Jaarbeurs van het Noorden gaat op de schop

actueel

nieuw bestuur’ en andere opzet beurs
RODEN – Er is een nieuwe voorzitter. Er zijn en komen een aantal bestuurswisselingen. Er komt, vanaf 2016, een andere opzet van de beurs en de editie van 2015 wordt dan ook gezien als overbruggingsjaar. De artiesten zijn geboekt en de meiden die denken knap en sexy te zijn, kunnen zich alvast opgeven voor Miss Noord. Kortom: de Rodermarkt komt er weer aan. Stichting Jaarbeurs van het Noorden wil met de tijd mee. Gaat bestuurlijk ook verjongen. ‘Niet omdat het nu slecht gaat, maar je moet nooit een afwachtende houding aannemen. Als het eenmaal minder gaat dan buig je dat namelijk niet zomaar om’, zegt Lucas Schoonbeek.

Eerst het bestuur maar eens. Zoals genoegzaam bekend stopte Geert Wolters als voorzitter. ‘Vervolgens hebben zich meer dan tien mensen aangeboden om voorzitter te worden. Maar daar zat in onze ogen de geschikte opvolger niet bij. We hebben inmiddels een toezegging. Een commerciële man die hoog op ons lijstje stond, en juist dat is belangrijk. De naam? Die vertel ik je volgende week’, zegt Schoonbeek. Ook zeker – ja, echt waar nu- is dat Jelle Haisma na editie 2015 van de Rodermarkt stopt als bestuurslid. Datzelfde geldt voor Geert Rijpma. Andre Brasse loopt bestuurlijk mee en zal de vacature Van Wijk waarschijnlijk vanaf 2016 in gaan vullen. Sandra Jansen Boonstra zal waarschijnlijk ook een bestuursfunctie krijgen en voorts wordt gezocht naar een opvolger van Jan Dirk Zwerver, die al na een jaar stopte. ‘Niet vanwege onvrede, maar omdat hij zich wil richten op iets anders. Ik sluit een terugkeer van Zwerver op termijn overigens niet uit.’ De nieuwe voorzitter wordt pas na de Rodermarkt aangesteld. ‘Gezien de korte tijd die nog rest totdat we weer los gaan, heeft het geen zin om de nieuwe man nu nog in te werken. We hebben al onze energie nodig om de puntjes op de i te zetten. Overigens is het zo dat we naar een wat kleiner bestuur willen. Dan namelijk zijn de lijnen ook korter, kunnen we en sneller handelen en hoeven we minder vaak te vergaderen.’ Tot slot: Catrin Barth zal toetreden tot de commissie amusement.

Schoonbeek richt zich met name om het amusementsprogramma. En dat programma is op een haar na rond. ‘Er zijn nog een paar kleine vraagtekens. Zo wachten we op het getekende contract van Kenny B. Zo lang we die overeenkomst niet hebben, houden we wat hem betreft nog een slag om de arm. Zeker is wel de komst van Dre Hazes. Ook Vangrail komt, net als ondermeer DJ Rob Toonen van Slam FM. Op zondag gaan we regiopop organiseren. Regionale bands krijgen de kans om onder perfecte omstandigheden op te treden. Verder hebben we een prima invulling op het voorplein, treedt Robert den Brok weer drie dagen op en staan uiteraard ook de Mini Miss en Miss Noord verkiezing weer op het programma. Ook de opening is ongeveer gelijk aan die van vorig jaar. Dus met een sponsorborrel na afloop. Dat is ons goed bevallen. Over vorig jaar gesproken, we hebben heel kritisch geëvalueerd en waren eigenlijk niet tevreden over de bands in het Paviljoen. Tenminste, over een aantal bands niet. We staan voor kwaliteit en dit paste op de een of andere manier niet. Hebben we met elkaar niet goed ingeschat’, zegt Schoonbeek.
De beurs dan. Moet ook anders. ‘En daarmee doe ik de fantastische mensen die de beurs organiseren niet tekort. Met anders bedoelen we een andere opzet. Meer themagericht. Die nieuwe weg gaan we vanaf 2016 inzetten. Streven is bijvoorbeeld om in elke hal een eigen horecaplein te maken. Stel je kiest voor het thema gezondheid. Dat vraagt een andere vorm van catering als bijvoorbeeld het thema bouw in de andere hal. Dat wordt dan de gezondere hapjes en drankjes tegenover een biertje en een bittergarnituur. Zo moet je het gaan zien. Het moet straks ook leuk zijn om een biertje op de beurs te gaan drinken. Je moet met de tijd mee. Een beurs moet voor iedereen interessant zijn. Daar gaan we op inzetten en dat vraagt nu de meeste energie. Bovendien willen we ook meer entertainment op de beurs. Het moet wat gezelliger. Anders. Niet dat jaarlijkse rondje meer, waarbij je – sterk overdreven- al van te voren zo ongeveer weet welke ondernemer waar staat.’

Bovenal wil de Jaarbeurs speciaal blijven. Anders zijn. ‘We blijven altijd inzetten op kwaliteit. Dat staat voorop. Dat zie je bijvoorbeeld in de keuze die we maken voor de wijn. We nemen geen genoegen met de wijn van de brouwer. Wij doen zaken met Van Erp. Het licht en geluid moeten top zijn. Alles moet gewoon weer kloppen. Op dit moment moeten we nog een aantal zaken invullen. Bijvoorbeeld wie Miss Noord gaat presenteren, al hoeven de mensen dit jaar geen bekende naam te verwachten. De tijd dat er veel meer mensen voor een bekende presentator of presentatrice kwamen, is voorbij. Verder is dinsdag de laatste beursdag. Ja, op zich denk ik dat de Rodermarkt wel een dagje korter zou kunnen. Vergeet niet dat een deel al op donderdag begint. De maandag is nu een dag die een beetje doods is. Iedereen zit te wachten tot het weer avond wordt en er pas weer wat te doen is in het dorp. De kortebaan naar maandag en de woensdag schrappen? Ik zou het persoonlijk een prima optie vinden.’
De Jaarbeurs heeft niet heel veel problemen met het feit dat er in de nacht van maandag op dinsdag om 03.00 uur gestopt moet worden. ‘Nee hoor. Prima. Krijgen de mensen ietsje meer rust en zijn ze dinsdag wat fitter, haha.’ Oh ja. Mooie meiden kunnen zich alvast opgeven voor Miss Noord. Dit kan via www.missnoord.nl. Zie verder ook www.jaarbeursvanhetnoorden.nl.

UIT DE KRANT