Kat op schoot kan eenzaamheid bestrijden

‘Je levenskwaliteit neemt toe met een huisdier’

RODEN – Volgens de Rijksoverheid geeft meer dan de helft van de mensen die ouder zijn dan 75 jaar aan zich eenzaam te voelen. Dit is een hoog percentage. Hier moeten toch oplossingen voor zijn. Sommige mensen vinden deze in de vorm van een huisdier, een maatje. Hierover gingen wij in gesprek met dierenarts Dieter Zweers van Dierenartsenpraktijk Roden.

‘Noordenveld is een plattelandsgemeente, daardoor komen wij veel ouderen tegen in de praktijk’, vertelt Zweers. ‘Het is natuurlijk zowel voor de geestelijke, als de fysieke gezondheid goed voor ouderen om een huisdier te hebben. Wat voor huisdier dat dan is, dat maakt niet zoveel uit’. Een huisdier aanschaffen brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee, want er moet wel voor gezorgd worden. ‘De kattenbak, of het aquarium moet verschoond worden, het huisdier moet te eten krijgen en een hond moet je uitlaten, of het nou weer of geen weer is. Dit houdt je ook geestelijk actief’.

Ondanks de vele voordelen, geeft Zweers aan dat een huisdier niet voor iedereen binnen de mogelijkheden ligt. ‘Het hangt van de persoon af. De lichamelijke gesteldheid, maar ook de geschiedenis die de oudere met huisdieren heeft gehad spelen een rol. Als je op latere leeftijd nog een huisdier neemt, maar hier geen ervaring mee hebt, zou ik dit afraden. Het gaat om een levend wezen, niet om een machine die je zomaar even aan en uit kunt zetten wanneer dat uitkomt. Ook moet je het communiceren met het dier eigen maken, maar natuurlijk verschilt dit ook weer per huisdier. Een vis is een aquarium is natuurlijk makkelijker dan een grote hond’. Dit is iets wat Zweers ook in de coronatijd veel terug zag komen. ‘Er werden opeens meer dieren aangeschaft, ook door mensen die daar niet mee om konden gaan. Nu die tijd voorbij lijkt te zijn, komen mensen erachter dat een huisdier toch niet echt bij ze past en dan belandt het in het asiel. Dat is niet goed voor het dier, maar ook niet voor de persoon zelf’. Maar ook de lichamelijke conditie speelt een rol. ‘Als je met de hond gaat wandelen, moet je dit wel kunnen en als het dan ook nog over een hekje getild moet worden, moet je hier wel toe in staat zijn. De kattenbak moet op zijn tijd ook verschoond worden’.

Zweers komt met de tip om goed te kijken naar de mogelijkheden bij de aanschaf van een huisdier. ‘Kijk naar je situatie, ben ik niemand tot last als ik een blaffende hond aanschaf en heb ik een back-up als ik ziek word of overlijd, is er iemand die dan voor mijn huisdier kan zorgen?’ Ook raadt Zweers aan om goed uit te zoeken waar je je nieuwe metgezel vandaan haalt. ‘Als je een kat koopt die nooit in aanraking is geweest met mensen, is het lastig om daarvan te verwachten dat het een gezellige schootkat wordt, een beetje research doen helpt al een hele hoop’.

Maar een huisdier brengt veel voordelen met zich mee. ‘Er is een Amerikaans onderzoek uitgevoerd dat constateerde dat de levensverwachting met vijf jaar toeneemt bij de aanschaf van een huisdier. Het houdt je fitter en voegt ook veel op sociaal gebied toe. Mensen blijven even kletsen met andere mensen tijdens het uitlaten bijvoorbeeld, op deze manier ben je toch minder afhankelijk van de bingo. Je levenskwaliteit neemt toe met een huisdier’.