App maakt het jury en organisatie Parade stuk gemakkelijker

|
| Foto: |
actueel

snel en modern

RODEN – De Rodermarkt nadert. Een feestweek die barst van de tradities. Vol vastigheden en activiteiten die al jaren min of meer hetzelfde zijn maar desondanks nooit aan populariteit in lijken te boeten. Denk maar eens aan de Parade op zaterdag. Die activiteit behoeft amper nog introductie. Tenminste heel Drenthe weet wat de Parade is, en daarom ook wordt de activiteit door iedereen altijd met een hoofdletter geschreven. Tóch heeft de organisatie van de Parade, Volksvermaken, flinke stappen gezet. Zo werd maandagavond in Het Wapen van Drenthe een gloednieuwe jury-app gelanceerd. De App is ontwikkeld en gemaakt door Arox Logistics It, meteen ook nieuwe hoofdsponsor van Volksvermaken Roden.

Hoe het de afgelopen decennia ging? Er werd een jury aangesteld. De stemmen van deze drie mensen - die geacht worden er echt verstand van te hebben – tellen voor de helft mee. De andere helft werd bepaald door één jurylid per bouwgroep. Uiteraard mogen die niet op hun eigen wagen stemmen. Hun stem en die van de vakjury leverden de winnaars op. Daarnaast was en is er ook al jarenlang een publieksjury. Onder de duizenden bezoekers aan de Parade werden elk jaar precies duizend kaartjes uitgereikt. En alleen die mensen met zo’n kaartjes mochten hun stem uitbrengen. Voor de goede orde: dat gebeurde allemaal op papier. En dus zat de secretaris van Volksvermaken kort na de Parade ergens in een zaaltje hevig te zweten. Want hij moest al die jurygegevens invoeren in een Excel bestandje, waarna er uiteindelijk een winnaar uitrolde. Als de juryrapporten tenminste goed leesbaar waren.
De zwetende secretaris van Volksvermaken zullen we vanaf nu niet meer aantreffen. Ook hij kan na de Parade tamelijk snel aan het bier, want de App doet in feite alles zelf. Dus zijn de verschillende winnaars (vakjury) eigenlijk meteen na afloop bekend. Voor de publieksjury blijft de mogelijkheid om ook via het bekende briefje – ook schriftelijk dus- te stemmen. ‘Ook en speciaal voor de wat oudere bezoekers van de Parade. Nee, we bieden nog niet iedereen de mogelijkheid om via de App te stemmen. We houden eerst vast aan de duizend kaartjes met code, waarmee de mensen via de site van Volksvermaken kunnen stemmen. Waarom? Omdat we niet willen dat per definitie de wagen met de grootste aanhang de publieksprijs wint. Vandaar ook dat we de kaartjes selectief uitdelen. Wat we in de toekomst gaan doen, moeten we maar zien. We doen het eerst zo. En met deze prachtige App is de winnaar veel sneller bekend. De App is heel gebruiksvriendelijk, alle cijfertjes zijn eenvoudig terug te vinden en zo maken we weer een mooie stap richting toekomst’, zegt Rik van der Es, ongetwijfeld de Volksvermaker die het meest blij is met de App, want hij had anders- ergens in een muf zaaltje- gegevens in zitten voeren in een Excel-bestandje. Rik is immers secretaris.
De App is dus ontwikkeld en gemaakt door Arox Logistics IT. Een bedrijf dat gevestigd is in Hoogezand. CEO van dat bedrijf is Arno Bruining. Juist ja, inwoner van Roden. ‘ Ik ben een Roner en ken Volksvermaker Henk Halsema goed. Via hem ben ik met Rik in contact gekomen en zo is het balletje gaan rollen. Deze App is heel gebruiksvriendelijk. De uitslag van de Parade zal voortaan heel snel bekend zijn. Hij is eenvoudig gehouden, zodat er eigenlijk niets mis kan gaan’, zegt Bruining, die de App aanbood in ruil voor het hoofdsponsorschap. ‘En weet je, je kunt er nog zoveel meer mee. Maar voor nu is dit prima. Ik heb ideeën voldoende om het allemaal nog sneller en moderner te maken, dit is een eerste, leuke leuke stap. Waarom wij dit doen? Omdat ik in Roden woon en zie wat Volksvermaken allemaal voor het dorp doet. Zij zorgen ervoor dat we geen slapend dorp worden. Ten opzichte van andere dorpen is hier gewoon ontzettend veel te doen. Met dank dus aan Volksvermaken. Wij vinden het als Arox gewoon leuk dat we dit zo terug kunnen doen.’ Arox Logistics IT levert logistieke software en heeft mooie klanten als Kia en Deloitte. Het bedrijf van Bruining staat bekend om de flexibiliteit, eenvoud en unieke prestaties.

Maandagavond kregen de drie benoemde juryleden en de juryleden van de bouwgroepen uitleg over de App. Dat deed Bruining zelf. Vragen waren er amper. Zo duidelijk bleek de App. En belangrijk: ook de juryleden zelf bleken bijzonder tevreden met de App. Belangrijk, want zij moeten het er uiteindelijk mee doen.

|

UIT DE KRANT