Burgemeester Van der Laan over komst asielzoekers naar Veenhuizen

actueel

VEENHUIZEN – Voor de inwoners van Veenhuizen voelde de melding dat er maximaal 385 asielzoekers naar Bankenbosch komen als een overval. Op klaarlichte dag. Het persbericht was er eerder dan dat de bewoners wisten van de komst van hun nieuwe buren. Burgemeester Hans van der Laan legde afgelopen donderdag in het Verenigingsgebouw uit dat het niet anders kon, om zo zelf de regie in handen te houden. Van der Laan liet weten achter de komst van de asielzoekers- al zijn ze dat feitelijk nog niet- te staan.

Vorige week vrijdag begon het allemaal met een telefoontje van Fred Teeven richting Hans van der Laan. De staatssecretaris liet weten dringend opvangcapaciteit nodig te zijn voor de opvang van mensen uit met name Eritrea en of Noordenveld een handje wilde helpen. Toen Van der Laan vroeg naar het alternatief en dit tentenkampen bleken te zijn, was de burgervader om. Een dag later zaten de gemeente het COA om tafel om de praktische zaken te regelen. ‘Dat waren intensieve gesprekken. Gesprekken waarin zaken als brandveiligheid en overlast aan de orde kwamen. Daarna zijn we met de informatieverstrekking aan de gang gegaan. Er is een persbericht de deur uit gegaan, we hebben brieven voor bewoners van Veenhuizen gemaakt en we hebben de politiek ingelicht. En nu – donderdag- staan we hier en zijn de eerste mensen al in Veenhuizen. Ook wij hadden graag wat meer tijd gehad om zaken voor te bereiden, maar die tijd was er niet.’

De komst van de vluchtelingen levert in elk geval extra werkgelegenheid in Veenhuizen op. Daarbij gaat het om vijftien arbeidsplaatsen, om veelal ex-medewerkers van justitie. De vluchtelingen blijven kort in Veenhuizen, al wordt de aanvoer wel steeds ‘ververst’. Hoe lang Bankenbosch als opvanglocatie openblijft, is niet bekend. Dat kan zes weken, maar ook zes maanden zijn. Of langer. De vluchtelingen zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen. De deuren van Bankenbosch staan 24 uur per dag open. Een meldplicht is er niet. Wel moeten ze constant bereikbaar zijn. De buitenlanders worden in Veenhuizen met name voorbereid op de procedure die ze in gaan. Vluchtelingen uit Eritrea krijgen in tachtig procent van de gevallen een verblijfsvergunning en zullen daarna terecht komen in één van de 35 asielzoekerscentra die Nederland rijk is. Ook elders in Nederland – in Utrecht bijvoorbeeld- worden justitiële inrichtingen gebruikt als tijdelijke opvang voor de massale instroom van vluchtelingen.

‘Soms moet je er gewoon voor staan als de nood aan de man is’, liet burgemeester Hans van der Laan weten. ‘Justitie heeft ons ook geholpen in het recente verleden. Dat telt dus ook, al bieden we met name hulp op humanitaire gronden. Ik sta hier in ieder geval helemaal achter.’

Donderdagavond werd in het Verenigingsgebouw in Veenhuizen een informatiebijeenkomst gehouden over de komst van de vluchtelingen. Het werd een toch wel bijzondere avond. Zie voor een verslag elders in de Krant.

UIT DE KRANT