KV Wees Kwiek gooit talenten voor de leeuwen

Marum Alleta van Dijk Wees Kwiek

NUIS/NIEBERT – Korfbal heeft het niet altijd gemakkelijk in het Westerkwartier. Toch proberen ze erbij korfbalvereniging Wees Kwiek er het beste van te maken. Om de toekomst van de club een boost te geven is er een wisseling van de wacht gaande. Het ervaren eerste team van vorig seizoen heeft plaatsgemaakt voor de talentvolle tweede selectie. Met andere woorden, de teams hebben geruild van niveau.

En dat betekent dat er nu een talentvolle groep met jonge meiden en jongens voor korfbalvereniging Wees Kwiek in de vijfde klasse speelt. De vereniging hoopt zo een kleine boost te krijgen, want volgens de immer goedlachse Aletta Dijk heeft Wees Kwiek die wel even nodig. “De vereniging wordt helaas kleiner”, vertelt ze. “We hebben dit jaar bij de jeugd alleen nog een B-team, terwijl er nog wel wat in de kweek zit. Daar hopen we op termijn een D-team van te maken. Maar nieuwe leden zijn altijd welkom.”

Het beleid van de club is dan ook om het ledenaantal een stimulans te geven. “We doen er heel veel aan”, vindt Dijk. “Zo organiseren we het kangoeroe korfbal en drie jonge meiden hebben zich hier heel hard voor ingezet. Maar het is moeilijk, we horen het ook bij andere verenigingen in de regio. Hoe het komt? Nou, het voetbal is wel een concurrent, ook de meiden gaan tegenwoordig sneller op voetbal, damesvoetbal is populair.” Maar dat het lastig is, weet Dijk als geen ander. “Het gaat met hangen en wurgen, eerlijk is eerlijk.” Het heeft volgens de preses ook te maken met de beleving. “Korfbal is een teamsport. Als ik soms zie hoe gemakkelijk kinderen ermee stoppen, twee weken voor de competitie begint. Eigenlijk moet je dan het seizoen afmaken vind ik, je hebt ook een verplichting naar het team toe.”

In de vijfde klasse lopen er wel een aantal talenten van Wees Kwiek rond. De vereniging is het seizoen gestart met een zege en een nederlaag. “Ik zat tot vorig jaar nog in het eerste, maar we hebben besloten onze talenten uit het tweede door te schuiven naar het eerste en het oude eerste heeft een stap teruggedaan. Ik denk wel dat we mee kunnen doen om promotie met het eerste. Het is voor die meiden de eerste keer in het eerste, maar het moet wel kunnen. Het is een mooi, jong team. Er zit wel wat bij.”