Rodermarktparade in teken van ‘Wereldsteden’

actueel

RODEN – Elk jaar weer is de Parade toch wel hét hoogtepunt van de Rodermarktfeestweek. Naar schatting vijftigduizend mensen komen elk jaar kijken naar de wagens. Dit jaar zullen zestien bouwgroepen hun wagens aan het hooggeëerde publiek laten zien, zowel ’s middags als ’s avonds. De Krant stelt de zestien wagens en bouwgroepen voor.
ODBS Het Valkhof koos voor thema ‘ Rond de wereld in 80 dagen’. ‘Als startgroep hebben we gebrainstormd over het thema. Allerlei steden passeerden de revue, van Londen tot Dubai. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen het over een andere boeg te gooien en meerdere steden te verwerken en wel op een manier die ook kinderen aanspreekt: reis rond de wereld in 80 dagen. Een boek vol avonturen en verbeelding. We hebben elke doordeweekse dag gebouwd, soms zelfs in het weekend. We hebben aardig wat bouwers, zowel ervaren als onervaren. Naast de startgroep is er een aantal fanatieke bouwers die bepaalde projecten hebben opgepakt. Het ziet er nu allemaal zo mooi uit. Het is een heel proces waar iedereen langzaamaan z’n plek vindt en elkaar goed leert kennen. Mooi om mee te maken. Het is nog even aanpoten, maar we krijgen ‘m af hoor.’ Uiteraard hoopt Het Valkhof in de prijzen te vallen. ‘Onze zaterdag is geslaagd als de wagen af is en de kinderen vol trots op de wagen kunnen zitten. Een zonnetje zou mooi zijn, maar zelfs regen zal de pret niet drukken.’

Bouwgroep Nog Eentje Dan (NED) koos voor het thema ‘New York. The city that never sleeps’. ‘Met de diversiteit aan bezienswaardigheden vinden wij New York een interessante stad waar we veel inspiratie bij hadden voor het maken van een ontwerp’, zegt Sander Dijkstra. ‘Daarnaast hebben we het subthema duurzaamheid gekoppeld aan het ontwerp. Wij willen met onze wagen laten zien wat voor kunst je met plastic afval en plastic doppen kunt maken. Verder willen wij laten zien wat de mens aan afval produceert. Uiteraard is afval ook weer typerend voor een stad, vooral bij een wereldstad als New York. Het plastic afval willen we na de parade gescheiden van het overige sloopafval inleveren. De plastic doppen verzamelen we na de optocht weer voor de blindengeleidehonden stichting. Zij leveren de doppen in en met het geld dat hiervoor gedoneerd wordt, worden blindengeleidehonden opgeleid.’ NED kon een beroep doen op een enthousiaste en gevarieerde groep bouwers die maandag, dinsdag en woensdag aan het bouwen waren. ‘En met het einde in zicht hebben we besloten om ook de andere dagen maar te gaan bouwen.’ Origineel. Dat is de wagen van NED zeer zeker. ‘We gebruiken weinig bloemen, maar weer veel kleurrijk, plastic materiaal. Omdat we zoveel plastic hebben ingezameld en dat gescheiden willen afvoeren, is dat al een prijs op zich waard. Zo dragen wij ons steentje bij aan een beter milieu en dat zou iedereen moeten doen. Verder zou de originaliteitsprijs een mooie kroon op ons werk zijn. Oh ja, we plakken al vanaf mei doppen’, besluit Dijkstra.

De Hopbouwers uit Peize kozen dit jaar voor het thema Moskou. En ook dit jaar zal niets aan het toeval overgelaten worden. Vorig jaar legden de bouwers nog beslag op een mooie derde plaats, gezien de perfectie waar de bouwers naar streven kan er dit jaar wel eens een hogere klassering inzitten. Het is nog even hard werken, maar wát is het gezellig in Peize. Zeker de laatste avonden, met in veel gevallen zelfs live muziek op de bouwplaats. En de wagen? Laat u verrassen zaterdag!

