Even voorstellen: de bouwers en hun Paradewagens!

|||||
||||| Foto: |||||
actueel
RODEN – Zowel zaterdagmiddag als zaterdagavond barst Roden weer uit haar voegen tijdens de Parade. Duizenden en duizenden mensen zullen zich vergapen aan de wederom prachtige praalwagens. De Krant stelt de bouwgroepen en dus ook de wagens alvast voor.
De Tandem De wagen van basisschool De Tandem heeft als titel ‘ De Dierderij’ en is gebouwd in de geest van het gelijknamige kinderboek geschreven door Lida Dijkstra. Boer Jansen ligt ziek in bed en alle dieren zijn in paniek. Wie moet nu al het werk gaan doen? Kaatje koe moet gemolken worden, de moestuin moet gewied worden en wie gaat het wol spinnen? De dieren hebben besloten zelf het werk over te nemen en dat gaat zo goed dat de boer niet eens meer nodig is. Zodra de boer weer opgeknapt is, vertrekt hij naar Verona voor een lange vakantie. ‘We zijn aan het bouwen met een geweldig, enthousiast team’, vertelt Rianne Menninga. ‘ Iedereen kan wel iets en dat werpt zijn vruchten af. Er wordt ijverig door gebouwd en we zijn nu bezig met de afwerking. We bladeren op onze eigen wagen door het boek. Zo zien we werkende en bewegende dieren, een zieke boer en een heuse moestuin. Het is een zeer kleurrijk geheel. Voorop de wagen een prachtige blikvanger en achter op de wagen iets dat de bezoekers zeker niet kunnen missen. Wij zijn trots op ‘De Dierderij’. We danken de tekenaar voor het ontwerp, de ouders en sponsoren; want zij hebben dit allemaal mogelijk gemaakt.’
AV’75 ‘ Ook wij zijn jong geweest’. Dat is het thema van de wagen van AV’75. ‘Ons doel is dit jaar om met minimale middelen en hulptroepen maar met heel enthousiaste bouwers een mooie wagen proberen neer te zetten die aansluit op onze eigen jeugd. Onze wagen bestaat uit een speeltuin met een enorme wipwap en andere speeltoestellen’, laat Chantal Hofkamp weten. ‘De ondergrond hebben we in de vorm van een hinkelblok gemaakt. Alle vlakken op het hinkelblok hebben we met verschillende materialen bedekt, waaronder bijvoorbeeld knikkers en puzzeldozen. Verder hebben wij veel knuffels gebruikt in de afwerking en is het de bedoeling dat wij straks een speeltuin uit de begin jaren negentig nabootsen met onze enthousiaste paradelopers. We hebben er in elk geval heel veel zin in.’
NED NED, Nog Eentje Dan, maakt ook dit jaar weer gebruik van de gastvrijheid van de familie Buma, en daar zijn ze heel erg blij mee. Bovendien is de groep bouwers weer gegroeid waardoor ook de gezelligheid verder toegenomen is. ‘We hebben een tijdje zitten brainstormen met de bouwcommissie wat voor wagen we wilden bouwen rond het thema ‘Raar maar Waar’. Er zijn aardig wat ideeën de revue gepasseerd. Steeds echter kwamen we terug bij af: wat voor de een raar is, is voor de ander de waarheid. Tot de ontwerper een stukje tekst las op de website van het Eye Museum in Amsterdam. Er stond dat in de wereld van film de regisseur zijn eigen waarheid maakt. Ze manipuleren de wereld door het gebruik van techniek en special effects. Toen wisten we dat ons thema ‘special effects’ moest worden’, laat Ilona van NED weten. Titel van de wagen is ‘special effects, fantasie wordt werkelijkheid’. ‘We wilden een filmset maken aan de ene kant van de wagen en aan de andere kant van de wagen een studio waar de film op computer wordt bewerkt en waar mensen druk aan het werk zijn om dingen te maken die je op een filmset gebruikt. We wisten ook meteen welke film we wilden gebruiken: Star Wars. In deze film hebben ze zoveel special effects gebruikt om een compleet andere wereld na te maken. Zo gebruiken ze een maquette waar ze opnames maken en worden de space ships gefilmd voor een groen scherm om een achtervolging in te zetten. Deze effecten zullen ook te zien zijn op de wagen. Net als een nieuwe techniek die we achter de wagen laten zien. Dit zal een onderdeel van de nakijk zijn. Wat dit is, blijft nog even een verrassing. Maar mensen, let goed op. We hopen de gezellige bouwperiode af te sluiten met een gezellige paradedag. En het zou leuk zijn als we net als vorig jaar de originaliteitsprijs winnen, maar ons motto blijft dat meedoen net zo belangrijk is als winnen.’
