Jouw hartenwens in vervulling? Het zou maar zo eens kunnen!

Afbeelding
actueel
Hartenactie van de Krant
NOORDENVELD – November alweer. Tijd om een aantal hartenwensen in vervulling te laten gaan! De Krant organiseert uiteraard ook dit jaar weer de Hartenactie waarbij kinderen een online wensenbriefje mogen inleveren.  Een briefje met de allerliefste wens én een goed doel dat gesteund moet worden. Een actie die al jarenlang zorgt voor blije kinderen en een actie die ook nog eens een aantal goede doelen steunt. Het mes snijdt dus aan allerlei kanten. Onder het motto wat goed is, moet je goed laten wordt niets gewijzigd aan de formule van de al jaren succesvolle actie. Wie daarover mee kan praten is één van de winnaars van vorig jaar, Niels Olijerhoek uit Peize. Zijn wens ging in vervulling: een Gopro-camera waarmee hij zijn schaatstocht op de Weissensee vast kon leggen. Als goed doel koos hij de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS), de stichting die zich bezighoudt met onderzoek naar de (tot nu toe) ongeneselijke taaislijmziekte, de ziekte waar Niels, net als zijn zus Rianne ook aan lijdt.
Wanneer we Niels bijna een jaar na dato weer spreken is hij nog steeds in zijn nopjes met z’n Gopro. Glunderend van trots toont hij op de redactie van de Krant het koffertje die hij, net als heel veel losse accessoires, er extra bij heeft gekocht. Bevestigingstools voor op een helm, het stuur van een fiets en zelfs een kapje waarmee hij de camera ook onder water kan gebruiken. Handig voor de sportieve Niels. Want naast schaatsen suist –ie graag op z’n mountainbike met een bloedgang de bergen af. En dat dat spannende beelden oplevert kun je natuurlijk wel raden. “Een keer ging ik zo hard naar beneden, dat ik zelfs een auto inhaalde”, lacht Niels die alle kinderen aanraadt om ook mee te doen aan de actie. “Maar”…, volgt in dezelfde zin, “dan moet je wel met een goed verhaal komen”, tipt hij. “Een doel kiezen dat dicht bij je staat.” Niels koos geld voor onderzoek naar zijn ziekte, waar met hem zo’n 1500 andere patiënten in Nederland aan lijden. Dat geld voor onderzoek zin heeft, vertelt Guus Olijerhoek, de vader van Niels. “Toevallig waren we afgelopen weekend op de jaarlijkse CF-dag, zoals dat heet. Daar vertelde een vooraanstaand longarts dat er binnen 5 jaar een medicijn op de markt is. Nou, dat is prachtig nieuws natuurlijk.”
Hoe gaat de actie precies in z’n werk?
Kinderen kunnen een aantal weken online een wensenbriefje inleveren. Daarop zetten ze behalve naam, adres, woonplaats en leeftijd wat ze graag van Sinterklaas zouden willen hebben. Bovendien kiezen ze een goed doel. Kinderen mogen een cadeau tot maximaal 125 euro invullen, het dubbele van dat bedrag gaat naar een goed doel. Zo zijn er in de loop der jaren al tal van wensen in vervulling gegaan en al tientallen goede doelen gesteund. De winnaars – in totaal worden drie wensen vervuld- worden een dag na Sinterklaas, dus op 6 december, bekendgemaakt. De winnaars krijgen persoonlijk bericht. Tip: wees origineel. Een goed doel hoeft niet per se een landelijk goed doel te zijn. Regionaal of zelfs lokaal gebeurt ook veel. En een mooie toelichting zou de jury ook positief kunnen beïnvloeden. Meedoen dus! De wensbriefjes kunnen worden gemaild naar hartenactie@media-totaal.nl. De hartenactie van de Krant is uiteraard een initiatief van de Krant, in nauwe samenwerking met ondernemers. Zie ook de pagina elders in deze krant.

UIT DE KRANT