Rodermarktwagens in de steigers

|
| Foto: |
actueel

‘Zijn jullie potverdorie de hele dag vrij, en moeten jullie dat nu nog regelen?’

REGIO – Het grootste feest is Rodermarkt! Maar voor heel Roden en omgeving daadwerkelijk een week lang dronken en gelukkig kan zijn, moet er heel veel werk verzet worden. Eén van de hoogtepunten van de week is elk jaar weer de Parade, op zaterdagmiddag- en avond. Bovendien kunnen de wagens op zondag nog eens goed bekeken worden op de Albertsbaan. Vooral het maken van wagens – al doet dat woord de vaak prachtige voertuigen nogal tekort- kost erg veel tijd, energie en vooral doorzettingsvermogen. Dinsdagavond brachten de Volksvermakers de bouwers wat drankjes. De Krant ging mee.

Het is dinsdagavond zeven uur. De Volksvermakers – Albertus Lieffering ontbreekt- zitten aan tafel bij het Wapen van Drenthe. Er wordt overleg gevoerd. Overleg over de twee groepen die gemaakt moeten worden en overleg over andere organisatorische zaken. Hoewel Volksvermaken de zaakjes meer dan voortreffelijk voor elkaar heeft, piept en kraakt het deze dinsdagavond wat. Niet iedereen heeft de indeling en bepaalde zaken moeten ‘nog even’ geregeld worden. Cor van der Steeg, normaal voornamelijk zwijgzaam, ziet en hoort het allemaal hoofdschuddend aan. ‘Zijn jullie potverdorie de hele dag vrij, moeten jullie dit nu nog regelen’, lacht hij. Zoals iedereen lacht, want de Volksvermakers lijken altijd lol te hebben. De twee busjes zijn ondertussen volgeladen met bier, wijn en cola. ‘Van verschillende merken’, zegt voorzitter Tiesinga, die dinsdag de hele dag op de golfbaan heeft gestaan. Regen of geen regen. ‘Dat komt door de sponsoren die dit aanbieden. De Pompstee is van Bavaria, en dus leveren zij dat merk’, legt Tiesinga uit. De bouwers mogen niet klagen, want zuinig is Volksvermaken bepaald niet. Voor bepaalde bouwgroepen zal het nog een karwei worden om alles op te krijgen.

De eerste stop is aan de Veenkampen in Lieveren. Lieveren ja, want dat prachtige dorp levert voor het eerste sinds jaren en jaren weer een wagen. ‘ Het is de vijftigste parade en dat leek ons een leuke aanleiding om weer mee te doen’, zegt Bert Wilkens, bij wie ook gebouwd wordt. ‘We hebben een avond belegd in het café en veel mensen waren positief. In eerste instantie is het een eenmalige actie. Maar wie weet zijn we er in 2015 ook weer bij.’ De wagen van Lieveren luistert naar de naam ‘Vertier in Lieveren’. ‘We liggen op schema’, zegt Wilkens. ‘Ik denk dat we ons geen zorgen hoeven te maken.’ De wagen ziet er nu al prima uit. Met een brug. Met een luchtballon. Een ooievaar en straks klootschieters en prik sleeers. ‘We zijn in juni begonnen en werken doorgaans met een man of zes, zeven’, zegt Jan de Vries. ‘Nee, heel veel bier drinken we hier niet. We houden het netjes Wij zijn uitermate serieus’, waarna de rest van het gezelschap in lachen uitbarst. Gezellig is het zeker in de loods in Lieveren. Bewoners brengen cake, Volksvermakers bier. ‘Zullen we dan maar één nemen’, oppert Tiesinga. De bouwers laten zich niet moeilijk overhalen. Behalve Henk Cazemier geniet iedereen van een welverdiend en ietwat lauw pilsje. Henk drinkt vanavond namelijk koffie. Omstanders vragen zich af of Cazemier wellicht griep onder de leden heeft. Of niet zo lekker in z’n vel zit.

Heel lang kunnen de Volksvermakers niet blijven. De tijd tikt door en er moeten nogal wat groepen bezocht worden. En dus koerst de Bathoorn-bus naar ietsje verderop. Naar de loods waar ouders van leerlingen van De Marke werken. Het is er deze avond evenwel bijzonder rustig. Slechts een handvol vrouwen zit aan tafel. Ze zijn creatief bezig. ‘Gisteravond waren hier echt twaalf mannen aan het timmeren en zagen hoor’, zegt Inge ietwat verontschuldigend. Vandaag hebben de heren kennelijk rust. De Champions League is op de televisie, dat zou een oorzaak kunnen zijn. Ook de wagen van De Marke ligt op koers. Thema is kermis. En daar kun je alle kanten mee op.

Ondertussen zitten de Volksvermakers al weer in de bus. De plicht roept en zoveel vrouwelijk schoon kunnen de heren kennelijk niet aan. Hier was met recht sprake van een bliksembezoek. In de volgende loods ligt dat anders. Ook wel logisch, want in de loods van mevrouw Jochems werken twee groepen: de Hoeksteen en N.E.D. Dat laatste staat voor Nog Eentje Dan. Mocht er een prijs beschikbaar gesteld worden voor de mooiste loods, dan wint deze ruimte ongetwijfeld. Het is er ruim. Het is er prachtig licht. De bouwers hebben alle ruimte, kunnen alle kanten op. Met een beetje fantasie zouden zeker drie wagens gebouwd kunnen worden. De wagen van De Hoeksteen ligt op schema, zegt ook Ilse, de spreekstaljuf. ‘Deze loods is echt geweldig’, zegt ze. ‘Vorig jaar zaten we in een tent. Dat ging wel, maar was niet ideaal. Dat we hier met twee bouwgroepen zitten, biedt eigenlijk alleen maar voordelen. De sfeer is prima, we werken goed samen. We hebben alleen wat lawaai soms, net als onze collega’s’, lacht Ilse als ze al dat bier van Jan Tiesinga in ontvangst heeft genomen.

Iets verderop bouwt N.E.D. Nog Eentje Dan. De bouwgroep ontstond toen KidsCasa besloot te stoppen met het bouwen van een praalwagen. Raymond Dijkstra zaagt en meet. En houdt vooral de afmetingen secuur in de gaten. ‘Ik heb wat dat betreft wat ervaring’, lacht Raymond, die meteen Volksvermaker Lammert Kalfsbeek aankijkt. Ze denken beiden terug aan de wagen van VV Roden. Een mooie wagen die echter te groot was om de loods te verlaten op paradedag. En dus was er al schade voor de parade überhaupt begonnen was. Om dat te voorkomen is Raymond scherp als een mes. ‘Ook de bomen op de weg hier naar toe baren me best zorgen’. Dat laatste is niet zo gek. Het is dan ook maar serieus de vraag of de wagen Roden schadevrij zal halen, zaterdag 20 september.

Conclusie: de bouwers liggen op schema. Volksvermaken en haar sponsoren zorgen prima voor de bouwers en de sfeer tijdens dat bouwen is ook al uitstekend. Straks, als de tijd echt gaat dringen, zal de factor stress zeker een rol gaan spelen. Nu is het nog rustig allemaal. De komende weken zal dat ongetwijfeld (soms) even heel anders zijn.

|

UIT DE KRANT