Bouwgroep Altena ‘Reuzen van de Aarde’. Dat is de titel van de wagen van Bouwgroep Altena. De bouwers nemen u mee naar de tijd waarin de dinosauriërs de aarde regeerden. Deze imposante wezens spreken tot ieders verbeelding. Het is dan ook raar maar waar om je voor te stellen dat deze dinosauriërs hier ooit hebben rondgelopen. Op de wagen een enorm Tyrannosaurus Rex in gevecht met twee Velociraptors die hun nest proberen te beschermen. Ook de vliegende Pteranodon ziet het lekkere hapje wel zitten. Halverwege de wagen gaat de aarde omhoog en worden de onderliggende aardlagen zichtbaar. Hier ziet u archeologen druk bezig om de fossielen van de dinosauriërs op te graven. Aan de hand van hun werk kunnen we nu inschatten hoe deze ‘Reuzen van de Aarde’ er ooit moeten hebben uitgezien. Op de wagen zijn meer dan vijftig verschillende soorten materialen gebruikt. Al vanaf mei wordt met veel enthousiasme aan de wagen gebouwd aan de Altenaweg in Altena.
De Hopbouwers De hopbouwers koos dit jaar voor het thema Jheronimus Bosch. Bosch is een bekende schilder en als je de schilderijen goed bekijkt, komen er de meest rare dingen in voor. Dit komt terug in de wagen, raar maar waar. Er zijn stukken uit één van zijn mooie schilderijen op de wagen nagemaakt en gebaseerd op het lied van Boudewijn de Groot, ‘Het Land van Maas en Waal’. Uiteraard is dat lied op de wagen te horen. De gehele figuratie op en rond de wagen is aangepast aan het liedje van De Groot. Dat lied zorgt ook voor grote gezelligheid op en om de wagen. De rest? Dat blijft nog heel even een verrassing.
De Hoeksteen Thema van de wagen van De Hoeksteen is ‘Het verwonderlab van Professor Hoekstein’. In het verwonderlab kijk je je ogen uit. Natuur en wetenschap gaan hand in hand. Publiek kan zich verwonderen over kleine organismen en planeten, ver in het heelal. Onderzoek wordt gedaan naar kleine kriebelbeestjes onder de microscoop en in het laboratorium bekijken onderzoekers atomen, moleculen en bacteriën. De proefjes zijn erg leuk. Ook is geleerd dat ons DNA bepaalt wie we zijn, natuurlijk worden de nieuwste technologieën gebruikt en zijn er robots die meehelpen. Waar we ons nog jaren over kunnen verwonderen zijn alle geheimen in de natuur. Het heelal is onvoorstelbaar groot en er valt nog genoeg te onderzoeken. Wie weet wat er nog uitgevonden of ontdekt wordt, professor Hoekstein en zijn team leren iedere dag weer iets nieuws!
De Bomenbuurt ‘Ons leven is een race tegen de klok’, zegt Monique Brink-Kruijer. Vanaf je geboorte begint je race. Je slaapt, eet en poept en schommelt lekker in je wieg. Ondertussen groei je van een horizontaal mens naar een verticaal exemplaar. Leren staan en lopen. Het peuteren in de speelzaal. Voordat je het beseft moet je naar de basisschool, de dag doorbrengen met leeftijdsgenoten, de puberteit komt voorbij met al haar onzekerheden en prille liefdes. Het volwassen worden begint en van lieverlee zie daar: je eerste kind. Dan komt het aan op een goede planning van je tijd. Werken, vader of moeder zijn de taxichauffeur voor de sporten zijn, het huishouden en de tuin. Om dan uiteindelijk weer tot rust te komen, rijdend in je scootmobiel. Dan opeens stopt de tijd en moet je toegeven dat je de race hebt verloren. Niemand ontkomt aan de ketenen van de tijd, zelfs de natuur niet. Dus, mensen, als de tijd vliegt, fladder dan maar rustig als een vlinder mee. De Poolster Dit jaar heeft OBS De Poolster gekozen voor het thema ‘Rupsje Nooitgenoeg’. Er wordt opnieuw gebouwd bij de familie Hofsteenge. Het is de bedoeling dat de wagen het oorspronkelijke verhaal zal weergeven waarbij de rups door fruit en andere etenswaren zich een weg baant op weg naar zijn toekomst als prachtige vlinder. De kinderen zijn ook dit jaar weer de figuranten op de wagen gehuld in prachtige, kleurrijke kleding en ouders verkleed als rupsen, vlinders en verschillende lekkernijen zullen de parade begeleiden. ‘Of we dit jaar in de prijzen vallen? Dat weten we natuurlijk niet, maar het belooft wel een fantastische wagen te worden waar we met het gehele team ontzettend trots op mogen zijn en waaraan de kinderen heel veel plezier gaan beleven’, zegt Diana ten Broeke.
