‘Eigenlijk is de missie nu al geslaagd’

|
| Foto: |
actueel
Stefan Wendel en ‘De Koplopers’ klaar voor Berenloop
RODEN – Eind maart, begin april van dit jaar maakte Stefan Wendel bekend deel te zullen nemen aan de Berenloop op Terschelling. Bovendien liet hij weten dan geld bijeen te willen lopen voor Fonds Psychische Gezondheid. Wat Stefan echter vooral wilde was het onderwerp depressie via de Berenloop meer bespreekbaar maken. Weg met het taboe, praat er over. Hoe eerder, hoe beter. Wendel weet als geen ander wat depressie is en wat het met mensen kan doen. Nog voor hij een meter op het eiland liep, lijkt zijn missie al geslaagd. ‘Maar de missie stopt niet. Ook niet na de Berenloop. Dit stopt nooit’, zegt Wendel, ondertussen helemaal klaar voor de ruim 42 kilometer over deels onverharde duinwegen.
Doel 1 was het samenstellen van een team. ‘Ik heb mijn team De Koplopers genoemd en ik ben trots te mogen melden dat onze ploeg uit vijftien lopers bestaat. De helft daarvan is familie. Mijn moeder bijvoorbeeld, loopt de halve marathon. Alle vijftien hebben we onze eigen acties op touw gezet om geld in te zamelen. Geld dat besteed kan worden aan betere begeleiding van mensen met een depressie. Ik heb de lat voor mezelf ontzettend hoog gelegd. Heb gedroomd een euro per gelopen meter bijeen te krijgen. Dat lijkt een brug te ver nu, maar het tekende en tekent wel onze ambitie. Langzaam gaan we wel richting tien mille. Veel belangrijker is wellicht de aandacht die het onderwerp depressie de afgelopen maanden heeft gekregen. Langzaam maar zeker krijgen we het thema depressie zo uit de taboesfeer. Ik ben op RTV Drenthe geweest, onze Koplopers-spot is een aantal keren uitgezonden op OOG tv en ben blij met alle particulieren en bedrijven die me gesteund hebben. Mensen kwamen spontaan met verhalen over depressie. Zo zie je maar dat veel meer mensen dan bekend is met dit onderwerp te maken hebben, of te maken hebben gehad’, zegt Stefan. Hartverwarmend waren de blijken van medeleven, de spontane donaties, een enveloppe met geld uit Amerika en de geste van Bert de Groot van Fitnesscentrum Roden die De Koplopers in een prachtig oranje shirt zal laten lopen op Terschelling. ‘Ik voel ook de waardering vanuit het Fonds. Bijzonder is trouwens dat Korrelatie, het landelijk Platform GGZ en Fonds Psychische Gezondheid zelf ook stappen zetten. De organisaties gaan op in Mind Bleu. Zij zullen mijn verhaal ook onder de aandacht brengen bij de lancering van www.wijzijnmind.nl deze maand.
Heel bijzonder ook dat ze mijn actie al gewaardeerd hebben met een “Hartenwens” die ik heb mogen ontvangen, waarmee ik een weekend naar de Efteling met mijn gezin mocht.  Wat hebben we daar genoten zeg.
Ondertussen is Stefan fysiek helemaal klaar voor de marathon. Hij trainde aan de hand van het zogenaamde 14-kilometer model. Trainen voor een marathon van ruim 42 kilometer, maar in het voortraject nooit meer dan 14 kilometer lopen. ‘Stiekem heb ik wel een keer een halve marathon gelopen. Ging me erg goed af. Op Terschelling is het wel andere koek. Je hebt te maken met de wind en met onverharde paden. Maar we gaan er voor. Ik voel me er klaar voor’, laat Stefan weten. Vrijdag vertrekt Stefan al met zijn familie naar het eiland, niet echter voor hij in kerkelijk centrum Op de Helte is geweest. Ook die kerk besteedde volop aandacht aan zijn project. ‘We hebben echt alles gedaan om aan geld te komen en het onderwerp bespreekbaar te maken. We hebben zelfs op een rommelmarkt gestaan. Mooi was dat mensen zonder iets te open gewoon doneerden en zelf met verhalen kwamen. Kortom: eigenlijk is onze missie al voor de Berenloop geslaagd.’ Stefan weet het. Als hij – samen met zijn teamgenoten- straks de finishvlag van de Berenloop passeert, zal het emotioneel worden. ‘Ik heb mensen in mijn team die net als ik dierbaren aan depressie verloren zijn. Mijn familie is er bij. We weten waarvoor we lopen. Voor wie we lopen. Dat wordt zeker even slikken. En nee, na de finish is het project niet afgesloten. Ik voel dit als een begin, zoals ik ook voor mezelf opnieuw ben begonnen. Ik zoek een baan die bij me past en zal me in blijven zetten voor Mind. Voor – of beter: tegen- depressie. Dat zal ik doen met ambitie. Met passie. Met alles wat in me zit.’
Stefan Wendel uit Roden heeft het bepaald niet altijd even gemakkelijk gehad in zijn leven. De manier waarop hij nu de spreekwoordelijke handdoek oppakt, verdient waardering én vooral steun. En helpen kan nog steeds. Ga naar https://helpmee.psychischegezondheid.nl/team/koplopers of mail Stefan persoonlijk via wendel80@xs4all.nl.
|

UIT DE KRANT

Lees ook