Gedetineerden Veenhuizen doen mee aan Landelijke Opschoondag

Afbeelding
actueel
VEENHUIZEN - Enkele gedetineerden uit Esserheem hebben vandaag meegedaan aan de Landelijke Opschoondag. Ze gingen gewapend met prikstok en vuilniszak op pad in Veenhuizen om daar zwerfafval op te ruimen. Landelijk gezien staken ruim tweehonderdduizend vrijwilligers de handen uit de mouwen om Nederland een stukje schoner te maken.
De gedetineerden speurden, begeleid door twee gevangenismedewerkers die zelf ook meehielpen, parkeerplaatsen, wandelpaden, perkjes en bermen af op zoek naar spullen die daar niet thuishoorden. Er belandden de nodige verpakkingsmaterialen, peuken en ander zwerfafval in de vuilniszakken, maar heel veel rotzooi werd er niet ingezameld. Niet omdat de gedetineerden onvoldoende hun best deden, maar vanwege het feit dat de leefomgeving in Veenhuizen al behoorlijk netjes is. Dat viel één van de deelnemende gedetineerden ook al op. “Zelf kom ik uit Amsterdam. Daar is het een stuk makkelijker om een vuilniszak te vullen met rommel die op straat ligt.”
De gevangenisdirectie van Veenhuizen regelde speciaal voor deze gelegenheid verlofpassen voor de gedetineerden om het mogelijk te maken dat ze – onder begeleiding – voor een paar uur uit hun cel mochten. Marie-Anne de Groot, vestigingsdirecteur van de penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen: “De Landelijke Opschoondag is een prima initiatief, waar we als PI graag medewerking aan verlenen. Voor de gedetineerden is het bovendien een mooie kans zich eens van een andere kant te laten zien. Waar ze eerder de maatschappij op wat voor manier dan ook schade hebben berokkend, kunnen ze  zich met deze schoonmaakactie juist positief onderscheiden.”
Het is voor het eerst dat de PI Veenhuizen deelneemt aan de Landelijke Opschoondag, maar het opruimen van afval doen gedetineerden vaker. “We hebben in Esserheem een groepje gedetineerden dat actief is in de groenvoorziening”, vertelt Marie-Anne de Groot. “Zij zorgen ervoor dat de omgeving rond de gevangenissen Esserheem en Norgerhaven in Veenhuizen netjes wordt bijgehouden. Naast klusjes als grasmaaien en schoffelen, ruimen ze ook rondslingerend afval op.”  Meer weten over de Landelijke Opschoondag? Zie: www.supportervanschoon.nl/.

UIT DE KRANT

Lees ook