De Parel De bouwgroep van CBS De Parel bouwt al jaren in de loods van Volksvermaken en in het goede gezelschap van de Bomenbuurt. Van onderlinge concurrentie is geen sprake, maar van een goede samenwerking des te meer. De ontwerper van de wagen, Piet van Houten, haalde zijn inspiratie voor het ontwerp uit het programma ‘Mindf*ck’, van Victor Mids, uitgezonden op NPO3. Victor Mids is arts, wetenschapper en illusionist en laat met allerlei wonderlijke illusies mensen op straat en BN-ers kennis maken met de werking van het brein. Je weet dat wat er gebeurt eigenlijk niet kan, maar toch zie je dat het gebeurt. Raar maar waar. Op de wagen, met de naam ‘Mindcr*x’ zie je allerlei dingen gebeuren waarvan je hoofd, je mind, probeert te snappen wat het ziet. Wanneer snap je wat je ziet en heb je de crux te pakken? Het hoofd is dan ook prominent op de wagen aanwezig, waarin allerlei radertjes zullen draaien die de werking van het hoofd symboliseert. In het midden van de wagen werken wetenschappers onder een groot prisma in een laboratorium aan nieuwe illusies en uitvindingen. Twee grote witte stralen zullen het prisma ingaan en komen er gebroken in de mooiste kleuren weer uit. In het robotlaboratorium worden robots  gemonteerd en uitgetest. Bij een technische storing is de speciale servicewagen altijd in de buurt. Achterop de wagen is iets heel wonderlijks uit de hoed getoverd, heel raar, maar wel waar. Voor alle ouders is het nog even flink aanpoten om de wagen startklaar te krijgen.
Het Valkhof Soms wordt je verbaasd wakker en denk je ‘huh, heb ik dat nu echt gedroomd?’. Dat is het thema waar odbs Het Valkhof dit jaar de Rodermarktwagen omheen heeft gebouwd Er staan allerlei zaken op die niet stroken met de realiteit en die alleen in het dromenland van Klaas Vaak voor kunnen komen. Naast Klaas Vaak zelf vind je op de wagen dan ook onder meer een luchtkasteel, een gekke zandloper, een vreemde klok en een regenboog. En dan niet zoals ‘gewoonlijk’ een regenboog met een pot goud aan het eind, maar een pot met.. Nou ja, zie dat zelf maar aanstaande zaterdag.
OBS De Marke Motto van OBS De Marke is dit jaar ‘Wonderlijk Water’. Zoals ieder jaar zijn de kinderen het uitgangspunt voor de wagen en daarom hebben ze weer een onderwerp gekozen dat voor kinderen heel boeiend is. Want wat is nu vreemder dan water? Water komt uit de lucht vallen. Water kun je drinken en je kunt er in zwemmen. En als het koud genoeg is, kun je er ook nog op schaatsen, raar maar waar. Welkom dus in de wonderlijke wereld van het water. De wagen is verdeeld in drie delen waarbij het voorstel deel het water uitbeeldt zoals het het meest bekend is. Hier zien mensen een prachtige wolkenpartij met daaronder drie levensgrote waterdruppels en een aantal weerridders. Het middelste deel is de onderwaterwereld waarbij een grote rotspartij onder water is gecreëerd vol met prachtige versieringen zoals zee-egels, zeepaardjes en zeesterren en een aantal echte duikers. Het achterste deel van de wagen staat in het teken van ijs. Hier laat De Marke een draaiend ijskristal zien en ziet en een aantal prachtige ijs- en schaatsprinsessen. De wagen is gebouwd op het terrein van Vos Groenvoorziening, een prachtige bouwlocatie. Leuk te weten: alle kleding die de kinderen op de wagen dragen, is door de ouders gemaakt.
