Stephan Kiel al tien jaar vast gegeven op Jaarbeursterrein

actueel
“We kijken er echt naar uit”
 
RODEN – Alweer tien jaar lang neemt Croissanterie en Pizzeria Stephan Kiel een vaste plek in op het Jaarbeursterrein. Het enige uitstapje wat de broodjesmaker elk jaar doet vanaf zijn vaste plek op de Grote Markt in Groningen is de Rodermarkt en dat bevalt hem hartstikke goed. Inmiddels kent iedereen de huisgemaakte shoarma of de lekkere warme pizza’s. En iedereen kent Stephan en zijn team die vooral ook voor de gezelligheid niet in Roden willen ontbreken.
Op dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag is de broodjeskar van Stephan Kiel te vinden op zijn vaste plek op de Grote Markt in Groningen. Met ook nog eens een poffertjeskraam die er van 1 maart tot en met 1 november te vinden is, heeft hij werk genoeg. Maar op de Rodermarkt kan en wil hij niet meer ontbreken. “Ruim dertien jaar geleden stond er opeens een man op de fiets aan de kraam: Is de Rodermarkt niet wat voor jou?, vertelt Stephan. Hij ging kijken, het was slechts vier dagen voor het feest los zou barsten en Stephan zag geen mogelijkheid zijn grote wagen op de juiste plek te krijgen. “Ik heb mijn kaartje achter gelaten en ben weer verder gegaan. De Rodermarkt kende ik niet echt en dus had ik er ook nooit weer aan gedacht, tot ik dus drie jaar later opeens gebeld werd: heb je belang bij een plek? Nou ik dacht: ik probeer het maar. Dat het zo’n groot feest zou zijn, had ik nooit verwacht”, lacht Stephan.
Inmiddels is hij een vaste waarde. Bij de kraam kun je allerhande belegde broodjes krijgen van Italiaanse bollen tot aan kaisers, daarnaast heeft hij warme pizza’s en het succesnummer: het stokbroodje met huisgemaakte shoarma en eigen knoflooksaus. Met een vast team werkt hij elke Rodermarkt zes dagen en vier nachten van begin tot eind. “Het is best zwaar”, vertelt Stephan, “maar door de gezelligheid voelt het niet zo. Er is nooit trammelant. Weet je, iedereen gaat natuurlijk heen om geld te verdienen, maar dat is inmiddels niet meer de belangrijkste drijfveer. We hebben een vaste klantenkring opgebouwd waarvan sommigen wel twee of drie keer per dag wat halen.” Stephan heeft dan ook wel wat te bieden: “service en goede kwaliteit, dát is enorm belangrijk.”
Roden springt eruit met de woensdag in het bijzonder. “Die laatste dag met het paardje rennen en dan het slotfeest voor de Rodenaren zelf, als ik dan wat moet benoemen, vind ik dat het mooist. Maar het is ook een beetje een trieste dag die woensdag. Dan moeten we weer van veel mensen afscheid nemen. Roden springt er echt een beetje uit.” Om het jubileum te vieren komt Stephan kan men tijdens de opening van de beurs van 16.00 tot 18.00 uur drie broodjes voor tien euro krijgen. De gebruikelijke broodjes ossenworst, de huisgemaakte shoarma, warme beenham en Unox zullen er zeker zijn. “En de verse jus d’orange. Voor wie een zware avond heeft gehad is dat de volgende ochtend wel lekker”, lacht Stephan.
 
 

UIT DE KRANT