Nieuwe versoepelingen, dit zijn ze:

Nederland, Den Haag, 15-05-2019. Mark Rutte, Minister-president, minister van Algemene Zaken.

REGIO – Anderhalve meter afstand houden vervalt vanaf 25 september en wil je een bezoekje brengen aan de horeca of het theater is een coronapas verplicht, dat zei demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie. De maatregel om afstand te houden verandert in een dringend advies. Ook hoeft er niet langer een hele klas naar huis gestuurd te worden wanneer er één leerling besmet is met het coronavirus. Deze versoepeling gaat in vanaf 20 september.

Mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht op middelbare scholen, op mbo’s, hbo’s en universiteiten vervalt op 25 september buiten les- en collegezalen.

In het mbo en hoger onderwijs vervalt dan ook de maximale groepsgrootte van 75 personen. Hoorcolleges met grote groepen kunnen dus weer. Wel wordt aangeraden twee keer per week een zelftest te doen. De mondkapjesplicht blijft wel gelden in het open baar vervoer, taxi’s, vliegtuig stations en perrons.

Versoepelingen voor evenementen

Vanaf 25 september mogen alle grote evenementen, festivals, feesten, beurzen en concerten georganiseerd worden. Voor evenementen die buiten plaatsvinden is er geen limiet voor het aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd.

Ook meerdaagse festivals mogen weer. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september tot middernacht open zijn.

Coronatoegangsbewijs

In alle horecagelegenheden en in de culturele sector moeten bezoekers vanaf 13 jaar de Corona Check-app laten zien om binnen te komen. Met de app kun je bewijzen dat je bent gevaccineerd of dat je recent bent genezen van corona. Anders moet je een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud hebben. De app geldst voor alle evenementen, feesten, beurzen, de bios, theater en voetbalstadion.