Onze Kids Thema van de wagen van Onze Kids is dit jaar ‘Plezier’. ‘We hebben bij Van der Berg in Foxwolde gebouwd en we hebben geen al te uitgebreide wagen vanwege te weinig bouwers’, vertelt Gea Jintes. ‘We hebben de wagen voor Onze Kids zo gemaakt dat de kinderen in elk geval een fantastische dag gaan beleven. We kijken er naar uit en plezier gaan we zeker maken. Om ook volgend jaar mee te doen heb ik bouwers nodig. Bij ons gaat het niet om de prijzen, de kinderen moeten een mooie dag hebben, dat staat bij mij op 1.’
De Rank De bouwgroep van de Rank vatte het idee op om een omgekeerde wereld te maken. Anders denken en doen dan ‘normaal’. De wagen is een omgekeerd huis waarin alles op z’n kop staat, zelfs de boomhut aan de achterkant. ‘We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk op details te letten, wat soms nog best lastig is. Want wat doe je snel wat je gewend bent en dan hang je zomaar dingen op die dus net andersom zouden moeten. Ook de communicatie was soms best ingewikkeld. Wat doen we eigenlijk op het plafond? Euh, ik bedoel natuurlijk op de vloer. En ga zo maar door. Op de wagen kun je allerlei omgekeerde dingen zien. Bijvoorbeeld een klok die, naast dat hij op de kop hangt, ook nog eens omgekeerd loopt. Een kat in de vogelkooi en de vogel ernaast en zo nog heel wat dingetjes die anders zijn dan normaal, vind ze maar. Ook naast en om de wagen voeren we het thema door. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een mannelijke bruid en een vrouwelijke bruidegom en we hebben boeven en politie. Maar wie zit wie nou achterna? We hebben met heel wat ouders de schouders er onder gezet en hebben heel wat zweetdruppeltjes verloren maar ondanks zo nu en dan stress hebben we een super leuke tijd samen gehad en was het ondanks het vele werk toch weer geweldig leuk om zo iets moois samen te maken. We hopen dat het allemaal met elkaar weer een onwijs leuke parade zal worden, omdat we onze kinderen weer een super mooie herinnering kunnen geven.’ Nietap-Terheijl Bouwgroep Nietap-Terheijl heeft dit jaar een wagen gemaakt die steeds verschillende kanten uit de rare maar ware geschiedenis van Nietap en Terheijl laat zien. Enerzijds verbeeldt de wagen bijvoorbeeld de Hel van de uithof waar de monniken van klooster Aduard als boetedoening onder barre omstandigheden het zware turfstekerswerk deden wat hen tot ‘heil’ diende. Anderzijds de latere lusthof, een spiritueel buitenverblijf voor rust en bezinning, een waar paradijs dat uitgroeide tot de havezate Terheijl, een schitterend landgoed met fraaie tuinen en uitgestrekte landerijen. Daar weer tegenover laat de wagen bijvoorbeeld het verval van de Borg en het eens zo rijke steenhuis Thedema zien, en het harde werken van de gewone boeren en burgers onder het juk van de plaatselijke herenboeren. Verder vertolkt de wagen onder andere de rare combinatie van het haast idyllische Natuurschoonbos en met daarin de grauwe diepte van het vagevuur; de pingoruiine uit een lang vervlogen tijd van moeras en rottend veen. Hel en paradijs. Het donker en het licht ontmoeten elkaar op deze wagen, raar maar waar.
STARTVOLGORDE Rodermarktparade
  1. Onze Kids (‘Plezier’), 2. AV’75 (‘Ook wij zijn jong geweest’), 3. De Tandem (‘De Dierderij’), 4. De Rank (‘De omgekeerde wereld’), 5. De Bomenbuurt (‘De tijd vliegt’), 6. De Parel m(‘Mindcr*x’), 7. De Poolster (‘Rupsje Nooitgenoeg’), 8, Het Valkhof (‘Droomland’), 9, Nietap Terheijl (‘Ter Helle of Paradijs’), 10. De Hoeksteen (‘Het verwonderlab van professor Hoekstein’), 11. Bouwgroep NED (‘Special Effects; fantasie wordt werkelijkheid’), 12. De Marke (‘Wonderlijk Water’), De Hopbouwers (‘Jheronimus Bosh’) en 14. Altena (‘Reuzen op aarde’).
De middagparade begint om 13.30 uur, de avondparade rijdt vanaf 19.00 uur.

 
|||||
|||||
|||||
|||||
|||||

UIT DE KRANT