‘Het ligt simpelweg aan het soort zomer dat we hebben’

actueel

Kinderwereld trekt meer bezoekers

RODEN – Speelgoedmuseum Kinderwereld. Als dit onderwerp van gesprek was de laatste jaren, dan ging het vooral over (een gebrek aan) geld. Over teruglopende bezoekersaantallen en zelfs over een mogelijke sluiting. Niet heel positief dus. Maar: ten opzichte van 2013 trok het museum de laatste twee jaar behoorlijk meer bezoekers. Dat gegeven heeft weinig te maken met nieuwe activiteiten, een nieuw ingeslagen koers of een bijzondere collectie, maar simpelweg met het weer. Dat vertelde Danielle Lokin afgelopen woensdag bij de aftrap van ‘Oktobermaand, Kindermaand’ in Nietap.

Dat het minder ging met het museum, dat besefte ook de leiding zich. En dus moest er onderzoek gedaan worden. Een onderzoek dat de haalbaarheid van het geschreven toekomstplan duidelijk moest maken. Kosten: 65.000 euro. Een meerderheid in de gemeenteraad wees een lening af. Dat toekomstplan kost overigens twee miljoen euro, een plan waarmee het museum er weer tegenaan kan en continuïteit gewaarborgd blijft. Het museum denkt dit bedrag via sponsoring en donaties te kunnen krijgen. Want dat er iets moet gebeuren, is helder. Musea zoals kinderwereld zijn van essentieel belang, maar moeten ook met de tijd mee. De maatschappij verandert, de kinderen ook. Met alleen collecties oud-speelgoed, hoe leuk en bijzonder ook, kom je er beslist niet. Er zal verbouwd moeten worden – ook een wens van de organisatie- en er zal een brug gebouwd moeten worden richting nu. Richting het moderne tijdperk.

De leiding van het museum zat ondertussen nooit stil. Geert Wolters (Raad van Toezicht) liet zich zeer regelmatig horen. Lokin betaalde zichzelf niet of later uit en er werd toenadering gezocht met Klaas Pruim, de voormalige buurman die zijn etablissement vier jaar geleden in rook op zag gaan. Met name overdag zouden Pruim en het museum samen kunnen werken. Omdat de nieuwbouw van Pruim maar niet van de grond wil komen, lijkt ook die samenwerking er niet te komen.
Maar: ondanks al dit soort berichten, gaat het eigenlijk best aardig met het museum. Zeker wat betreft de bezoekersaantallen. Lokin, ook actief voor museum Wierdenland in Ezinge, zegt dat er ten opzichte van 2013 een ‘heel grote plus’ gemaakt is en dat de cijfers ook dit jaar goed lijken. ‘Dat is dus toch de invloed van het weer. Dan blijkt een zomer zoals we die de afgelopen twee jaar gehad hebben ideaal voor een museum. Verder doen onze activiteiten het goed. Voorbeeld: de waterrakketten bouwen. Klinkt simpel, maar we kwamen petflessen tekort. We hadden dan zomaar driehonderd mensen binnen. En dat zijn voor ons echt heel behoorlijke aantallen’, zegt Lokin tevreden. Zo simpel kan het dus zijn. Het weer kan bepalen of het goed of slecht gaat met een museum. ‘Als het te warm is, ga ik zelf ook minder snel naar een museum. Eigenlijk heel logisch. Maar dit soort facetten kunnen dus bepalend zijn.’

Lokin zelf doet er alles aan om Kinderwereld onder de aandacht te brengen. Ze heeft haar hart verpand aan het museum. Vandaar ook dat ze zich nadrukkelijk laat zien in het kader van ‘Oktobermaand, Kindermaand’. Een maand waarin kinderen van de basisschool gratis tal van musea in de provincie mogen bezoeken, begeleiders betalen wel. ‘Het is lastig te meten of deze actie meer mensen lokt. De actie valt namelijk ook in de herfstvakantie en dan komen er doorgaans al wat meer mensen. Maar het idee, de gedachte achter de actie, die ondersteun ik van harte. Kinderen in contact brengen met cultuur. Laat ze cultureel erfgoed zien. Confronteer ze er mee. Vandaar dat ik de actiemaand, en overigens alle andere acties die lopen, van harte ondersteun.’

UIT DE KRANT