Juridisch advies inwinnen kan ‘geen kwaad’

actueel

RODEN – Elke maandagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur is er in het Inwonersplein aan de Schoolstraat in Roden een gratis inloopspreekuur voor het inwinnen van een juridisch advies. Het inloopspreekuur laat zien dat er behoefte bestaat aan dergelijke adviezen. Meer dan 100 bezoekers mocht adviesgever Ron van Asperen (foto) in de afgelopen maanden al ontvangen.
‘De onderwerpen zijn divers van aard. Elke problematiek is hier wel eens aanbod gekomen in de afgelopen periode. Problemen met de werkgever, de sociale dienst, UWV, familierecht en burengeschillen zijn zo enkele voorbeelden. Wanneer iemand een bezoek brengt aan het Juridisch Spreekuur kijk ik eerst of het ook een juridisch probleem is, daarna wat de eerstvolgende stap zou moeten zijn. Ik hanteer deze werkwijze omdat het beslist niet mijn bedoeling is om iedereen voor de rechtbank te krijgen. Integendeel zelfs. Ik stuur bijvoorbeeld bij een scheiding of burenruzie altijd eerst aan op bemiddeling of het inschakelen van bijvoorbeeld Humanitas of een andere organisatie. Het afgelopen jaar heb ik een aantal problemen met bijvoorbeeld de sociale dienst zelf op kunnen lozen. Dat betekent dan dat je geen advocaat in de arm hoeft te nemen.’
Ron van Asperen verwacht de komende tijd meer de komst van jongeren die in de bijstand zitten en verplicht worden om of aan de slag te gaan of een opleiding te volgen, met een risico van een korting op de uitkering als dat niet lukt. Ook veranderingen in de thuiszorg noemt hij als voorbeeld. ‘Het gaat om maatwerk. Een beeld dat past bij wat de overheid wil, maar dat gaat niet altijd zorgvuldig. Daar moet goed naar gekeken worden in plaats van ‘het te laten gebeuren’. Ik betrek de mensen bij vervolgacties. Ik doe mee en geef tips. En voor alles is van toepassing, kom liever te vroeg dan te laat.’ Het Juridisch Spreek uur is voor alle inwoners van de gemeente Noordenveld, maar heeft ook een sterke regiofunctie waarbij ook klanten uit omliggende gemeenten de weg naar het spreekuur weten te vinden. Dat is alleen maar mooi,’ laat Ron van Asperen weten.

UIT DE KRANT