‘De kinderboerderij is van ons, daar moeten ze van afblijven’

Afbeelding
actueel

Mooi bedrag voor Kinderboerderij Roden

RODEN - Je zou er bijna aan gaan wennen. De Kinderboerderij in Roden is nogal eens het doelwit van inbrekers. Liefst zeven keer al werden er spullen gestolen. Een paar maanden geleden was het wéér raak. Zelfs het zadel van de ezel werd ontvreemd, naast ondermeer bladblazers en maaiers. Dankzij een aantal welwillende ondernemers kan beheerder Jan Aalders binnenkort boodschappen doen. Naar aanleiding van de zevende inbraak zamelden zij geld in. Donderdagmiddag nam Jan symbolisch een kleine 1700 euro (!) in ontvangst.
De kinderboerderij kan zich niet verzekeren tegen inbraak. De materialen die doorgaans het doelwit van het dievengilde zijn, staan te ver weg. ‘Er is geen ruimte om die spullen elders op te slaan. We hebben inmiddels wel een zeecontainer. Dat maakt het voor de dieven iets lastiger. Verder weten we niet wat voor extra maatregelen we moeten nemen. We bespreken alle opties. Licht? Zou kunnen. Misschien moeten we de hekken onder stroom zetten. We wegen de voor- en nadelen af. We proberen er alles aan te doen om een achtste inbraak te voorkomen. Laat dat duidelijk zijn.’
Vooral de medewerkers van PromensCare – zij hebben dagbesteding op de kinderboerderij- zijn telkens weer enorm aangeslagen na opnieuw een inbraak. ‘Mijn jongens zijn enorm verdrietig na zo’n inbraak. Weet je, ze vinden het geweldig om met bladblazers en maaiers aan de gang te zijn. De mensen die hier steeds komen stelen, hebben geen gevoel. Stelen mag niet. Laat dat duidelijk zijn. Maar steel dan van de rijken, bij wijze van spreken’, zegt Jan, die donderdagmiddag dus bezoek kreeg. Want toen duidelijk werd dat er opnieuw ingebroken was, organiseerden een aantal ondernemers meteen acties.
‘Ik las in de Krant dat er opnieuw gestolen was. Ik dacht meteen aan een actie. Net toen ik dat dacht, belde Lucian Bloot van SCICS. Zij dacht precies hetzelfde als mij’, zegt Alex Vijfschaft van Bij Alex. En dus besloten deze ondernemers meteen een donatiepot op de toonbank te zetten. ‘Ik heb bovendien leden van de Zakenkring gemaild om ook iets te doen. De kinderboerderij is van ons. Van iedereen. Van Roden. Daar moeten ze afblijven.’


Opvallend genoeg was er onder de ondernemers niet heel veel animo om geld in te zamelen voor de kinderboerderij. Want behalve SCICS en Bij Alex deden slechts Primera Roden en de Wereldwinkel mee. Je zou dat toch ietwat teleurstellend kunnen noemen. ‘Ik ben blij met deze ondernemers’, zegt Jan. ‘En het glas is altijd half vol of half leeg natuurlijk.’
‘Onze klanten bleken meteen bereid hun kleingeld in de pot te doen’, zegt Ank Smit namens de Wereldwinkel. ‘Dat was heel mooi om te zien. Een bewijs dat iedereen iets met de kinderboerderij heeft.’ Wouter Jager van Primera tikte een briefje en zette een gigantische vaas op de toonbank. En die vaas raakte vol. En voller. ‘Mensen hielden de portemonnee er op de kop boven. Ook op Facebook hebben we melding gemaakt van onze actie. Voor ‘Jan en zijn Jongens’. Bovendien hebben we gezegd dat wij als Primera het bedrag zouden verdubbelen.’ De actie van Primera was een succes, want zij haalden bijna 1100 (!) euro op. ‘De klanten hè. Die hebben het gedaan. Die verdienen alle dank. Dit is gewoon geweldig’, liet Wouter weten.
SCICS en Bij Alex koppelden gaandeweg acties aan de inzamelingsactie. ‘Bij ons deed je als je tien euro of meer doneerde mee aan een verloting voor een gratis kleurenanalyse ter waarde van honderd euro. Dat heeft zeker geholpen’, zegt Lucian. ‘Ik heb onder de mensen die tenminste vijf euro doneerden een Ray Ban zonnebril verloot. Ook dat sloeg aan’, zegt Alex.

En dus was iedereen content, donderdagmiddag. Jan had gebak voor de gulle gevers gehaald en er werd koffie gedronken. ‘We hebben een wensenlijstje. Na de inbraak hebben we een aantal spullen gekocht, maar met dit geweldige bedrag kunnen we weer wat extra’s doen’, zegt Jan Aalders, die volgende week overigens in het huwelijksbootje stapt. Waar? Drie keer raden….

UIT DE KRANT

Lees ook