‘Het geheim van oud worden? Dankbaar en tevreden zijn’

Oudste inwoner van Nederland werd 110 jaar

LEEK – Op 31 augustus was het een komen en gaan van gasten op de verjaardag van Ebeltje Boekema-Hut. In Woonzorgcentrum Vredewold vierde zij wel een hele speciale verjaardag, haar 110e! De vrouw die nooit in het ziekenhuis heeft gelegen, nog wekelijks naar de gymnastiek gaat, genoot volop van alle aandacht die zij deze dag kreeg.

Ebeltje, geboren en getogen in Zevenhuizen, ontmoette haar echtgenoot op een feestje in Roden en streek na haar trouwen neer in Nuis-Niebert. Thuis had ze geleerd om hard te werken op de boerderij, later werd ze dienstmeisje en met de komst van de kinderen nam ze de zorg voor haar vier dochters voor haar rekening.

Boukje, de 82-jarige dochter, vertelt: “Het is prachtig en wonderlijk om mijn moeder nog om ons heen te hebben.” Ze laat weten dat de vrouwelijke tak van moeder erg sterke genen heeft, want haar oma werd 97 en was destijds de oudste inwoner van de gemeente Leek. In de vrouwelijke lijn daarboven werden ze zelfs respectievelijk nog 93, 100 en 95. “Dat ziet er goed uit voor de dochters”, grapt een van de kleinzonen. “Ik ga ervoor”, roept oudste dochter Gerkje, “hoewel, ik ben wel wat minder fit dan mijn moeder.” Gerkje en Boukje brengen moeder samen elke zaterdagmiddag een bezoekje.

Hoewel haar gehoor en zicht het duidelijk af laten weten, vertelt Ebeltje maar al te graag dat ze verder nog gezond is. “Wat er vandaag zo leuk is? Alles! Dat we vandaag zo blij zijn met elkaar.” En over het geheim van haar hoge leeftijd is ze heel duidelijk: “Dankbaar en tevreden zijn.” Ze lust en eet alles en is ook nog in beweging, want eens in de week doet ze mee aan de gymnastiekoefeningen. En terwijl een van de gasten een grapje maakt, lacht ze. “Want lachen is gezond”, sluit ze af.

Dan is het tijd om te poseren met burgemeester Van der Tuuk en nog even te smullen van een advocaatje met slagroom, gekregen van dochter Linie. En Ebeltje? Niets is haar vandaag te veel, ze blijft zichtbaar genieten. “Gelukkig houdt moeder ervan om in de belangstelling te staan”, aldus Boukje.