De Ongenode Gast duikt in culturele kringen

Afbeelding
[on] genode gast
RODEN – Drukte, op dinsdagmiddag in het kunstencentrum van Roden. Op zich misschien niet zo bijzonder, want als er iets te openen valt kan K38 standaard rekenen op een hoop kunstminnende Noordenvelders van een jaartje of zestig plus. Maar dat is dinsdagmiddag allerminst het geval. Derdeklassers van de Ronerborg openen namelijk hun eigen foto-exposite ‘Woord en Beeld’, geïnspireerd op het werk van de bekende schrijver Peter van der Velde, die dit jaar 100 zou zijn geworden. Voor de Ongenode Gast reden om even te koekeloeren bij de Kanaalstraat 38.
Cultuurcoach van de gemeente Noordenveld Kuneke Jansma glundert van oor tot oor. Een mijlpaal, noemt ze de foto-expositie in kunstencentrum K38. Een opmars naar meer, verzekert ze de Ongenode Gast. Haar doel is de jeugd meer te betrekken bij kunst en cultuur. En deze expositie is een prachtige eerste stap vindt ze. Wie ook glimt van trots is Kim Taminiau, zij is kunst en cultuur docent van de derdeklassers van de Ronerborg. Onder haar supervisie én die van fotograaf Alfred Oosterman is de expositie tot stand gekomen. Het animo voor fotografie was enorm toen Kim haar klas een aantal culturele projecten voorlegde. Maar liefst 35 derdeklassers schreven zich in voor de masterclasses fotografie. Te veel, dus moest er een motivatiebrief opgesteld worden. De brieven van Lisa, Gwen, Merel, Dione, Jort, Niam, Aniek, Sanne, Rixt, Lisette, Tamar, Deborah, Lucas, Sabine, Lieke, Iris, Lian, Shibah, Julia, Thijmen, Bart, Desiree, Robine, Dylan en Thomas werden eruit gepikt. Selfies voor Insta verklaren een groot deel van de populariteit voor de masterclasses, vermoedt Kim die overigens geen opdracht gaf tot het maken van een zelfgemaakt portretje. Haar leerlingen kregen een tweetal gedichten van Peter van der Velde voorgeschoteld: ‘Herfst’ en  ‘Aan onze warme bakker’. Aan hen om er eentje in beeld te brengen.
Na een korte inleiding van Alfred Oosterman over de totstandkoming van het bijzondere schoolproject is het de beurt aan Lisa. Zij mag namens de klas het woord doen. Meestal maakt ze foto’s met haar mobiel, vooral selfies voor –inderdaad- Insta en Snapchat. Ze vond het vooral leerzaam om eens met een echte camera aan de slag te gaan. Zo heeft ze geleerd hoe je gezicht beter uitkomt in het plaatje, zegt ze. En dat licht ongelofelijk bepalend is voor het wel of niet slagen van een foto. Ook heeft ze leren editen. Altijd handig als er nog een beetje bijgepoetst moet worden voor het perfecte plaatje. Bewonderende blikken toen de kwieke echtgenote van Peter van der Velde, Alke van der Velde het gedicht ‘Herfst’ uit haar hoofd voordroeg in een bomvol kunstencentrum. Ze vatte de boodschap na de voordracht nog even kort samen: ‘Het gait erom dat de summer veurbij is en dat ’t haarfst is’. Duidelijk verhaal. Tijd om het werk van de leerlingen te bewonderen. De Ongenode Gast volgt de meute die de trap op loopt naar de eerste verdieping.
Mooie plaatjes aan de wand, constateert de Ongenode Gast. Foto’s van bomen, bos, bladeren en smakelijk ogende koekjes die afgedrukt zijn op canvas doek. Leermeester Alfred Oosterman kijkt tevreden. ‘Een prachtig resultaat van een zeer gemotiveerde groep, vindt de fotograaf. De Ongenode Gast heeft genoeg gezien. Dat kunst niet alleen voor mensen van zekere leeftijd is, is hem na deze expositie wel duidelijk geworden. Ook jongelui zijn prima in staat kunstwerkjes te fabriceren. De expositie is nog te zien tot 2 december, fluistert Kuneke de Ongenode Gast nog even handig toe. Daarna verhuist –ie vermoedelijk naar de Noorderkroon.
Ongenode Gast
Wat:                      Opening foto-expositie leerlingen Ronerborg
Waar:                   Kunstencentrum K38
Wanneer:           Dinsdag 27 november
Hoe laat:             16:30

 
 
 

UIT DE KRANT

Lees ook