Starters Nieuw-Roden voelen zich in de steek gelaten door gemeente

Afbeelding
actueel

NIEUW-RODEN – De Stichting Jong en Duurzaam Nieuw-Roden is teleurgesteld in de gemeente Noordenveld. De stichting maakt zich al enkele jaren sterk voor de komst van starterswoningen in het dorp, maar volgens Tim Veening werkt de gemeente bepaald niet mee om dit te realiseren. Sterker nog, er is een financieel gat, wat niet kan worden opgebracht door de stichting. Daarmee lijkt de komst van starterswoningen van de baan.

Het oorspronkelijke doel van Stichting Jong en Duurzaam Nieuw-Roden en de gemeente Noordenveld om starterswoningen ter waarde van 100.000 euro in het dorp neer te zetten. Een project wat zou beginnen in het dorp, en later zou uitwaaien over andere dorpen in de gemeente. De locatie Lange wijk – Bischopswijk was hiervoor in beeld, maar ook dat plan lijkt van de baan. Overleg met wethouder Henk Kosters (GemeenteBelangen Noordenveld) is namelijk op niets uitgelopen. Het concrete plan gaat namelijk uit van grondkosten tussen de tien- en twaalfduizend euro. De gemeente Noordenveld heeft berekend dat er een tekort van drieduizend euro is per woning. “En wij als stichting moeten daarvoor opdraaien”, vertelt Tim Veening. “

Want, zo beredeneert Veening, de doelgroep waar het in Nieuw-Roden om gaat kan een starterswoning met een waarde van 100.000 euro ophoesten. “In feite komt het erop neer dat bij starterswoning van een ton een grondquota van vijftien procent wordt gehanteerd. Dat heeft gevolgen voor de marktwaarde, die deze doelgroep niet kan betalen. Bij een prijs van 105.000 euro houdt het op, meer kan deze doelgroep niet besteden.” Een complex financieel verhaal dus, wat grote gevolgen lijkt te hebben voor de starters in Noordenveld. Want volgens de gemeente Noordenveld zorgt de totale exploitatie van de grond al voor een fiks exploitatietekort, waardoor de gemeente Noordenveld als eigenaar van de grond deze grond niet beneden de marktprijs kan verkopen. Daardoor is de prijs per woning van 100.000 euro dus niet meer mogelijk. Veening baalt. “Want ook in Norg is het dit verhaal om soortgelijke redenen afgeketst.” Veening heeft nog hoop dat de gemeenteraad van Noordenveld anders besluit en budget vrijmaakt voor starterswoningen in de gemeente.

UIT DE KRANT