‘Je kunt wandelaars nieuwe plekjes laten zien’

Roden kijkt uit naar de Avond4daagse

RODEN – De Avond4daagse komt er weer aan. Dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 juni kunnen de wandelschoenen de uit kast! In Roden wordt al flink uitgekeken naar dit wandelspektakel.

Mike van Straatum is al vele jaren vrijwilliger bij de Avond4daagse en ook dit jaar is hij weer van de partij. ‘Het is altijd leuk om te doen,’ vertelt Van Straatum. ‘Ik ben er dit jaar op de dagen zelf bij, onder andere aan de aanmeld- en afmeldtafels. Door de jaren heen heb ik met verschillende taken beziggehouden. Van het stempelen tot de route controleren. Wat het zo leuk maakt, naar mijn mening, is dat je andere mensen een plezierige tijd kunt bieden. Daarnaast kun je de wandelaars weer nieuwe plekjes uit de regio laten zien.’

Steeds meer organisaties en verenigingen kampen met een gebrek aan vrijwilligers. Zonder vrijwilligers kunnen veel evenementen niet op poten worden gezet. ‘Het wordt steeds lastiger om mensen warm te krijgen om mee te helpen. Maar het valt of staat met de hulp van vrijwilligers. Ik vind het persoonlijk gewoon erg leuk en nuttig om te doen. Daarnaast zijn het maar vier dagen. Het zorgt toch voor een gevoel van saamhorigheid, zowel onder de organisatie als de wandelaars. Je doet het voor de gemeenschap en dat zorgt voor voldoening’, vertelt Van Straatum enthousiast. ‘Ik voel me zeer gewaardeerd voor mijn inzet. Ik kom altijd bekende gezichten tegen die even een praatje maken, daarnaast is de organisatie ook top. Ze doen er alles aan om een succesvolle tocht neer te zetten. Ik ben er toentertijd bij gekomen omdat een paar vrienden waar ik wel eens mee fiets ook mee hielpen. Na de tocht praten we ook altijd even na, supergezellig!’ In de jaren dat Van Straatum erbij was, was geen één editie hetzelfde. ‘Ze waren allemaal leuk. Soms werden we verrast door stortregen en andere keren was het bloedje heet. Tijdens de hele warme edities is de brandweer wel eens langs geweest om de wandelaars van verkoeling te voorzien.’ Van Straatum hoopt ook dit jaar op goed wandelweer. ‘Ik kijk er zeker naar uit. Het is leuk om al die verschillende mensen te zien. Van de snelwandelende professionals tot de enthousiaste groepen kinderen.’

Eén van de wandelaars van dit jaar is Wendela van der Wal. Zij was één van de eerste deelnemers die zich aanmeldde. ‘Ik was er vroeg bij,’ lacht Van der Wal. ‘Ik kwam de aankondiging tegen op Facebook en besloot me meteen maar op te geven.’ Het is voor Van der Wal de derde keer dat ze mee wandelt. ‘Ik loop de tocht met mijn dochter, een vriendje van mijn dochter en daar weer de ouder van. Ik vind vooral de gezelligheid erg leuk. De sfeer was de afgelopen edities erg goed. Ik vond het erg bijzonder dat we eens door een bejaarde-centrum zijn gelopen. We liepen over de begaande grond van het gebouw en de ouderen zaten links op de stoelen.’ Een zeer bijzondere manier om het dorp dichter bij elkaar te brengen. ‘We ontdekken Roden weer op een nieuwe manier. Je komt op plekken, waar je anders nooit zou komen. De aflopen twee edities hadden we een mooi uitzicht met veel groen. Ik hoop dit jaar vooral op mooi weer en veel vrolijke mensen. We gaan vijf kilometer lopen en zowel mijn dochter als ikzelf hebben er ongelofelijk veel zin in!’

Ook de 63-jarige Rob van Duuren wandelt traditiegetrouw mee dit jaar. ‘Ik was tien jaar oud toen ik voor het eerst de Avond4daagse liep,’ vertelt Van Duuren. ‘Ik woonde in die tijd in Zeist en liep samen met de voetbalclub. In die tijd ben ik verhuisd naar Amersfoort, Baarn en inmiddels woon ik in het Noorden. In al die plaatsen heb ik meegewandeld. Wat ik zo leuk aan de tocht van Roden vind, is dat de routes door prachtig bosrijk gebied gaan. Ik heb ook wel eens de proefloop gedaan, om te controleren of alle routes goed zijn aangegeven.’ Dit wordt de 39ste keer dat Van Duuren de Avond4daagse wandelt. ‘Ik loop voornamelijk om gezond te blijven, al is het niet het enige wat ik doe om fit te blijven. Daarnaast is het gewoon heel erg leuk om te doen. Ik houd elk jaar braaf een boekje bij en wat ik steeds teruglees is dat ik heel veel leuke mensen heb leren kennen.’ Dit jaar gaat hij vier maal de vijf kilometer wandelen. ‘Daar komen de meeste mensen op af, dat is het allerleukste. Dit jaar loopt er een vriend van mij met me mee. Maar ik ben onverschrokken in die dingen,’ lacht de enthousiaste wandelaar. ‘Zelfs als ik niemand kan vinden, loop ik de tocht. Je maakt onderweg hartstikke makkelijk contact. Je groet elkaar en raakt in een soort wandelritme. Daarnaast ga je ook mensen herkennen van voorgaande edities.’ Voor de enthousiaste wandelaars die ook mee willen lopen, dat kan! Iedereen kan zich online inschrijven via www.avondvierdaagseroden.nl. Dit kan nog tot zondagavond 4 juni 2023 20.00 uur.