Jaarwisseling heel rustig verlopen

Afbeelding
actueel

Feest Leek eindigt in mineur

REGIO – Natuurlijk, elke vernieling is er één teveel. Maar toch kan met recht gesteld worden dat de jaarwisseling in de regio rustig(er) verlopen is. Op het eerste gezicht lijken er een stuk minder vernielingen gepleegd te zijn dan in voorgaande jaren. Tijdens de verschillende nieuwjaarsrecepties van de gemeentes – deze week- zal de exacte schade rond de jaarwisseling bekend worden gemaakt. Het 24e Oud en Nieuw Feest in Sportcentrum Leek eindigde helaas wél in mineur.

In Roden was het rustig. Er werden wel wat schakelkasten vernield en ‘uiteraard’ werden zo links en rechts wat vreugdevuren ontstoken. Ongelukken deden zich niet voor en zelfs de bushaltes – normaliter mikpunt van vandalisme- overleefden voor het grootste gedeelte de jaarwisseling. Op Oudejaarsdag kreeg de politie overigens ongeveer dertig meldingen van overlast van vuurwerk in Roden.

Ook in Leek was en bleef het relatief rustig. Wel moest de brandweer een aantal keren uitrukken. Naar het Feithspark bijvoorbeeld, waar een coniferenhaag van vijftien meter in brand vloog. Ook in Oostindie vatte een holle boom vlam en de brandweer meldde zich later ook op de Lijnbaan en de Beelen in Tolbert, waar vreugdevuren geblust moesten worden. Bij de branden deden zich overigens geen persoonlijke ongelukken voor.

In het Sportcentrum in Leek werd tijdens de jaarwisseling voor de 24e keer het Oud en Nieuw Feest gehouden. Liefst 2500 mensen kwamen op het feest af, dat aanvankelijk prima verliep. Toen om precies 6.00 uur de lichten aan en de muziek uit ging, ging het echter mis. Goed mis. Er ontstonden enkele opstootjes en vechtpartijen. Een ingehuurde beveiliger werd door een bezoeker van het feest mishandeld en de politie en de ME moesten er uiteindelijk aan te pas komen om de rust weer te laten keren in Leek. Toen alle kruitdampen waren opgetrokken bleek er één persoon te zijn aangehouden. En zo eindigde een verder prima feest toch in mineur. Overigens zal volgend jaar gewoon weer een Oud en Nieuw Feest worden gehouden, dan dus voor de 25e keer. De organisatie heeft laten weten dat dit een speciale editie zal gaan worden.

Ook In Peize gebeurde niets noemenswaardig. Zelfs bepaalde geplande vreugdevuren (met kerstbomen en ander afval) werden niet eens ontstoken. Op de eerste dag van het nieuwe jaar stond op het Ronostrand de inmiddels traditionele Nieuwjaarsduik op de agenda. Zo’n honderd bikkels waagden een frisse duik. Burgemeester Hans van der Laan verrichtte het startschot. Het evenement verdient eigenlijk en meer deelnemers én meer publiek. Ondanks de vlekkeloze organisatie blijft het deelnemersaantal zo’n beetje elk jaar gelijk. Jammer, want zo loopt de Werkgroep Tsjernobyl geld mis, want voor dit doel wordt de duik elk jaar georganiseerd. Onder de deelnemers bevonden zich in elk geval Tineke Nieboer en Henk Koekkoek van Lijst Groen Noordenveld. Zij reageerden wel positief op de uitnodiging aan de raad om deel te nemen. Veel raadsleden lieten het afweten, en ook dat was jammer. Desondanks keek de organisatie terug op een prachtige middag, zonder incidenten. Ook al. Of het moet de struikelpartij van een mevrouw geweest zijn, die pal voor het bereiken van het water voorover in het zand viel…

UIT DE KRANT

Lees ook