Kunst, cultuur, zorg en educatie vullen het nieuwe dorpshuis

Afbeelding
actueel

Van basisschool naar dorpshuis

RODERESCH- Het wachten is op de handtekeningen en de euro’s. Zodra de notariële acte getekend is en de toegezegde 90.000 euro van de gemeente op de rekening staat, kunnen ze los met de transformatie van school naar dorpshuis. Johan Kasper en Monica Bruggenweerth van werkgroep ‘Dorpshuis RAS’ hebben er zin in. Want de tekeningen zijn op detailniveau klaar.

“Kijk, deze drie lokalen –de klaslokalen voor in het schoolgebouw- willen we verhuren”, wijst Kasper aan op de tekening van de school. “Eén ervan wordt nu al gebruikt door peuterspeelzaal Kidscasa en over de andere twee zijn we in gesprek met geïnteresseerden. Wat erin komt kan ik je nog niet vertellen, er ligt nog niets vast. Dat kan pas na de officiële overdracht.” Maar je kunt toch wel iets noemen? Waar moeten we aan denken? “Zoek het vooral maar in de creatieve hoek, samen met zorg en educatie. De kunst en cultuursector, met wellicht wisselende exposities. Belangstelling is er genoeg”, zegt de vriendelijke Kasper, een tikje ingetogen. “De locatie leent zich hier uitstekend voor hè? Kunstenaars kunnen de tuin gebruiken en ook het plein voor de school. Zonder dat het iets extra’s kost. Maar onze eerste prioriteit is een functioneel dorpshuis.”

Wat meteen opvalt, wanneer de tekeningen van de oude en de nieuwe situatie naast elkaar op tafel liggen, is dat er veel hokjes verdwenen zijn. Dat geldt ook voor de toiletgroep achterin en de douches voor in het pand. Helemaal achter in het schoolgebouw is nog een groot lokaal geschetst, dat middels een soort systeemwand opgedeeld kan worden in twee aparte ruimtes. “Deze lokalen willen we gebruiken voor de verschillende verenigingen in de RAS-dorpen. Zij hebben nu vaste avonden of dagdelen in buurthuis De Roegte. Dat zijn onder andere de klootschietvereniging, de vis- en kaartclub, de RAS-zangers, de ouderen soos en groen en bloei, een bloemschikclub.” Zorgen baarde het de verenigingen in de eerste instantie wel, verhuizen naar de, zeker prachtige, in Amsterdamse School-stijl gebouwde oude basisschool. Want, wat kost dat wel niet? Het is immers behoorlijk groter dan het gebouwtje dat ze gewend zijn. Veel clubs hebben al zo’n moeite het hoofd boven water te houden. “Die zorgen begrijpen we uiteraard. Maar we kunnen ze ook meteen wegnemen. Dat bedrag blijft hetzelfde, vijfentwintig euro per dagdeel. Schoonmaken moeten ze zelf, maar dat kunnen ze ook afkopen. Dat geldt trouwens ook voor de nieuwe huurders. We willen er namelijk geen beheerder op, dat kost allemaal extra geld. Als wij het in eigen beheer schoonmaken, krijgen huurders daar een rekeningetje van. En dat komt weer in de dorpskas.”

Rendabel

Wil het nieuwe RAS-dorpshuis rendabel zijn, moet er iedere maand minimaal 1250 euro op tafel komen. “Dat zijn we alleen al kwijt aan gas, water, elektra, WOZ, belastingen, wifi-voorziening en klein onderhoud.” Voor de duidelijkheid: grootonderhoud is voor rekening van de gemeente, klein onderhoud is voor het dorpshuis. Part of the deal. Een verrot glaslatje vervangen doen ze zelf, maar als het gebouw rondom opnieuw gekwast moet worden, regelt de gemeente dat. Een ‘topdeal’ kun je het gerust noemen, als je bedenkt dat de stichting het hele pand ook nog eens voor een schijntje, één euro om precies te zijn, in de vingers heeft. “Die 1250 euro is alleen om uit de kosten te komen hè? We hebben hierin nog geen rekening gehouden met reserves”, verduidelijkt Bruggenweerth.

Sfeer van een bruincafé

Een deel van die reserves denken Kasper en Bruggenweerth binnen te halen met de baromzet. Hoewel ze zeggen beslist niet afhankelijk te willen worden van de horeca, ambiëren ze ook geen steriele kantine. “We zitten te denken aan de gezelligheid van een bruincafé. Kasper: “Aan de achterkant van het pand zit een behoorlijke gang. Wat mij betreft het mooiste punt van de school. Het is hoog en bekleed met prachtig houtwerk, daar willen we een mooie centrale hal van maken.” Bruggenweerth wijst naar een royale, half ronde bar in de hal. “In de hal is ook ruimte om te biljarten of te darten. Niet dat het een kroeg moet worden, dat kan niet eens. We hebben ons te houden aan het harmonisatiebeleid voor dorpshuizen maar we willen het wel gezellig maken.”

Met het geld, de 90.000 euro die ze ontvangen van de gemeente Noordenveld, willen ze het gebouw eerst gebruiksklaar maken. Dat wil zeggen dat de grove verbouwing klaar moet zijn zodat de boel verhuurd kan worden. Voor extra’s als isolatie, voorzieningen voor het opwekken van duurzame energie en inrichting heeft de stichting nog eens voor hetzelfde bedrag subsidies aangevraagd. Daarmee hoopt Kasper medio juni – juli klaar te zijn. De mouwen zijn opgestroopt in Roderesch. Nu de euro’s nog.

UIT DE KRANT

Lees ook