‘Maar wat is dan ‘een neusje voor de goal’?’

Loran Vrielink voor internationale ‘doorbraak’

PEIZE – Loran Vrielink? Prima speler voor de hoofdmacht van Peize. Scoorde na een weifelend begin ineens volop en mede daardoor is het bij de ploeg van Wille Lanjouw allengs beter gaan lopen. Vrielink zal als voetballer echter nooit de top halen. Komt hij, en dat weet hij zelf ook, veel te kort voor. Toch staat hij voor een doorbraak. Met zijn bedrijf Your Tactical Analyst timmert hij aan de weg. Wout Brama van FC Utrecht bijvoorbeeld, maakt er gebruik van en zijn methode zoemt ondertussen rond binnen alle geledingen van het betaalde, internationale voetbal. Sterker nog: Vrielink staat op het punt bekend te maken dat een speler uit de Premier League in Engeland met hem in zee gaat. En dan zal het hek helemaal van de dam zijn.

Rolde, woensdagavond. Groter kon het contrast niet zijn. Het was oud versus jong. Het was ouderwets jegens modern. Het was Jan Korte tegen Loran Vrielink, hoewel beiden in werkelijkheid meer dan prima door één deur kunnen. In de kantine van Rolder Boys verzorgt FC Emmen een sponsoravond. Manager voetbalzaken Korte vertelt over scouting. Iets later doet Loran dat ook. Het verschil? Dag en nacht. Jan werkt op gevoel, Loran schakelt gevoel uit en gaat uit van feiten. Van grafieken en beelden.  Even daarvoor vertelt Korte nog over twee spelers van Quick’20 die bij zijn club op proef komen, een centrale verdediger en een aanvaller. Hij kreeg een tip, ging zelf kijken en zag wel potentie. ‘Het is nu maar afwachten hoe hun niveau zich verhoudt ten opzichte van onze spelers’, zegt Korte hoopvol. ‘Dat weet je namelijk nooit. Kunnen ze bij ons ook wat ze bij hun eigen club kunnen?’ Zo werkt het dus bij een club als Emmen. Een speler scoort veel en komt op proef. Misschien is het wat. Het is de omgekeerde wereld afgezet tegen de wereld van Loran Vrielink. Misschien? Dat woord gebruikt hij niet als het gaat om zijn manier van scouten en zijn wijze van tactische begeleiding van spelers, coaches en teams. Toeval wordt zoveel mogelijk uitgesloten, er wordt gewerkt op basis van keiharde gegevens. En niet op basis van één wedstrijd, maar van een handvol, onder verschillende omstandigheden. Een gewonnen duel, een ruime nederlaag, een wedstrijd op echt gras en een potje in de modder. Wisselende omstandigheden dus, om een zo echt en goed mogelijk beeld van een speler en ploeg te krijgen. Vrielink laat het zien aan de hand van sheets, Korte heeft een papiertje aan de deur gehangen. Ook dat zegt veel.

