‘Een cultuur gemeente is iets wat we heel graag willen’

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
Gemeente Noordenveld

NOORDENVELD – Afgelopen week was er in de gemeenteraad van Noordenveld discussie over cultuur. Noordenveld kan in het jaar 2024 tot en met 2026 cultuur gemeente van Drenthe worden. Hiervoor vroeg het college aan de raad een subsidie van 90.000 euro om hiervoor de voorbereidingen te treffen. Naar verwachting zal in het cultuurjaar de provincie eenzelfde bedrag toekennen aan Noordenveld. Dit dan voor de daadwerkelijke uitvoering.

Bertus Jan Epema van de combinatie fractie PvdA/GroenLinks was hier helder over. ‘Een cultuur gemeente is iets wat we graag willen. Dit zouden we moeten willen zijn.’ Ook andere fracties reageerden positief. Nanda Emmens van de VVD zag hier een mooie kans om onze gemeente extra op de kaart te zetten. ‘Maak hierbij wel gebruik van onze eigen culturele instellingen,’ gaf zij het college mee. Enkele zorgen waren er ook. ‘Wij staan als Gemeentebelangen positief in dit voorstel, maar hebben wel zorgen over de investering van 90.000 euro. Misschien moeten we even een pas op de plaats maken,’ gaf Rik van der Es de raadsleden mee.

Burgemeester Klaas Smid is benoemd als kartrekker van het cultuurjaar in de gemeente. ‘Drenthe is de laatste in rij van alle gemeenten in de provincie en we gaan tot en met 2026 dit cultuurprogramma uitvoeren. We willen vooral de kracht van onze eigen culturele instellingen hiervoor benutten. Het initiatief leggen we neer bij de samenleving. We willen geen ingewikkelde procedures opstarten. Eenvoudig en niet te ingewikkeld zal ons credo zijn,’ zei hij.

Lijst Groen Noordenveld kwam met het initiatief om alle Noordenvelders een cultuurpas te geven, zodat er op een laagdrempelige manier deel kan worden genomen aan culturele activiteiten. Cultuurwethouder Alex Wekema had hier op voorhand toch enkele vraagtekens bij. ‘Als gemeente doen we voor met name de lagere inkomens al veel aan bijdragen voor activiteiten. De Meedoen regeling is daar een voorbeeld van. Die is ook bedoeld voor cultuur. We hebben regelingen lopen en dan vraag ik mij af of dit nog wel nodig is.’ Lijst Groen Noordenveld zal in de aankomende besluitvormende vergadering komen met een voorstel aangaande dit onderwerp.

UIT DE KRANT