Plaats: De Pompstee, Roden week 3 “16

||
|| Foto: ||
[on] genode gast

Plaats: De Pompstee, Roden
Datum: 16 januari
Tijd: 20.00 uur

RODEN – Het was weer druk bij Sportgala Noordenveld, afgelopen zaterdag. Ontzettend druk zelfs. Drukker als ooit tevoren. Ongenode gast nam ook een kijkje op het niet meer weg te denken evenement.
Het is even voor achten als wethouder Alex Wekema buiten de brand in een sigaret steekt. Wekema negeert de prima rookruimte van de Pompstee. ‘Dat stinkt me teveel’, zegt de wethouder, die buiten in de kou burgemeester Klaas Smid op wacht. Ook een andere wethouder is van de partij: Reint Jan Auwema. In zijn hand een rugzak. ‘Ik heb na overleg met de organisatie de categorie ‘Coach van het Jaar’ toegevoegd’, zegt hij. Auwema zet even later jurylid Erwin van de Looi namens de gemeente en inwoners in het zonnetje. De coach krijgt de rugzak dus, met een shirt van de gemeente Noordenveld en de onvermijdelijke handdoek. Aan een statafel zit Chiel Wekema, terwijl ook Peter Stokje van de partij is. Erik Ebbinge schudt sportend Noordenveld de hand, terwijl Ad Witlox de clubtrui van VV Nieuw Roden aan heeft. Ad is trots op de club. Uit handen van Emiel van der Heide van Intersport ontvangt hij vanavond bovendien een vette cheque vanwege ‘clubsparen’ en ziet hij dat de futsal dames van zijn club sportploeg van het jaar wordt. En dat vindt Ad prachtig. Echt prachtig.
Karin Mulder presenteert het Gala opnieuw op prima wijze al is ze dit keer wel meteen na afloop vertrokken. Het sneeuwt buiten en Karin moet nog terug naar Hoogeveen. Begrijpelijk dus. Wouter Meertens is er ook. Deels werk gerelateerd, deels uit interesse. Ard Vrielink – voorzitter van Sportstimulering Noordenveld, lijkt elk jaar weer ietsje langer te worden. Voor de kleine Milan Wirth – speler van VV Roden E2 – gaat een droom in vervulling. Hij schudt de hand van Erwin van de Looi en krijgt handtekeningen op zijn FC Groningen shirt en op zijn zweetbandje. Boris Esschendal is er elk jaar, net als collega Ilonka. Ober Paul is druk doende, net als Judith, die achter de bar haar beste beentje voorzet. Eddy Suurdsma blijkt ook geïnteresseerd in sport, net als Dick Heuvelman, het sportgeweten van het noorden. Die is niet te spreken over een aantal juryleden. ‘Man, man, man. Staan ze daar met de handen in de zakken op het podium. Geen gezicht. Ik zal ze eens een cursus etiquette aanbieden’, lacht Heuvelman, die tot z’n tevredenheid ziet dat de Koga Slag om Norg ook nu weer evenement van het jaar wordt.
Jan Dirk Zwerver is er met zijn Alida, die namens de Rabobank de sportploeg van het jaar in de prijzen mag zetten. Rabobank verlengde onlangs overigens het contract met het Sportgala voor nog eens drie jaar. Michael Wiese is ook al in de Pompstee, net als uiteraard Han Kemker én Wim Feith. Overdag is deze Feith zo’n beetje de belangrijkste man. Hij richt – met anderen- de zaal in. Vind ie leuk. Een echte doener die Wim, die vanwege het feit dat hij op de fiets naar z’n werk gaat zo onderhand ook wel eens een nominatie verdient. Annie Boers is ook in Roden, en niet zomaar. De oeuvreprijs is immers vernoemd naar haar te vroeg overleden man Ben. Kleinzoon Glen Dijkstra reikt de prijs deze keer uit aan Rikus Sunderman, supervrijwilliger. ‘Wij vinden het als familie prachtig dat Ben elk jaar zo nog geëerd wordt’, zegt Annie. Meest opvallend aanwezig zijn de dames van Nieuw Roden – de zaalvoetbalsters dus- die ook echt in gala gekleed zijn. Gerard Boersma van Hit It laat zien wat drumming is. Ziet er mooi uit en klinkt nog goed ook. Gert Jan Ridder is er altijd, en ook nu. Dat geldt ook voor Jan Arends, jurylid. Hij moet een beetje lachen om de tussenstand bij SC Heerenveen en om Foppe, die toch geen wonderdokter blijkt te zijn. Erwin van de Looi lacht dan ook nog, de volgende dag wat minder (FC Utrecht, 1-4). Jacco Brink was genomineerd in de categorie sporter met beperking. Jacco geeft op het podium een demonstratie aquajogging en steelt daarmee de harten van het publiek. Hij won niet, maar kreeg wél een medaille. En dus was hij net als iedereen afgelopen zaterdag hartstikke blij.

||

UIT DE KRANT