Vrielink is in elk geval een avonturier. Iemand met lef ook. Hij volgde eerste de opleiding Sport & Bewegen aan de ALO. Daarna zocht hij het avontuur. Hij ging vier maanden naar Barcelona, met slechts vijf andere mannen. Daar volgde hij een (peperdure) masteropleiding tactiek, gegeven door trainers van Barcelona en Espanyol en met medewerking van de universiteit van Barcelona. Begin dit jaar keerde hij terug naar Nederland en was ook zijn eigen bedrijf geboren: Your Tactical Analyst. Hij begeleidt individuele spelers, teams en verzorgt workshops. Daarnaast scout hij. Nooit op basis van gevoel. ‘Ik was bij Leicester City. Daar wordt gescout op een manier die eigenlijk niets met een professionele bedrijfstak te maken heeft. Heel amateuristisch. Miskopen? In die term geloof ik persoonlijk niet. Elke speler die gekocht wordt, heeft kwaliteit. Het  slagen van een speler hangt van heel veel facetten af, zaken die nu vaak niet in het totale plaatje meegenomen worden. Wat is de visie van de club? Wat is de speelwijze, hoe ziet de technische staf er uit? Simpel voorbeeld is wel Daley Sinkgraven. Ajax haalde hem als aanvallende middenvelder, nu is hij back. Is hij een miskoop? Ander voorbeeld: je ziet nog steeds clubs een spits kopen op basis van alleen goals. Ze zien dan even niet dat het een spits is die het van voorzetten moet hebben en zetten hem in de eigen ploeg alleen in de spits, zonder aanvoer van de flanken dus. Dat bedoel ik. Als je goed wilt scouten, moet je alle kwaliteiten van een speler in beeld hebben, op fysiek, mentaal, technisch en dus ook tactisch vlak. Tactisch? Jazeker. Hoe vaak hoor je niet als je ergens op een veld staat termen als ‘tussen de linies spelen’, ‘hij heeft een neusje voor de goal’ of ‘die speler loopt altijd vrij’. Als je doorvraagt, kunnen heel veel mensen je niet uitleggen wat dat dan precies is. Dat soort zaken probeer ik aan de hand van 181 fundamentels te concretiseren. Een fundamentel is de optimale reactie op wedstrijdsituaties. Daarbij kijk ik naar de positie en de speelwijze. Je gaat nooit alle 181 fundamentels op een speler toepassen. Ligt met name aan de speelwijze. Wil je een back die alleen verdedigt of juist een type Hans Hateboer. En zo ga je door en zo kun je aan de hand van wensen van een club heel degelijk onderbouwen welke speler ze eventueel kunnen halen en op basis waarvan.’ Vrielink vertelt het, maar laat het ook zien. Aan de hand van grafieken is te zien – en dus op basis van een reeks wedstrijden- waar de kwaliteiten van een speler liggen, wat zijn score is. Wil je iets zien? Dan klik je de fundamentel aan en je ziet het in videootjes van zestien seconden. Fantastisch systeem. Lang leve de methode Vrielink. ‘Ik noem het spelersprofielen. Gegevens aan de hand van grafieken en beelden. Het is de nieuwe manier van scouten. Het gaat verder. Zien spelers het? Begrijpen ze wat ze doen? Spelers kunnen aan de hand van hun eigen profiel  en een aantal sessies met mij vaak wedstrijden ook beter lezen.’
Vrielink laat beelden zien van Luis Suarez. Je ziet steeds hetzelfde patroon. Bal gaat naar de zijkant, er kan een voorzet komen en meteen stapt Suarez twee stappen achter de centrale verdediger. Hij is uit zicht. Komt de voorzet niet, dan positioneert hij zich steeds op een andere (zelfde) wijze. ‘Ik ben in Barcelona geweest en weet dat zij op dit soort zaken trainen’, zegt Vrielink, die met zijn systeem ook perfecte analyses van en voor elke internationale topclub kan maken. Met zijn systeem weet hij in veel gevallen immers wat een speler gaat doen. Na Suarez volgen beelden van Fran Sol, spits van Willem 2. Duidelijk wordt aan de hand van Loran’s analyse dat de Spanjaard te snel voor zijn tegenstander komt en dat hij constant zichtbaar is voor zijn directe tegenstander. ‘Als ik spelers individueel begeleid, laat ik ze dus dit soort beelden zien. Zo laat ik ze begrijpen wat ze doen. Zien is altijd beter. Is concreter. Als een trainer het alleen zegt, gaan ze toch in de verdediging. Beelden liegen niet. Aan de hand van de beelden en de analyse kan ik aangeven hoe ze het anders en dus beter kunnen doen. Steeds meer voetballers geloven er in. Ik heb Wout Brama onder contract, Mark Diemers van De Graafschap, spelers in de Engelse en Chinese competities. Ik werk met beelden en hou online sessies. Laat ik ze door mij geselecteerde beelden zien die we vervolgens samen bespreken. Wout Brama? Ja, hij is echt enthousiast. Hij is al wat ouder, maar merkt toch nog gewoon progressie. Dat zegt veel, ook over de speler zelf natuurlijk. Brama wil nog steeds beter worden.’

Het brandt op zijn lippen. De naam van die ene speler uit de Premier League. Hij mag het echter niet zeggen. U weet wel: zaakwaarnemers, andere belangen. Hij heeft echter toch goede hoop de naam binnen afzienbare tijd toch te mogen onthullen. Dan zal het hek helemaal van de dam zijn. ‘Ik kan er nu al van leven’, zegt hij. Genieten is het overigens niet altijd. ‘Was ik bezig met beelden van Diemers uit de wedstrijd De Graafschap – FC Den Bosch, mensenlief, wat een slechte wedstrijd was dat. Maar goed, ik heb iets bijzonders in handen. Mensen moeten wennen. De voetballerij is conservatief, dit is nieuw. Voetbal zal nooit wetenschap worden, dit systeem geeft echter wel een heel duidelijk beeld van wat iemand kan en wat iemand kan verbeteren. Ik geloof er heilig in, en gelukkig steeds meer mensen met mij in de voetballerij.’ (info: www.yourtacticalanalyst.com)