‘Het interessante is onze filosofie: wie gaat hier schilderen en waarom?’

actueel

Veertig jaar tekenen en schilderen met de Teken- en Schildergroep Roden

 
RODEN – Een van de grootste schilderclubs van Noord-Nederland, de Teken- en Schildergroep Roden (TSR). Op 8 maart 1977 gestart door een drietal creatieve kunstschilders in een leegstaand lokaal in de voormalige Scheepstraschool. Ruim 40 leden telde de club toen. Inmiddels zijn het er 255 die van heinde en verre komen om in Roden een ochtendje te kunnen kwasten. We blikken terug met één van de oprichters Iwe Hut en vooruit met Diny Brouwer ( verantwoordelijk voor de publiciteit van de TSR ) en Paul Otter, penningmeester van de TSR. “Het interessante is onze filosofie: wie gaat hier schilderen en waarom? Dat is heel essentieel.”
1977. Iwe Hut werkte op het hoofdkantoor van Fred van der Werff in Leek destijds. Hut raakte bevriend met collega Herman Branolte en Barbara Slager. Overeenkomst? Passie voor schilderen. “Er ontstond spontaan een clubje”, begint Hut in de koffiekamer van de TSR aan de Kanaalstraat in Roden. “We hadden inmiddels 42 enthousiastelingen om ons heen verzameld. En dat clubje moest leiding hebben. We wilden het professioneel aanpakken. Schilderen onder goede begeleiding, dat was het idee. Op 8 maart 1977 was de Teken- en Schildergroep Roden een feit, opgericht bij Notariskantoor Wilts en Holland in Roden. Met z’n allen hebben we het lokaal opgeknapt en van de gemeente kregen we tekentafels die over waren van een oude school. Zo is het begonnen.”
De club legde contacten met afgestudeerde kunstenaars van Kunstacademie Minerva in Groningen, waaronder Antje Sonnenschein. Tot op de dag van vandaag is zij (al 32 jaar lang) als docent bij TSR betrokken, net als vijf andere professionele kunstenaars. “We schilderen en tekenen hier in 15 verschillende groepen verdeeld over 5 dagen”, vertelt penningmeester Paul Otter. “En dat 40 weken per jaar! Hier is altijd reuring. In het atelier, maar zeker ook in de koffiekamer. Leden komen hier ook voor een praatje, zoeken gezelligheid op. En daarmee komen we op onze filosofie. Die is interessant: wie gaat er schilderen en waarom? Dat is heel essentieel. Het sociale aspect is bij onze vereniging erg belangrijk. Voor ouderen is het goed om in beweging te zijn en onder de mensen te blijven. Wat kun je beter doen dan schilderen? Iedereen kan het. En bovendien: werken in groepsverband is leuk, er ontstaat een bijzondere energie. Je stimuleert elkaar.”
Diny Brouwer knikt. Beaamt wat de penningmeester zegt. Diny schildert al jaren bij de club. Elke week vaste prik. Een uitje waar ze zich op verheugt. “Ik heb hier een beetje mijn eigen plek. Bij de schildersezel achter in de hoek van het atelier, daar zit ik altijd. We hebben hier een heerlijke, lichte ruimte. Hiervoor was het meer behelpen. Toen de Scheepstraschool in 1985 ging uitbreiden, moesten we een andere locatie zoeken. We belandden op de zolder van Boerderij Dijk aan de Jasmijnlaan. Toen een uitkomst, maar niet voor iedereen even handig. Moesten twee hoge trappen op. We hebben er van 1985 tot 2014 gezeten, TSR huurde het van de Woonborg.” Er was sprake van dat er een lift in zou komen, weet Paul. “Het was ons zelfs beloofd. Maar hij kwam niet. Dan komt er zo’n kantelmoment. Wat ga je doen? Uiteindelijk kwam dit pand in beeld. Toen ook eigendom van de Woonborg, maar de gemeente nam het in 2014 over. Die vond dat de Woonborg niet dit soort objecten zou moeten verhuren. Sindsdien huren wij van de gemeente. Mensen denken wel eens dat we onderdeel zijn van K38 omdat we in hetzelfde gebouw zitten, maar dat is niet zo. We hebben ieder onze eigen ingang. Die van ons zit aan het Schoollaantje bij het blauwe hek.”
Behalve dat er geschilderd en getekend wordt bij de TSR, exposeren de leden ook. Regelmatig haakt de club in op verschillende thema’s van de gemeente Noordenveld en van de Roder Zakenkring, weet Diny te vertellen. “Honderd jaar Ot en Sien bijvoorbeeld. Toen hebben we een etalage-expositie georganiseerd waaraan een Foto Puzzelwedstrijd verbonden was. In veel etalages van winkels in Roden hingen Ot en Sientjes, geschilderd door leden van de TSR. En tijdens het ‘Jaar van de Vluchteling’, hebben we statushouders uit Roden betrokken. Zij hebben hier in het atelier onder professionele begeleiding schilderijen gemaakt. Daar zijn leuke dingen uit voort gekomen. Drie van hen worden lid van onze club.” Op dit moment is TSR ook in gesprek met de buren over mogelijke samenwerking, vertelt Paul. “We willen graag samenwerken met K38. In welke vorm weten we nog niet precies, daarover zijn we in gesprek.”
Medeoprichter Iwe Hut is zelf geen lid meer van de TSR, hij heeft inmiddels zijn eigen kunstgenootschap opgezet en is betrokken bij Kunstmomenten, een open atelierroute door Noordenveld. Maar trots is hij nog steeds, op het cluppie dat hij 40 jaar geleden begon met Herman en Barbara. En terecht. Want als je het als club na zoveel jaar nog steeds weet voor elkaar te krijgen dat er telkens nieuwe leden bijkomen, dan doe je het goed. In 2018 start de TSR met een nieuwe beginnerscursus en een serie nieuwe workshops. Meer informatie is te vinden op
www.tekenen-schilderen-roden.nl
 
 
 
 
 
 

UIT DE KRANT