De Ongenode Gast verdiept zich in stoeptegels

Afbeelding
[on] genode gast
EEN – Onder subtropische omstandigheden heeft de Ongenode Gast een parkeerplaats in Een gevonden. Bij MFA de Schans wordt vandaag iets onthuld. Wat dat is, dat weet hij eigenlijk nog niet zo goed. Echt tijd om zich er in te verdiepen heeft hij niet. Desondanks gaat hij goedgemutst en in het bijzijn van een fotograaf richting het plein van de multifunctionele accommodatie. Daar zoekt hij een plekje in de schaduw om even te ontsnappen aan de felle koperen ploert en het schouwspel gade te slaan.
Op het plein is het nog rustig. Daar gaat dadelijk verandering in komen, zo wordt er gezegd. De bedoeling is namelijk dat de leerlingen van Samenwerkingsschool de Schans dadelijk helpen bij de opening van het ‘iets’ op het schoolplein. Na enige informeren blijkt al dat er dadelijk een negen ‘tegels’ worden onthuld. Of liever: zonnecollectoren. Met speciale ‘zonnetegels’ kunnen spelletjes worden gespeeld door de kinderen. Welke spellen dat precies zijn, moet nog blijken. Bijzonder is ook dat de collectoren dus stroom opwekken. Hoe duurzaam wil je het hebben?
Anne Doornbos, voorzitter van het bestuur van dorpshuis De Schans, zal zo dadelijk één van beide heren zijn die wat zal zeggen. Hij morrelt nog wat aan de geluidsinstallatie die in gereedheid moet worden gebracht voor de feestelijke opening. Er is gelukkig nog tijd. De verwachting is dat de feestelijkheden pas over een kwartier van start gaan. Daar komt ook Wietze de Wind het plein oplopen. Nog steeds partijgenoot van Anne bij de PvdA en tot voor kort nog samen gemeenteraadslid. Waar Anne stopte, ging Wietze door. Maar ze treffen elkaar nog vaak genoeg, zo blijkt maar weer.
De fris staat al lang en breed klaar, wanneer de kinderen van SWS de Schans het plein op komen. Zij gaan de energie-opwekkende speelvloer officieel openen. Langzamerhand zijn ook steeds meer ouders toegestroomd naar de onthulling. Onder andere politieagent Maznou en Erik Wiering zien wij op het schoolplein terug.
Daarnaast de heren van de Boeren Businessclub Norg e.o. Zij hebben gezorgd voor de financiering van het nieuwe zonnepleintje. Albert van Burgsteden houdt een kleine toespraak, waarin hij de kinderen uitlegt waar het geld vandaan komt. Vervolgens aan Anne Doornbos de eer om te vertellen wat je er allemaal mee kunt. ‘Dat weet ik niet’, beaamt hij. ‘Maar dat zullen we zo ongetwijfeld zien.’ Daarnaast spreekt Anne de hoop uit dat vele kinderen gebruik zullen maken van het plein. ‘En als opa’s en oma’s op hun kinderen moeten passen, dan kunnen zij de kinderen mooi meenemen naar dit plein’, meent hij.
Onder oog van de aanwezigen – waaronder ook Businessclub-bestuurslid Dirk Riedstra – wordt het cadeau dat op de grond ligt uitgepakt. Dat doen jeugdleden van SV Een, de soos in Een en kinderen van de basisschool. De fonkelnieuwe zonnecollectoren stralen in de zon. Om maar eens aan te geven wat onder andere mogelijk is met dit nieuwe speeltje, is er een speciale dansgroep uit de bovenbouwleerlingen van de school aangewezen. Nadat eindelijk de goede muziek op staat (de eerste twee keer stond het verkeerde nummer op), genieten de aanwezigen van de zomerse danspasjes op de al even zomerse ‘Lambada-muziek’. Genieten in Een, waar het plein nu een bijzonder speeltje erbij heeft. Laten we hopen dat de zon nog veel mag schijnen de komende tijd.
Wat: onthulling nieuwe energie-opwekkende speelvloer bij SWS de Schans Wanneer: Vrijdag 29 juni Hoe laat: 11:15 uur

UIT DE KRANT

Lees ook