Kleintje Cultuur: portrettekenaar Nadja Veening

‘Sinds ik een potlood vast kon houden teken ik al’

RODEN – Nadja Veening ontdekte al op jonge leeftijd dat ze talent had voor tekenen. Op haar vijfde begon ze met het tekenen van portretten en dat doet ze nog steeds. Als hobby én in opdracht. De tekening die ze maakte van Michael Jackson bleef niet onopgemerkt. Ze postte het portret op haar Instagram-account en hij werd geliket door niemand minder dan TJ Jackson, de neef van Michael. En rapper Jonna Fraser stuurde haar een DM met de complimenten. Reden genoeg om op bezoek te gaan bij de 22-jarige Nadja die door de week bij Photonis werkt, toegepaste psychologie studeert en in haar vrije uren met potlood en papier bezig is.

Tekenen doet ze het liefst op haar eigen kamer. Op haar bureau staat Baco, haar één jaar oude labrador. ‘Daar ben ik misschien nog wel het meest trots op’, begint Nadja. ‘Toen ik klein was tekende ik vooral veel dieren, later werden het steeds meer portretten.’ Een opleiding heeft ze nooit gehad, Nadja is volledig autodidact. ‘Laatst las ik mijn rapporten van de basisschool door. In ieder rapport stond wel iets van ‘je haalt veel plezier uit tekenen’ of ‘je tekent graag’. Mijn moeder heeft me altijd erg gestimuleerd om te blijven tekenen. Sinds ik een potlood vast kon houden teken ik al. Haal er veel voldoening uit. Tekenen maakt me rustig. Ik krijg er veel leuke reacties op. Ik teken laagje voor laagje, dus ik maak bij wijze van spreken steeds een nieuwe layer met bijvoorbeeld schaduwen. Veel portrettekenaars beginnen eerst met een schets. Dat doe ik niet. Ik begin meteen met tekenen. Altijd vanaf een plaatje of een foto’, vertelt Nadja die de opleiding Mediavormgever afrondde op het Alfacollege in Groningen. Op haar afstudeerwerk, een boek genaamd ‘In Decay’ kreeg ze een dikke acht. ‘In dit boek komt alles wat ik mooi vind samen. Tekenen én fotografie. Ik ben dol op urbex fotografie, de vergankelijkheid van oude gebouwen, het verval vastleggen. Daar kan ik erg van genieten.’

Regelmatig krijgt Nadja leuke opdrachten. Allemaal via via, zegt ze. Mensen die haar werk gespot hebben op Insta of mond tot mondreclame. In sommige gevallen leidde het tot ontroerende reacties. ‘Ik heb meerdere keren gehad dat mensen moesten huilen toen ze het voor het eerst zagen. Vooral bij familieportretten. Dat doet me wel wat.’ Haar portretten bewaart Nadja in een grote map. David Bowie, Bob Marley, Amy Winehouse, Justin Bieber, Ariana Grande, Angelina Jolie, allemaal lijken ze even goed. Op de vraag wat Nadja nog graag zou willen bereiken met haar portrettenkunst is het even stil. Dan: ‘Het lijkt me geweldig om opgemerkt te worden door een bekende artiest. Ik denk dat ik dat allermooist zou vinden.’ Van haar hobby haar werk maken is ze zeker niet van plan. Nu werkt ze –best veel- bij Photonis in Roden, als ze klaar is met haar studie ‘toegepaste psychologie’ wil ze de kost verdienen als psycholoog. ‘Tekenen zal altijd hobby blijven. Het is in iedere geval iets waar ik zeker mee door ga, het is mijn uitlaatklep. Wie ik nog wil tekenen?  Harry Styles en de jongens van BTS staan nog hoog op mijn lijstje. Maar het kan ook een willekeurige foto zijn die me heel erg aanspreekt.’ Wie het werk van Nadja wil bekijken kan het vinden op haar Instagram-account: pre.lines.