LGN stemt tegen kredietaanvraag Maatlanden – De Zulthe

Afbeelding
Gemeente Noordenveld

RODEN - Lijst Groen Noordenveld maakt zich zorgen over het democratisch gehalte van de behandeling van de kredietaanvraag voor de aankoop van een stuk grond tussen de Maatlanden en De Zulthe in Roden. De gemeente wil het stuk grond aankopen ten behoeve van ontwikkeling voor woningbouw, terwijl omwonenden zich grote zorgen maken over de geschiktheid van het terrein. 

Normaalgesproken worden onderwerpen waarover de gemeenteraad moet stemmen eerst behandeld in een oordeelsvormende vergadering. In die vergadering mogen betrokkenen hun zienswijze toelichten, zodat de raad zich een oordeel kan vormen. Deze stap is in dit geval overgeslagen: de kredietaanvraag kwam direct in de besluitvormende vergadering. Lijst Groen Noordenveld heeft zich daar hevig tegen verzet.

“Als je de inspreekmogelijkheid van inwoners overslaat negeer je het democratisch recht dat inwoners van deze gemeente hebben,” aldus fractievoorzitter Tineke Nieboer. Een meerderheid van de agendacommissie van de gemeenteraad was eerder van mening dat dit besluit slechts uitvoering van een eerdere beslissing is. Nieboer: “De raad zou deze mogelijkheid niet mogen inperken. Vooral niet omdat we weten hoe gevoelig het bouwen in het gebied van Maatlanden - De Zulte bij de talrijke omwonende Noordenvelders ligt.”

Stichting De Zulthe - Maatlanden Roden wilde wel degelijk inspreken om haar zorg te delen met de raad. LGN heeft voor de beoogde inspreekbijdrage haar spreektijd beschikbaar gesteld en de bijdrage van deze stichting voorgelezen. “Zodat inwoners toch het podium krijgen dat ze in een democratisch Nederland zouden moeten hebben.”

Daarnaast vraagt LGN zich af of de gemeente met deze grondaankoop voldoende verantwoordelijkheid neemt voor een rechtmatige, doelmatige, en integere wijze van besteding van het gemeenschapsgeld. Tineke Nieboer: “Er is niet onderzocht of dit geld goed besteed wordt en er is ook niet berekend of het geld van de aankoop wel terugverdiend kan worden door de gemeente. In een gemeente waar de financiële situatie zo slecht is dat zelfs geld voor sociale doeleinden wordt gebruikt om gaten elders te dichten, is het volgens ons onverantwoord om deze aankoop te doen.”

UIT DE KRANT