Nieuwhof Art tien jaar onderweg

actueel

NORG - Alhoewel Grietje Nieuwhof al vele jaren langer actief is als keramist, bestaat haar bedrijfje Nieuwhof Art dit najaar precies tien jaar. En dat geeft een goed gevoel. Als handvormend keramist en kunstschilder is zij vooral ook bekend van haar workshops, cursussen en exposities.

‘Ik ben ooit begonnen met vier cursisten in de achterkamer. Later werden dat er acht in een bijgebouwde garage en nu geef ik al jaren les aan 4 groepen in De Brinkhof. In 2005 heb ik mij officieel laten registeren bij de Kamer van Koophandel. Dat was ook het moment dat Welzijn in Noordenveld dit cursuswerk aan mij overdroeg. Vanaf toen was het helemaal mijn ding. En nog steeds doe ik dit werk met veel plezier. Sterker nog, we zijn zoekende naar een grotere locatie in de omgeving. Ons huis staat te koop en wie weet kunnen we spoedig op zoek naar een andere woning met daarbij ook de mogelijkheid om cursussen en exposities aan huis te organiseren. De Brinkhof is natuurlijk een prima gebouw, maar werken vanuit 1 locatie heeft mijn voorkeur,’ legt zij uit.

Man Andries stopt dit jaar met werken. Dat geeft ruimte om meer mee te helpen. ‘Ik deed altijd al heel veel hand- en spandiensten. Ik vind het prachtig om mee te denken en te helpen. We zijn allebei enthousiast om dit te doen. Vooral kleine technische aanpassingen breng ik aan.’ Grietje Nieuwhof heeft de techniek van het werken met klei zelf eigen gemaakt. ‘Ik ben zelf ook als cursist begonnen. Al doende leer je bij en zoek je je eigen weg. De prehistorische vogel is echt mijn passie. Ik heb daar velen van gemaakt. Groot, klein, in vergadering bijeen en altijd verwerkt in andere keramiekuitingen. Ik probeer altijd iets extra’s toe te voegen. Een boot is nooit zomaar een boot. Als ik begin met een werkstuk weet ik nooit waar ik uit zal komen. Pas als de vogel een kop met ogen heeft weet ik waar ik heen wil. Altijd weer een bijzonder proces,’ laat Grietje Nieuwhof weten.

Wie meer wil weten over haar werk kan kijken op www.nieuwhofart.nl. Tegenwoordig is het niet alleen keramiek dat de klok slaat. ‘Ik ben meer gaan schilderen. In sommige schilderen gebruik ik ook werkstukken van brons of keramiek. Zo komen beide uitingen te samen. Ik ben een liefhebber van het oergevoel. Oerdieren hebben dan ook mijn voorkeur. Ik ben ooit gestart met het maken van een Dodo. Die maak ik nog steeds. Door de jaren heen merk ik dat er voortdurend belangstelling bestaat voor dergelijke kunstwerken. Erg leuk en het verveeld nooit.’

UIT DE KRANT