Mexico Stad. Dat is het thema van de wagen van Bouwgroep Bomenbuurt. ‘We beleggen elk jaar in februari een vergadering met alle bouwers. In deze vergadering kan iedereen zijn of haar idee naar voren brengen en verduidelijken. Zo geven we iedereen de ruimte. We kiezen vervolgens volgens het principe ‘meeste stemmen gelden’ het thema van de wagen’, vertelt Monique Brink – Kruijer. ‘We hebben simpel gekeken in een atlas naar de grote wereldsteden. Daarna ga je kijken wat de wereldstad typeert. Zijn de cultuur en de bezienswaardigheden goed uit te beelden op een wagen? Met Mexico Stad was dat zo. Mexico Stad brengt bovendien kleur en gezelligheid mee. Ik vind het overigens nog steeds geweldig hoe we met deze groep mensen elk jaar een wagen weten te bouwen. Waar vind je nog een groep mensen van zeer verschillende pluimage, waarin iedereen geaccepteerd wordt, die bereid zijn om elk jaar weer samen aan een wagen te bouwen? In de maatschappij van nu is dat schaars. Onze wagen? Kleurrijk en met leuke details. We bouwen niet voor de prijzen, we bouwen voor ons plezier. Al zou er – vinden wij- best eens wat beter gekeken mogen worden naar de vindingrijkheid van het gebruik van de bouwmaterialen. Met geld is alles te koop en te creëren. Maar in deze tijd is een andere manier van bouwen ook zeker een prijs waard. Onze dag is geslaagd als we het publiek zien genieten van onze wagen en wij als bouwers gezelligheid en pret hebben. Bovenal hopen we dat de inwoners van de Bomenbuurt trots op ons zijn.’

AV’75 bestaat precies veertig jaar. Vanwege dit jubileum wilden de bouwers bijzonder graag de letters AV terugzien in het thema. Dat lukte met Las Vegas, een thema waarmee je heel veel kanten op kunt. Uiteraard komt het element gokken aan de orde op de wagen. De bouwers, onder leiding van coordinator Erick Roossien, hebben er weer wat moois van gemaakt, al is het halen van prijzen voor AV slechts bijzaak. Een gezellige bouwperiode en gezelligheid tijdens de Parade. Dat is waar ze het allemaal voor doen en deden in de loods aan de Vaart.

GBS De Rank koos voor ‘The Sydney Xperience’. ‘Sydney is een wereldstad die niet altijd als eerste genoemd wordt, maar wel heel veel bijzonderheden in huis heeft. Bijzonderheden die je tijdens de parade op de wagen kan laten zien. We hebben geprobeerd om de bijzonder veelzijdige kenmerken van Sydney goed op de wagen te laten zien’, zegt Jakob Burgler. De Rank bouwt vanaf mei, veelal op dinsdag en donderdag, al kwam er later op woensdag een groep dames bij en werd de laatste weken vrijwel elke dag gebouwd. De opkomst was steeds goed. ‘Het is leuk om te zien dat zeker de nieuwe bouwers zich verbazen over wat er allemaal bij het bouwen van een wagen komt kijken. ‘ Burgler vervolgt. ‘ We bouwen met veel plezier en liefde aan de wagen en we hopen in de prijzen te vallen. De zaterdag is al geslaagd als de kinderen op de wagen plezier hebben. Het zou bovendien mooi zijn als het weer meewerkt en dat de wagen de soms best lastige bochten in het traject goed doorkomt. Verder is het altijd afwachten hoe het gaat met de verlichting die de wagen er ’s avonds nog mooier uit laat zien.’

Het thema van de wagen van ‘Onze Kids’ is Tombstone. ‘Bij onze wagen hoort een thema waaraan kinderen veel plezier kunnen hebben, dus cowboys en indianen’, zegt Gea Jintes. ‘We hebben dit jaar een kleine, maar ontzettend gezellige bouwgroep. Nieuwe bouwers zijn volgend jaar heel welkom. Doorgaans bouwen we op maandag, dinsdag en woensdagavond.’ Onze Kids won al twee keer de entertainmentprijs. ‘Dit voelde voor ons als de eerste prijs. We gaan niet voor de echte prijzen. We hebben veel minder budget en kunnen dus nooit aan andere wagens tippen. Wat wij willen is een mooie wagen voor kinderen. Want die staan bij ons op nummer één.’ Gea hoopt op mooi weer en uiteraard dat de kinderen een super mooie dag hebben. Dan is de zaterdag voor haar al geslaagd.

CBS De Parel laat hun parels dit jaar glanzen op een Romeinse wagen. Wereldstad Rome is het gekozen thema en ontwerper Piet van Houten heeft er iets prachtigs van gemaakt. Aan de ouders van De Parel was de taak om Rome te doen leven op de wagen. Iedere avond voor de vakantie en ook drie ochtenden in de week is er door veel ouders flink gebouwd. De optocht is voor De Parel geslaagd als ze zelf tevreden terug kunnen kijken en blije kinderen op de wagen hebben. Op de wagen nemen ze de toeschouwers mee langs de grote, bekende attracties van Rome: via de ‘Feyenoord-fontein’ met echte hooligans door naar het Colosseum. Gladiatoren, Romeinse schonen en toeristen maken dat Rome tot leven komt. Over de brug met de Wolf met beide wolfskinderen Romulus en Remus de stichters van Rome, komen ze uit bij de Sint Pieter. Daar staan een non, kardinaal en toeristen. Na al die bezienswaardigheden zijn er onder de Triomfboog een pizzabakker en ijscokar om de hongerige magen te vullen. Kortom: CBS De Parel leidt de weg naar Rome.

