‘Rodermarkt Inside’ met Rik van der Es

||||
|||| Foto: ||||
actueel
Maandenlange voorbereidingen en wekenlange drukte. Het zit er allemaal op. De Rodermarkt is nu echt begonnen. Zonder andere evenementen als het Concours Hippique, de Lus van Roden en de Weihnachtsmarkt te kort te doen, onze belangrijkste week van het jaar.
Dinsdag 20 September. De allerlaatste vergadering voor de Rodermarkt bij Onder de Linden. De vergadering van de ontlading. Nog één keer werden alle punten nog een keer bij langs gelopen. Nog één keer kwam het draaiboek op tafel. En nog één keer werden de puntjes nog maar een keer op de i gezet. Wat daarna volgde was ontlading. De ontlading van een aantal drukke weken waarin door een ieder bergen werk is verzet. Samen met tientallen vrijwilligers. Vrijwilligers die ook deze Rodermarktweek weer klaar staan om alles in goede banen te lijden. De ontlading van ja, we zijn er klaar voor. De ontlading van het mag wat ons betreft beginnen. Die ontlading kwam eruit.
Donderdag Normaal gesproken is de donderdag altijd mijn laatste werkdag voor de Rodermarkt. Dat was het ook dit jaar. Echter de afgelopen jaren kwam ik na de Rodermarkt altijd weer terug. Nu niet. Na bijna 10 jaar bij Joy Vrijetijdskleding te hebben gewerkt heb ik nieuwe stap in mijn leven gezet en ga ik weer aan de studie. Het was een vreemde gewaarwording om afscheid te nemen van het bedrijf en collega’s waar ik met veel plezier heb gewerkt. En niet alleen gewerkt, ook veel geleerd. Maar echt heel lang ben ik niet weg geweest want ’s avonds stond ik er al weer. Even een nieuwe kleedje halen. Zoals het een echte Roner, geboren en getogen op de brink, beaamt moest ik voor de Rodermarkt weer even in het nieuw gestoken worden. Even een nieuwe boxem met een mooi boezeroentje. De donderdag avond stond in het teken van de officieuze opening. Een borrel georganiseerd door Volksvermaken en de Jaarbeurs van het Noorden voor alle betrokkenen van de Rodermarkt. Van kermisexploitanten tot standhouders van de beurs, vrijwilligers, gemeente, politie, EHBO en de horeca uitbaters Er werd geproost op een goede Rodermarkt.
Vrijdag En dan is het vrijdag! De dag dat alles officieel gaat beginnen. Maar voordat het zover was moest er eerst een complete volksverhuizing op gang komen. Koffers en tassen met een compleet mobiel secretariaat, drukwerk en kleiding gingen naar ons Rodermarkt hoofdkwartier op kamer 1 in het Wapen van Drenthe waar we later die middag, om 15:00 uur, allemaal  in ons pak stonden om de kermis te openen. Er was geen officiële openingen van de kermis maar wij lopen meestal een rondje over de kermis waarna we door gaan naar de opening van de Jaarbeurs van het Noorden met de traditionele tussenstop bij Onder de Linden. Na de opening liepen we een rondje over de beurs om vervolgens een drankje te doen in de grote tent. Erg lang konden we daar niet blijven want om 18:45 stond onze chauffeur Jacob met een busje klaar bij het Wapen van Drenthe. Dus snel weer terug naar het Volksvermaken headquaters op kamer 1 waar naast alle benodigdheden voor deze Rodermarkt ook een tasje met kleding en een toilettasje staat.
De vrijdagavond staat in het teken van de rondgang langs alle bouwgroepen. Altijd een erg gezellige avond. Deze avond zie je pas echt hoe de wagens eruit gaan zien. Het hele bouwproces hebben wij gevolgd maar pas op de laatste dagen komt, als het afwerken begint, komt de werkelijke wagen tevoorschijn. Het blijft elk jaar weer fascinerend om de kleine details en creatief bedachte materialen te mogen aanschouwen. Rond middennacht waren we weer terug in Roden waar het gezellig druk was in de kroegen. Ik kon het dan ook niet over mijn hart verkrijgen deze gezelligheid links te laten liggen en dus dook ik er volop in.
