Koninklijk koper in Havezate Mensinge

Afbeelding
actueel

RODEN - Havezate Mensinge is al sinds 4 juni het decor voor de expositie Leerdam Glaswerk. Wegens het grote succes wordt de expositie verlengd tot en met 7 september.

De bezoeker kan in de kamers van de Havezate kennismaken met bijzondere en herkenbare topstukken uit de collectie van het Nationaal Glasmuseum. Ook het allernieuwste oranjevaasje gemaakt ter gelegenheid van het 12,5 jarig huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima is vanaf heden te zien in de Havezate. Sinds 1927 worden de beroemde Oranjevaasjes bij belangrijke gebeurtenissen binnen de Koninklijke familie en bij zaken van landelijk belang uitgebracht. De Oranjevaasjes zijn zeer geliefde verzamelobjecten. De vitrine, waarin alle andere oranjevaasjes al werden tentoongesteld, is aangevuld met het vaasje ‘Koninklijk koper’ ontworpen door Marcel Wanders (te zien vanaf woensdag 27 augustus).

De liefde tussen Koning Willem Alexander en Koningin Maxima en hun liefde voor kristal is voor eeuwig vastgelegd in dit nieuwe vaasje met een oranje geribde kelk die wordt gedragen door een kristalheldere voet. Leuk om te weten is dat van dit vaasje 2002 exemplaren (het huwelijksjaar) zijn gemaakt. Naast al dit feestelijk oranje kan de bezoeker ook het overige schitterende glaswerk bekijken van invloedrijke en bekende Nederlandse ontwerpers als Copier, Meydam, Lanooy en nog vele anderen. Zo zijn onder andere de spijkervaasjes van Copier, de door verzamelaars geliefde stukken uit de serie Opalin van Meydam en de vrolijke suikerpot gemaakt door Bernhard Heesen te zien. Ook zijn er schalen te koop van Henk Verwey, de huidige glasblazer van het Nationaal Glasmuseum. De expositie is nog te bekijken tot en met zondag 7 september in Havezate Mensinge, Mensingheweg 7 te Roden. Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.00 uur tot 16.30 uur. (gesloten op 4 september)

UIT DE KRANT