De Tandem komt met een bijzonder thema, namelijk Arendelle. Arendelle? De Noorse plaats werd vooral bekend vanwege de film ‘Frozen’, een film over de prinsesjes Else en Anna, die wellicht straks ook op de wagen te zien zijn. In Arendelle kan het bijzonder koud worden en dat zal op de wagen te zien zijn ook. De bouwers van school de Tandem bouwden de afgelopen weken elke dag, met uitzondering van de zondag.

‘Maar… er gaat niets boven Groningen!’ Dat is het thema van de wagen van Bouwgroep Nietap-Terheijl. ‘Wij laten zien dat ver weg niet altijd beter is’, zegt Tjerk Vonck. ‘Het is heerlijk om ver weg op vakantie te gaan, maar weer thuis zijn is ook best lekker. En kijk eens naar onze eigen stad. Als je de Termietenheuvel van de GasUnie ziet, het Groninger Museum, d’Olle Grieze en ’t Peerd van Ome Loeks. Dan ben je toch thuis?’ En dus viel de bouwgroep als een blok voor de eenvoudige schoonheid van de eigen stad Groningen. ‘Onze vaste bouwdagen waren maandag en dinsdag. Zo werken we al vanaf begin mei twee avonden in de week aan de wagen. Eerst heel veel laswerk, later steeds eer met hout, gaas en karton. Dit jaar waren we vanaf het begin steeds met ene man of acht aan het werk. Naarmate de verscheidenheid aan werkzaamheden toeneemt, en in de weken vlak voor de Parade, neemt ook het aantal bouwdagen en bouwers steeds wat toe. De laatste week is het iedere avond alle hens aan dek. Met onze kleine bouwgroep van bij elkaar 25 leden moeten we knokken om alles af te krijgen, maar het verbroedert wel.’ De bouwgroep verwacht zaterdag vooral gezelligheid. ‘Het groepsgevoel is dit jaar uitstekend en daarmee is het bouwen voor ons al geslaagd. Onze beloning zit ‘m in de wagen zelf, als die straks helemaal klaar is en als het ons gelukt is om ons verhaal goed uit te beelden. Meedoen aan de Parade is dan een feestje en een eventuele prijs is de kers op de taart. Wanneer onze zaterdag geslaagd is? Als we moe en voldaan de nacht in gaan’, besluit Vonck.

Wat een drukte de laatste weken in Altena, waar gebouwd werd aan een wagen met als thema ‘ De groeten uit..’. Dat gebeurde niet in een loods, maar onder een overkapping. Heel Altena leeft mee. Iedereen in het dorp kan wel wat, heeft wel iets en wil ook helpen. De wagen laat verschillende facetten van steden zien. Van bijvoorbeeld ene zak patat uit Brussel tot.. laat u verrassen door de wagen en de sfeer rondom de wagen, waaraan met man en macht gewerkt is.

Thema van de wagen van De Marke is ‘New Orleans, Hart of Dixie’. ‘Als er één stad is die het hele jaar door swingt, dan is het New Orleans wel’, zegt Robert Zondervan. ‘ Op iedere straathoek is muziek te horen. De kleuters van onze school nemen de toeschouwers van de Rodermarktparade mee in de wereld van Dixie en Jazz in de jaren dertig. En omdat New Orleans ook het decor is voor de Disneyfilm ‘Prinses en de Kikker’ zijn op en rond de wagen verschillende figuren uit deze film te herkennen. Verder is de trompet van de trompet spelende krokodil Louis (Armstrong) van de partij, de voodoopriesteres mama Odie en de kwaadaardige Dr. Faciler.’ Na de Dixieband volgt de tram van New Orleans. Voorop de wagen staan de kenmerkende bomen en achterop staat een blauw/roze huisje uit het bekende French Quarter. Ook muziekinstrumenten zullen niet ontbreken op de swingende wagen. ‘ We hebben op maandag, dinsdag en donderdagavond gebouwd’, laat Zondervan weten. ‘ En op woensdag en vrijdagochtend werd er geknutseld. In het voortraject is ook thuis al veel werk verricht. We hebben een leuke, actieve groep met veel verschillende expertises. In de laatste weken werden de bouwdagen uitgebreid. En nu maar hopen dat we op tijd klaar zijn.’ Zondervan vindt het lastig om iets over de kansen van de wagen te zeggen. ‘We hebben de andere wagens immers niet gezien. Als onze kinderen met open mond staan te kijken en blij zijn met het resultaat, hebben wij ons doel bereikt. Als de kinderen een onvergetelijke dag hebben, zijn wij tevreden. En natuurlijk hopen we op goed Paradeweer.’

