Enquête aangepast sporten de deur uit

Afbeelding
actueel

NOORDENVELD – In de gemeente Noordenveld is een werkgroep actief op het gebied van ‘aangepast sporten’. Het gaat dan om sport – en bewegingsactiviteiten voor mensen met een beperking. Voor mensen, jong en oud, met een lichamelijke – als geestelijke beperking. De leden van de werkgroep willen het sporten en bewegen voor iedereen toegankelijk maken en inspringen op de behoefte die er is.
‘Vandaar ook deze enquête die deze week bij meer dan 130 contactadressen op de deurmat ligt,’ zegt Esther Witte. Zij  zullen de verspreiding van de vragenlijst ter hand nemen. Namens de gemeente geeft Esther Witte ondersteuning aan de werkgroep. ‘We hebben in november een eerste bijeenkomst gehad. Dat resulteerde in deze enquête en dat moet weer duidelijk maken welke activiteiten de doelgroep echt wil. Het zou mooi zijn indien de reacties ons op het goede spoor zetten. Dit omdat we op die wijze kunnen komen met een goed aanbod en bestaande sportverenigingen kunnen adviseren.’ Er is tot en met 20 februari de tijd om te reageren op de vragenlijst. Deze enquête zal worden verspreid door betrokken instanties al huisartsen, scholen en sportverenigingen. Zij kennen de doelgroep en dat is een voordeel.
Op de foto staan Annelies Buigholt, Esther Witte en Eddy Lagro.  Annelies Buigholt kent het klappen van de zweep. ‘Mijn zoon heeft een beperking en als begeleidster van het G-team van ONR sporten we samen. We voetballen en dat met veel plezier. Met deze vragenlijst proberen we aangepast sporten onder de aandacht te krijgen. Soms weten mensen niet eens welke mogelijkheden er in de buurt zijn. Echt, er is heel veel mogelijk.
Van rolstoeltennis tot judo. Dit alles op je eigen niveau en naar je eigen kunnen. Sport is ook vooral plezier en met elkaar optrekken. Ook sportverenigingen zien niet altijd hun mogelijkheden op dit gebied. Ook dat willen na deze enquête gaan veranderen. Het zou mooi zijn indien elke vereniging op dit gebied komt met een eigen aanbod op het gebied van aangepast sporten.’
De dochter van Eddy Lagro heet Wendy en kent ook een beperking. ‘En toch is zij motorisch erg sterk,’ laat hij weten. ‘Ik laat mij elke keer weer verrassen als ik haar bezig zie op het gebied van sport en bewegen. Een klimrek kent voor haar geen uitdagingen en ik zie vaak veel verbaasde blikken van omstanders wanneer zij in een speeltuin actief is. Prachtig gewoon. Je kunt het zien als sporten voor mensen met een beperking, maar je kunt het ook omdraaien. Het gaat om beweegactiviteiten voor mensen met mogelijkheden. Kijken naar wat iemand nog wel kan en daar verder mee gaan. Er is vaak veel meer mogelijk dan men denkt. Ook die omslag willen we met onze werkgroep te weeg brengen. Wees niet bang om mee te doen, neem de stap en je zult zien dat samen sporten en bewegen hartstikke leuk is. Ik zeg maar zo ‘een mens die beweegt, is een mens die leeft’. ‘
Wie ook de vragenlijst aangepast sporten wil invullen kan deze aanvragen bij ewitte@sportdrenthe.nl. Ook voor inhoudelijke vragen op dit gebied kan men bij haar terecht. Dat kan via het telefoonnummer van WiN in het Inwonersplein 050 317 65 00. In de werkgroep aangepast sporten zitten onder andere ook Chi-do Judo Roden, REO tennis, Flotar, wandelsport Marleen, GSV, Judo Norg, Molenduinbad Norg, Judo Peize, ONR en Flying Red.

UIT DE KRANT

Lees ook