‘Als je dagelijks fietst merk je pas hoe weinig het regent’

actueel

PEIZE – Dagelijks fietsen veel middelbare scholieren vanuit Roden en Peize naar Groningen, meestal door de ouders aangespoord omdat het gezond is en scheelt in de kosten van openbaar vervoer. Veel volwassenen uit Peize en Roden zie je dagelijks met de auto naar Groningen rijden. Veelal leidt dat tot rijen van stilstaand verkeer voor de aansluiting op de A7 in Groningen en verderop bij het Julianaplein.

Er is een alternatief. Al jaren fietsen veel scholieren die in Groningen Zuid op school zitten via ‘de velden’ (na Peize rechts, de Woudrustlaan op) naar de stad. En sinds twee jaar bestaan er een andere, prachtige route vanuit Roden, via Roderwolde en de Onlanden, naar Groningen. Een rit door een prachtig natuurlandschap. Kees van der Meulen en Meike Bruinsma fietsen al jaren naar Groningen. Kees vier keer per week, sinds een jaar op een elektrisch ondersteunde fiets en Meike twee keer per week, op een gewone fiets. Beiden doen het op hun eigen wijze. Van der Meulen is een natuurman, kijkt graag om zich heen en geniet van alles wat de natuur hem biedt. Hij kijkt elke dag of de reeën weer lopen te grazen, vlak voorbij Roderwolde. Bruinsma heeft het liefst een radio in het oor en geniet van nieuws en muziek.

‘Als je dagelijks fietst, valt het op hoe weinig het eigenlijk regent. Soms kom je inderdaad met een nat pak thuis. Maar dat is een paar keer per jaar. Het fietsen heeft veel voordelen. Het werkt ontspannend, je voelt je fitter op het werk, je hoeft minder vaak naar de sportschool en het bespaart geld. Bovendien; als je van gezelschap houdt, is samen opfietsen een sociale activiteit. En omdat je de file voorbijrijdt, scheelt het in tijd niet meer dan een kwartier’, vertelt Bruinsma.

Noordenveld is een zogenaamde ’30 minuten gemeente’. De gemeente heeft zich aangesloten bij een landelijk platform dat promoot dagelijks dertig minuten te bewegen. Fietsen naar Groningen past uitstekend in dat streven. De fietstocht naar Groningen is ongeveer 45 minuten tot een uur. Het hoeft natuurlijk niet elke dag. Je zou kunnen beginnen met een dag in de week naar Groningen te fietsen. Net zoals we ‘casual vrijdag’ of ‘spijkerbroek maandag’ kennen, zouden we ook de ‘fietsdag’ in kunnen voeren. En vergeet dan vooral niet de mooie route via de Onlanden te nemen, een prachtig stuk natuur op fietsafstand van Peize en Roden.’

UIT DE KRANT

Lees ook