Zaterdag Zaterdagmorgen 07:00 uur. Een geluid waar ik eigenlijk nog niet aan toe was maakt mij wakker. Het was het geluid van mijn wekker. Niet veel later gevolgd door mijn ringtone. Als iemand op je dat tijdstip belt, denk je direct dat er wat aan de hand is. “Heeft u nog een plekje vrij op de Rodermarkt?” was echter de vraag die ik kreeg te horen. Voor acht uur had ik al drie van die telefoontjes gehad. Om 08:00 uur stond ik bij de bij de kruising van de Norgerweg / Ceintuurbaan Zuid. Zorgen dat de paradewagens in de juiste volgorde de Ceintuurbaan Zuid, de opstelplaats, op rijden. Ze hadden allemaal een opsteltijd van tussen 09:00 en 11:15 uur meegekregen en heel soepeltjes kwamen ze één voor één binnen. Dat was vorig jaar wel anders toen er één wagen was die ons erg heeft gepest. Kwam maar niet opdagen waardoor er maar liefst zes wagens ergens rond de kinderboerderij tijdelijk geparkeerd moesten worden om te zorgen dat de volgorde juist bleef. Hoe soepeltjes het die morgen ging, zo stroef ging de parade an sich. Een onwel wording in het publiek en een lekke band zorgden voor het nodige oponthoud. En als er eenmaal iets in de parade gebeurt is het foute boel. Je krijgt dan een harmonica effect waardoor er grote gaten in vallen. Gaten die je vaak met de allerbeste wil van de wereld niet meer dicht krijgt. Je kunt heel veel dingen regelen, wat we ook hebben gedaan, om die parade vlekkeloos te laten verlopen maar soms heb je maken met overmacht. Gelukkig maakte het zonnetje veel goed.
Aan het eind van de middag toog ik met o.a. een laptop en printer naar Onder de Linden waar alle juryleden terug kwamen. De uitslagen van de tablets werden ingeladen en daar rolde de uitslag uit. Bouwgroep Altena was de grote winnaar met de 1e prijs in de categorie Buurten & Verenigingen, de Ereprijs en de publieksprijs die dit jaar voor het eerste op de dag zelf uitgereikt werd. De 1000 stembriefjes die voorheen uitgedeeld werden en voor een bepaalde datum terug gestuurd moesten worden zijn vervangen door een mobile site waar mensen op kunnen stemmen. Het resulteerde in 600% meer stemmen ten opzichte van vorig jaar! Samen met Lammert mocht ik de prijzen uitreiken. Iets wat ik nog nooit eerder had gedaan. Wat is dat geweldig mooi om te doen! Je voelt de teleurstelling bij de bouwgroepen die geen prijs krijgen en gaat op in de feestvreugde van de bouwgroepen die wel gewonnen hebben. Als je een emotioneel een beetje instabiel bent, dan ga je. De bouwers zijn maanden lang bezig met het bouwen van een Rodermarktwagen en dan komen de emoties bij het uitreiken van de prijzen los. En het is een cliché maar van mij hadden alle wagens mogen winnen. Het lijkt wel alsof de parade elk jaar beter en beter wordt. Gelukkig zit ik niet in de jury en is het dus niet aan mij om te bepalen wie er wint. Ook de avondparade was prachtig. Ik denk dat de verlichtingsjury nog een zware dobber heeft aan het bepalen van de winnaar van de verlichtingsprijs. Rond 21:00 uur kwamen de eerste wagens aan op de Albertsbaan waar ze op plek werden gezet waarna het pak eindelijk uit kon. Snel nog even opfrissen op kamer 1, in een zaaltje nog even rustig een drankje met alle vrijwilligers om vervolgens weer het feestgedruis in te gaan. Het is traditie (vorig jaar begonnen…) om de stapavond bij het Wapen van Drenthe te beginnen en dan via Mo’s, de Pomstee, Onder de Linden langzaam op te schuiven naar de Jaarbeurs. Wederom had ik zaterdag sluitdienst. Een door mijzelf bedachte, niet bestaande taak die als ik excuus kan gebruiken om mijn late thuiskomst te verklaren. Het is een leuke taak, maar wel erg zwaar!
Zondag Na een korte maar verkwikkende nachtrust was het tijd om alle spullen weer eens bij elkaar te zoeken. Zowel bij Onder de Linden en Het Wapen van Drenthe lagen nog koffers en tassen met spullen die we nodig hadden voor het secretariaat. Op de Albertsbaan stonden alle paradewagens ter bezichtiging voor het publiek. Een dag die steeds drukker en drukker bezocht wordt. Ik hoop echt dat we volgend jaar een mooie nieuwe Albertsbaan hebben zodat deze wagens nog beter tot hun recht komen. Met 25 graden was het eigenlijk strandweer, maar wij liepen met bouwhekken te sjouwen. Deze stonden rond de Albertsbaan om de paradewagens te beschermen tegen rebelse schavuiten maar moesten er nu weer af.
Rond vier uur kwamen de bouwgroepen de wagens weer ophalen waarna wij ons in grote mensenmassa voor de terrassen konden voegen. Wat was het druk in Roden! Wat een mensen en wat een fantastische sfeer! Een sfeer die er donderdag, vrijdag en zaterdag ook al was. Een echte Rodermarktsfeer! De Rodermarkt is doormidden. Op naar de tweede helft!
||||
||||
||||
||||

UIT DE KRANT