‘ Dit is echt te triest voor woorden’

Afbeelding
actueel

Zelfs een collectebus is anno 2016 niet meer veilig

PEIZE – Nathalie Nitrauw bivakkeert in Zuid Afrika, waar ze in het kader van haar studie kinderen in een weeshuis begeleidt. Aanvankelijk zou ze voor een half jaar blijven, momenteel is ze echter al bezig aan het tweede half jaar. Om de kinderen straks bij het afscheid iets blijvends aan te kunnen bieden, is een actie op poten gezet om geld in te zamelen voor de aanleg/verbetering van het verpauperde speelterrein voor de kinderen. Doneren kan via een speciale website en bovendien werden in de regio op herkenbare plekken collectebussen geplaatst door pa Evert. Tot dienst grote ontsteltenis is één van die collectebussen gestolen. Die bij Plus de Weerd in Peize om precies te zijn.
Evert was zelf aan het sporten toen hij een appje kreeg van één van de medewerkers van Plus. ‘Of ik de collectebus meegenomen had’, was de vraag. Zo niet, dan was de collectebus met ongeveer vijftig euro aan donaties weg. Gestolen. Ik werd er misselijk van. Zelfs collectebussen zijn kennelijk niet meer veilig tegenwoordig. Het is te triest voor woorden. Mensen die dit doen zijn rijp voor de psychiater. Een tendens? Dat weet ik niet, maar in dit kader moest ik ook meteen denken aan de diefstal van de glazen traan bij Kamp Westerbork. Onbegrijpelijk. Niet te bevatten. En bovendien: van die vijftig euro kunnen de kinderen in Afrika een maand leven. Het is echt een schande’, zegt de voormalige medewerker van de politie.
In bepaalde gevallen bekroop Evert al een onderbuikgevoel. ‘Dat zal met mijn carrière als agent te maken hebben. Bij Plus, waar Nathalie een jaar gewerkt heeft, stond de collectebus eerst bij de kassa. Dat werd echter als hinderlijk ervaren waardoor de bus verplaatst werd naar de inpaktafel. Verder weg dus en net uit het zicht van de camera. Toen gingen bij mij al wat alarmbellen rinkelen, maar toch ga je uit van het goede in de mens. Dat kan dus niet, want de bus met inhoud is weg’, zucht Evert.
Nitrauw denkt dat mensen tegenwoordig het verschil tussen ‘mijn en dijn’ niet meer zo goed weten. ‘Nogmaals: dit is zó laag. Dit vind ik zó erg. Niet te geloven.’ Nathalie en zeker Evert laten zich echter niet uit het veld slaan. Bij Plus staat ondertussen een nieuwe collectebus, terwijl mensen die het initiatief van Nathalie willen steunen ook kunnen doneren bij Alida’s Smulpaleis, Fitnesscentrum Roden, de Konditorei in Roden, Kinderboerderij Roden en bij Shoeby in Leek. ‘In Roderesch is zelfs een speciale actie voor dit project gehouden met een geweldige opbrengst’, zegt Evert, daarmee aangevend dat er ook wel degelijk goede mensen op deze aardbol rondlopen. Het zou voor Evert en Nathalie mooi zijn als de collectebus in Peize snel weer op een inhoud van vijftig euro zit. En de collectebus in Peize zal – aspirant dieven let dus op- extra goed in de gaten gehouden worden. Dat moge duidelijk zijn.

Doneren? Dat kan via www.dreamordonate.nl/3593-onvergetelijke-zomervakantie. Bekijk ook de facebook pagina: www.facebook.com/fundraisingmtrsmit.

UIT DE KRANT

Lees ook