240 Vogeltjes schitteren op Vogelshow in Hoogkerk

Afbeelding
actueel
Vogelvereniging Onze Gevleugelde Vrienden Hoogkerk organiseert Open Groninger Kampioenschap
RODEN-HOOGKERK- Aankomend weekend staat –ie weer op de agenda: het Open Groninger Kampioenschap 2016 van Vogelvereniging Onze Gevleugelde Vrienden Hoogkerk. Een show waar maar liefst zo’n 240 kleur- en postuurkanaries, parkieten en tropische vogeltjes te bewonderen zijn. Best bijzonder dat zulke shows nog bestaan, blijkt uit het verhaal van Ebel Land, die al 41 jaar voorzitter van de vereniging is. “Allemaal zilveruitjes hè? Grijze koppen bij onze vereniging. De jeugd heeft jammer genoeg geen belangstelling voor vogels.” Gelukkig is de vereniging die dit jaar 53 jaar bestaat er tóch weer in geslaagd een vogelshow te organiseren. Donderdag, vrijdag én zaterdag fladderen de meest prachtige exemplaren rond in het Dorpshuis/Vensterschool in Hoogkerk.
Het allermooist aan het houden van vogels is het kweken ervan, weet Ebel Land te vertellen. “Soms stel je een koppel samen waarvan je denkt dat er wel eens een heel mooi vogeltje uit zou kunnen komen. En dan blijkt dat ze helemaal niks van elkaar moeten hebben. Net mensen”, lacht Land die geboeid is door het hele proces. Regelmatig zit de vogelvriend op een stoel voor z’n volière om de beestjes, Rosella soorten (grote Australische parkieten, red.) te bestuderen. “Ze schillen met hun snavels de takken af, proppen de slierten onder hun vleugels en brengen ze naar het nest. Echt geweldig om te zien.” Als de vogels na bevruchting eenmaal drie eitjes in hun nest hebben, blijven ze er vast opzitten, weet Land. “Wanneer ze er één gelegd hebben, volgen het tweede en derde eitje pas een dag of twee dagen erna. Na 21 dagen komen ze uit.” Na 7 dagen moeten de diertjes geringd worden, als je ermee naar een show wilt tenminste. Eerder mag niet, later kan niet. Past het pootje met vier nagels er niet meer door.  Het is namelijk niet zo dat je dat even met een ringetje doet die je opent en later dichtknijpt. Ringen gebeurt met een vaste ring. “Met een vaste ring wordt er meer waarde aan gehecht. Het bewijst dat je ze zelf gekweekt hebt. Een knijpring kan iedereen er omheen schuiven. We hebben ook allemaal ons persoonlijke, vaste ringnummer. Een best lastige klus soms, dat ringen. Sommige exemplaren groeien als kool. Een beetje afwasmiddel om de poot wil wel eens helpen.”
Door de vergrijzing binnen de vereniging en het ontbreken van nieuwe aanwas, wordt het steeds lastiger om vogelshows te organiseren. Waren er een aantal jaren terug nog 2 vogelbonden, nu is dat er nog maar 1. “Vroeger had je de Algemene Bond, de bond voor het Noorden en de Nederlandse Bond. Die noordelijke bond is dus nu ter ziele. Meestal gaat de liefde voor vogels over van vader op zoon. Maar de jongelui hebben er geen belangstelling meer voor. Dat is ook de reden dat ik nog steeds voorzitter ben. Ik heb de club in 1963 opgericht, vanaf ’75 ben ik voorzitter. Natuurlijk heb ik wel eens gevraagd of er niet iemand is die het stokje van me wil overnemen. Maar niemand die zich geroepen voelt. Nou, ik kan de boel niet in de steek laten hè? Maar misschien dat iemand zich, na het lezen van dit verhaal geroepen voelt! Nieuwe leden zijn van harte welkom. Wat voor soort vogels er te zien zijn aankomend weekend? Zo’n 150 kleurkanaries, 35 postuurkanaries, de gebochelde exemplaren. Een beetje misvormd lijken ze, maar daar worden ze speciaal op gekweekt. Verder zijn er nog wat tropische soorten en 2 postduiven, geen gewone, maar tropische.”
Keurmeesters kiezen de mooiste vogel. Daarbij letten ze op de bevedering, de houding, poten en nagels. Ook dat laatste luistert nauw. Liever geen zwarte nagel tussen drie witte. Of andersom. Mist er een nagel, kost dat onherroepelijk punten. Een vogel kopen kan ook op de show. De verkoop gebeurt onder leiding van Geert Jongsma, die ook al 53 jaar trouw lid is van de club. “Geert is herkenbaar aan z’n stofjas”, weet de voorzitter. Een leuke kanarie heb je al tussen de 10 en 12 euro, heb je liever een Australische parkiet, kun je er maar zo eens 25 of 30 euro voor neer moeten tellen. Maar dan heb je ook wat. Donderdag begint de show om 19:00  uur en duurt tot 22:00, vrijdag van 10:00 tot 22:00 en zaterdag kun je van 10:00 tot 15:30 terecht. Plaats: Dorpshuis/Vensterschool Zuiderweg 70 Hoogkerk.
 
 
 
 

UIT DE KRANT

Lees ook