In the sportlight: Openluchtspel Roderwolde

‘Schots en Scheif’ in ‘theater’ Roderwolde

RODERWOLDE – De Stichting Openluchtspelen Roderwolde heeft als doel elk jaar een toneelstuk ten tonele te brengen en in die missie slaagt de stichting al vele – 55 om precies te zijn- jaren. Een vaste en hechte groep mensen vormt het bestuur en wordt bijgestaan door een grote groep vrijwilligers die samen zorgdragen dat alle zaken buiten het toneelspel geregeld worden. Denk daarbij aan het onderhouden van de faciliteiten en het theater maar ook het bouwen van het decor, de grime, het licht en geluid én de verkoop van warme worst.  Roderwolde en omgeving kan dit jaar genieten van het stuk ‘Schots en Scheif’, geschreven door Anne Doornbos uit Een. En dat belooft dus wat, want Doornbos staat te boek als een van de beste Drentse schrijvers van dit soort stukken.

Het is overigens de 55e keer dat het openluchtspel in Roderwolde (pastorietuin) plaatsvindt, onder het bladerdak van een mooie rode beuk, al jaren een vast decorstuk.  Het verhaal gaat over een café; vandaag nog los maar morgen beginnen ze met een verbouwing.  Hoewel er twee afspraken in de agenda staan, is dit voor Marten geen reden om thuis te blijven om zijn vrouw te helpen. Zijn schoonzus is er om te helpen, Marten gaat met zijn vriend Berend op jacht. Vlak voor de vergadering van de landinrichting begint, komen de mannen weer thuis. Het stuk gaat over de botsende belangen tussen natuur en landbouw, heel actueel dus. En als dan ook nog de zogenaamde ‘Mekkerziekte’ uitbreek, gebeuren er allerlei dingen in en rond het café.  Het zorgt in elk geval voor de nodige verwarring en het gemanipuleerd opbloeien van relaties. Kortom: alle ingredienten zijn weer aanwezig voor een mooie avond uit.

De stichting gaat overigens met de tijd mee. Nieuw dit jaar is dat de kaarten niet meer alleen bij het Rode Hert besteld kunnen worden. Reserveren kan nu namelijk ook via de website (www.openluchtspel.nl). Uiteraard zijn de kaarten wel gewoon te koop bij de inmiddels bekende voorverkoopadressen. Ook heeft de stichting dit jaar de catering in eigen beheer genomen. Hiervoor is een aparte ‘cateringcommissie’ in het leven geroepen die zorg zal dragen voor een natje en een droogje in de pauzes. De stichting kan net als de voorgaande jaren gelukkig weer rekenen op de hulp van een groot aantal vrijwilligers, die zowel voor als achter de schermen bergen werk verzetten. Schrijver Doornbos behoeft overigens amper nog nadere introductie.  Doornbos is thans schrijver en publicist en was jarenlang gemeentesecretaris van de gemeente Noordenveld. Bovendien is Doornbos voorzitter van de Stichting Huus van de Taol en ondertussen een begrip in de Drentse schrijvers- en toneelwereld.

De organisatie staat als een huis. Het licht en geluid zal verzorgd worden door de vrijwilligers Harrie Heuker, Arjen Speelman, Hedzer Stelma en Mark Venekamp. De grime – niet onbelangrijk- wordt verzorgd door Anneke Heuker, Janet Barels en Magna ter Steege. In het middelpunt van de belangstelling staan echter de spelers. Johan Kregel kruipt in de rol van boer Geert Hofsteenge, Anton van Erp is vier avonden langs Harmjan Hofsteenge, Magna ter Steege speelt Anna Hobing, medewerkster van natuurmonumenten en Gerda Roelofsen tekent voor de rol van Geesje Martens – Dolfing, caféhouder. Jan Belga kruipt voorts in de huid van Marten Martens, Afie ter Steege is Lammie Dolfing, de zuster van Geesje. Teun Niemeijer is Slokkie Boels, stamgast en jager terwijl Ronald ter Steege Hendrik Hadders speelt: boer, oud-wethouder en voorzitter van de Herinrichtingscommissie. Karin Venekamp is even Ina Seubers en Annemarie Timmer is Dina Jalving, een politievrouw van de oude stempel. Ook Gerard Barels speelt mee. Hij is een medewerker van de AID.  De regie is in de sterke handen van Roelfien ter Steege en als de hoofdrolspelers de teksten kwijt zouden zijn, dan kunnen ze een beroep doen op souffleusse Rika Speelman. De speeldata? Dat zijn 26 augustus, 27 augustus, 30 augustus en 31 augustus. Het bestuur heeft 29 augustus en 1 september als eventuele uitwijkdatum vastgelegd. Het bestuur van de stichting bestaat overigens uit  Roelfiena ter Steege (voorzitter), secretaris Tineke Veldhuis, penningmeester Roelof Blomsma en de leden Hendrik Speelman, Peter Hut, Gerard Barels en Janet Talens. Een ding is zeker: de bezoekers van het immer drukbezochte openluchtspel kunnen nu al vast rekenen op een hoop ‘gemekker’ in Roderwolde. Komt dat zien!

Openluchtspel Roderwolde
Data: 26, 27, 30 en 31 augustus.
Stuk: ‘Schots en Scheif’
Auteur: Anne Doornbos
Waar: Pastorietuin in Roderwolde
kaarten: www.openluchtspel.nl
Organisatie:  Stichting Openluchtspelen Roderwolde
Bestuur: Roelfiena ter Steege, Tineke Veldhuis, Roelof Blomsma, Hendrik Speelman, Peter Hut, Gerard Barels en Jannet Talens.
Info: www.openluchtspel.nl