uit Oekraïne op in recreatie-accommodaties. De gemeente ziet dit niet alleen als plicht, maar ook als maatschappelijke taak. Eén van de locaties, Fletcher Hotel Langewold, voldoet niet voor de langere termijn. Het contract met deze locatie loopt tot 1 januari 2024. In totaal worden ongeveer 180 Oekraïners opgevangen in de gemeente. En het einde is nog niet inzicht. Drenthe is gevraagd om nog eens 500 extra plekken te faciliteren.

UIT DE KRANT