Dubai. Dat is het thema van de wagen van De Poolster. ‘ We hebben voor de zomervakantie drie avonden in de week gebouwd met een stabiele groep ouders. Vanaf de zomer zijn we ook op zaterdagen gaan bouwen en sindsdien is de groep ouders verder gegroeid. Dat bouwen was een zaak van vreugde en plezier. Samen hebben we echt een topprestatie neergezet’, zegt Daan Terwee. ‘ Vooraf hebben we al gesteld dat we meedoen voor het plezier van de kinderen. Mochten we daarbij in de prijzen vallen, dan is dat de kers op de taart’, zegt Terwee over de doelstelling. ‘ Maar als we dan toch een voorspelling moeten doen, dan verwachten we wel in aanmerking te komen voor de ereprijs.’

De wagen van De Hoeksteen staat in het teken van Kopenhagen. De school koos een thema wat het vooral voor de kinderen leuk zou maken. En voor de kleuters is het natuurlijk ontzettend spannend om als een stoere viking op de boot of in het kraaiennest te mogen zitten of verkleed te zijn als speelgoed. Lego, een zeemeermin, ballerina of soldaat. De school begon met vier bouwavonden. Het aantal bouwers wisselde sterk per avond. De ene avond was het fijn doorbouwen, de vrijdagavond daarentegen werd wat minder bezocht, maar zeker niet minder effectief en gezellig. Daarnaast was er een kledingteam en een knutselteam die ook avonden heel hard hebben gewerkt (en nog werken) om alles op tijd af te krijgen. De Hoeksteen gaat natuurlijk voor de hoofdprijs in de vorm van stralende gezichtjes op de wagen. Een echte prijs zou ook leuk zijn, als beloning voor het harde werken van de afgelopen maanden. Mooi weer, blije gezichtjes, plezier een veel toeschouwers. Daar doet de school het allemaal voor.

Vanwege het 50-jarig jubileum neemt ook Bouwbedrijf R. van der Sluis met een wagen deel aan de Parade. Thema is Beijing. Blinkvangers? De enorme draak voorop, met een mond die open en dicht gaat. Op de wagen is de skyline van de Stad te zien. ‘Ik ben er geweest en aan de hand van de foto’s hebben we de skyline zo goed mogelijk nagemaakt. Met dus de Koala Towers’, zegt Marc Popkema. De wagen is – zonder overdrijven- prachtig. En groot. Maar ook daar is al rekening mee gehouden. Mochten bochten een probleem worden, dan wordt dat meteen opgelost. ‘ Er komen kinderen op de wagen’, vervolgt Marc, die met het personeel geniet van het bouwen van de wagen. ‘De afwerking is voor ons denk ik het meest lastig, maar verder zijn we hartstikke tevreden. In principe is deze wagen gebouwd vanwege het jubileum, maar wellicht komt er een vervolg. Dat durf ik niet te zeggen.’ Hoewel insiders zeggen dat de wagen van Van der Sluis in de prijzen zal vallen, houdt Marc zich op de vlakte. ‘We zijn niet bezig met de prijzen. We zien het wel. Verder wil ik alle mensen die spontaan hulp aanboden, enorm bedanken. Wát een spontaniteit. Echt een geweldig project dit.’

Cre-Active is een nieuwe bouwgroep dit jaar. ‘We zijn ontstaan uit onze eigen vriendengroep en de dansschool Dance Revolution. De naam zegt het al. We zijn een jonge, actieve groep en beschikken over de nodige creativiteit’, zegt Amanda Douwsma. Amsterdam is het thema van hun wagen. ‘We willen zaterdag de welbekende Amsterdamse sfeer overbrengen op het publiek. We hebben gebouwd in de manage in Roden. We bouwden op maandag, woensdag en vrijdagavond. Er was altijd sprake van een gemoedelijke sfeer. De bouwers kregen de ruimte voor hun ideeën en al met al zijn we erg trots op het resultaat.’

STARTOPSTELLING 51e RODERMARKTPARADE
aanvang middagparade: 13.30 uur
aanvang avondparade: 19.00 uur
1. Bouwgroep Cre-Active. 2. Bouwgroep CBS De Parel. 3. Bouwgroep DE Bomenbuurt. 4. Bouwgroep Het Valkhof. 5. Bouwgroep Onze Kids. 6. Bouwgroep AV’75. 7. Bouwgroep De Hoeksteen. 8. Bouwgroep De Tandem. 9. Bouwgroep De Rank. 10. Bouwgroep NED. 11. Bouwgroep De Poolster. 12. Bouwgroep De Hopbouwers. 13. Bouwgroep Altena. 14. Bouwgroep De Marke. 15. Bouwgroep Bouwbedrijf R. van der Sluis. 16. Bouwgroep Nietap – Terheyl.

UIT DE KRANT