‘Marktplaats is een broedplaats van veel ellende’

||
|| Foto: ||
actueel
De Krant in actie voor Dutchypuppy
REGIO – ‘Still going strong’, roept Frits Maasland, vader van Bridget, wanneer we vragen hoe het ervoor staat met Dutchypuppy, de foundation van dochter Bridget die zich bekommert over het wereldwijde hondenleed. Zoals ieder jaar rond dierendag komt de Krant weer in actie om geld in te zamelen voor de organisatie die zoveel goed werk verricht voor kansloze honden en sinds kort ook zwerfkatten. En ook al is dierenmishandeling nooit helemaal uit te roeien volgens Maasland, alle beetjes helpen. Mede dankzij de Krant en haar adverteerders breidt Dutchypuppy uit. “Met dat geld kunnen we voor heel wat dieren het verschil maken. Echt fantastisch, die adverteerders van de Krant met zo’n groot dierenhart!”, reageert RTL-Boulevard presentatrice Bridget enthousiast.
Dutchypuppy werkt nu samen met ‘Stichting Over Animals’ waarmee ze gezamenlijk op Ibiza het zwerfhondenprobleem aanpakken. Je zou het misschien niet zeggen, maar ook op het partyeiland waar de Nederlandse jetset maar wat graag vertoeft is het droevig gesteld met zwerfhonden. Bridget plukte er onlangs een pup uit de vuilnisbak, en nam hem mee naar Nederland. Hij had mazzel; Zack mag nu genieten van een luxe leventje in Amsterdam. “In Spanje, en dus ook op Ibiza, is het probleem met zwerfhonden groot. Niemand, behalve Nederlandse en Britse toeristen en enkele goedwillende burgers, die zich daar om zwerfhonden en –katten bekommert. Echt, de Spaanse mentaliteit is op z’n Haags gezegd bagger. Maar uiteraard gebeurt dit niet alleen in Spanje. Honden die afgeranseld, vergiftigd en in aftandse hokken gedrukt worden waar ze elkaar opvreten is  op veel plekken in de wereld nog steeds de orde van de dag.  In Roemenië bijvoorbeeld, daar komen ieder jaar zo’n 10.000 zwerfhonden op een afschuwelijke manier aan hun einde.”
Het is een goede zaak dat een stichting als Dutchypuppy zich in blijft zetten voor een beter bestaan voor zwerfhonden. Daar helpt De Krant maar al te graag een handje aan mee. En iedereen die in de week van dierendag adverteert, draagt ook bij aan het nobele doel straathonden te redden van een vreselijke dood. Dutchypuppy werkt nauw samen met allerlei stichtingen in Nederland die op hun beurt de probleemlanden in trekken. Zij voeren daar ter plaatse, met een team van vrijwilligers, artsen en assistenten, sterilisaties en castraties uit  waarmee ze het aantal zwerfhonden proberen terug te dringen. Bovendien helpen ze met hondenopvang, vaccinaties en voedseltransporten. En met succes! “Dit jaar hebben we wereldwijd zo’n 9000 kilo hulpgoederen getransporteerd. Sterilisatiemiddelen, medicijnen en honden- en kattenvoer’, weet Frits te vertellen.
Dutchypuppy is niet alleen in het buitenland actief om zich in te zetten voor straat honden en katten. Ook in ons eigen land blijkt de foundation –helaas- hard nodig. Je verwacht het misschien niet, ook hier komen honderden honden, op elkaar gepropt in kleine bestelwagentjes de grens over. Een florerende handel lijkt het. “Ze dauwen de hondjes met z’n vijftigen tegelijk in een kleine van en calculeren in dat een stuk of tien het niet overleeft. Allemaal Illegale handel uit het Oostblok. En weet je wat de allergrootste broedplaats van deze ellende is? Marktplaats. Je kunt gewoon je Poedel, Boxer of ieder ander denkbaar hondenras of kruising gewoon bestellen via internet. Niet dat je dat ook precies krijgt, maar het lijkt erop. Vaak zijn de honden ziek en getraumatiseerd. Wat dat betreft denken ook Nederlanders niet goed na voordat ze een hond op Marktplaats bestellen. Overzien niet dat zoiets ‘for life’is. Gaan teveel af op die schattige, lief uitziende pup. Zo gezellig, een knuffelhondje in de familie, dát. Leuk voor de kinderen ook. En wat gebeurt er dan? Zo’n hond komt in het gezin en blijkt vals. Of ziek. Vervolgens beland het dier op straat of in het asiel, want niet te handelen. Echt triest. Door honden op Marktplaats te blijven bestellen houden we met elkaar de illegale hondenhandel in stand. Je kunt het vergelijken met drugshandel. Er gaat bizar veel geld in om. En het is nooit helemaal uit te roeien, dat beseffen we ons goed. Misschien dat we door mensen bewust te maken van de praktijken de hondenhandel een beetje kunnen terugdringen. Met Dutchypuppy zitten we er in elk geval bovenop.”
De foundation van RTL 4-precentatrice Bridget Maasland heeft al in behoorlijk wat landen goed werk verricht. In het buitenland zoekt de stichting vooral de samenwerking met lokale organisaties die zich bekommeren om zwerfhonden. Dutchypuppy zorgt niet alleen voor hulpgoederen, maar geeft ook opleiding en instructies aan lokale dierenartsen. Mede dankzij Bridget’s stichting staat er nu een hondenasiel in Thailand, het ‘Huayang Dogs Rescue Center Thailand’, is er in Suriname een sterilisatieproject opgezet, zijn er operatiekamers ingericht met professionele apparatuur zijn er in Bosnië en Roemenië al behoorlijke successen geboekt. Organisaties als Dutchypuppy zijn keihard nodig, zo blijkt uit het verhaal van Maasland.
“We weten in ieder geval te voorkomen dat er jaarlijks zo’n 3000 puppy’s mogelijk op straat belanden. “Voor die honden maken we in elk geval het verschil. Enne… mede dankzij de adverteerders van De Krant hè? Mede dankzij jullie bijdrage kunnen we voor héél veel dieren redden uit erbarmelijke omstandigheden, echt top!”, aldus Bridget. Iedere ondernemer die aankomende week adverteert helpt mee om Duchypuppy nóg meer goed werk te laten doen! Meer informatie is te vinden op www.dutchypuppy.nl

 
||

UIT DE KRANT