Man met de hamer – Frans Huisman

Afbeelding
man/vrouw met de hamer

Voorzitter Schaakclub Leek


“De schaaksport is vooral het laatste jaar enorm toegenomen in populariteit. Ook wij als verenging merken dat. Ik denk dat het ook voor een groot gedeelte te maken heeft met de schaakserie ‘Queens Gambit’ op Netflix. Mensen zijn toch anders naar de schaaksport gaan kijken nadat ze deze serie gezien hebben. Wij hebben ook wel wat meer leden gekregen het afgelopen jaar. Dat komt niet alleen door die serie, maar ook omdat je schaken ook heel makkelijk online kan spelen. En dat maakt het voor mensen toch makkelijker om te spelen, want je kan het gewoon thuis of op je mobiel doen. We zijn ook heel erg blij dat het voor ons, in vergelijking met andere sporten, makkelijker is om online verder te gaan. Aan het begin van dit seizoen hebben we nog wel fysiek lessen kunnen geven en wedstrijden gehouden. Toen de lockdown begon hebben we regelmatig online een toernooi georganiseerd, maar toch is dat logischerwijs anders dan als je allemaal samen bent op een locatie. Ons motto is namelijk: Fanatiek schaken gecombineerd met gezelligheid. Die gezelligheid missen de meeste leden ontzettend en dat is heel begrijpelijk. Ons clubhuis en tevens onze speellocatie is de Balkhoeve in Leek. Hier spelen we onze competitiewedstrijden en hebben onze jeugdleden trainingen.
Ik zelf ben op clubschaken gegaan nadat mijn oudste zoon op schaken ging. Ik wilde vroeger ook al schaken, maar bij ons in het dorp was alleen een damclub. Dit was een mooie gelegenheid om samen met mijn zoon lid te worden. Dat is zo goed bevallen dat ik inmiddels alweer tien jaar voorzitter ben.
Schaken kun je alleen leren door het te spelen. Als je veel speelt, word je sneller beter. En dat kan ook op latere leeftijd. Ik zeg altijd maar zo: je hoeft niet slim te zijn om te schaken; van schaken word je slim.
Veel mensen vinden schaken geen sport, maar daar kan ik me niet in vinden. Schaken is een sport waarbij je jezelf niet fysiek hoeft in te spannen. Het is een sport die je speelt met je hersenen en geest, waarbij je ook creatief moet zijn. Het maakt ook niet uit hoe oud je bent, schaken kun je altijd spelen en tegen iedereen op de wereld. Het geeft mij een goed gevoel als je slimme zetten kan bedenken waarbij je de tegenstander op fraaie wijze schaakmat zet. Het liefst met een dame offer. Daar doe je het uiteindelijk voor.”

UIT DE KRANT