Aftellen met …. Lucas Schoonbeek, bestuurslid Amusement Jaarbeurs Roden

Afbeelding
actueel
RODEN – De hele horecagebeuren rond de Jaarbeurs gaat veranderen. Wordt professioneler, grootser, het voorplein krijgt meer elan én wordt vanaf volgend jaar een dag korter, weet Lucas Schoonbeek van de amusementscommissie te vertellen. Een dag korter? U leest het goed. Volgend jaar géén woensdagprogramma meer op de Jaarbeurs in Roden. “De tijd dat mensen een week vrij nemen voor Rodermarkt is voorbij. Tijden zijn veranderd. Op woensdagavond hebben we al jaren te maken met een forse terugloop. Daar moeten wij als Jaarbeursbestuur op anticiperen. We gaan niet voor kwantiteit maar voor kwaliteit. Door de woensdag te schrappen besparen we enorm veel kosten. Met dat geld kunnen we meer investeren in de aankleding en grotere artiesten uitnodigen.”
Eerst maar eens het voorplein van de Jaarbeurs. Want zoals bij iedereen bekend is: dáár gebeurt het tijdens de Rodermarktfeestweek. Daar staan feestgangers kont aan kont met een biertje te kletsen, een sateetje naar binnen te werken en doen een dansje op de muziek van de band. “Als organisatie moet je je blijven ontwikkelen. Om te beginnen gaan we het voorplein upgraden. Het buitengebeuren is belangrijk, het is altijd volle bak op het plein. Dat mag geen ondergeschoven kindje zijn. Die pagodetenten staan al jaren zo. Dat geldt ook voor het podium dat een beetje verdrukt staat achter in de hoek. We zijn in gesprek met Heineken. De bedoeling is om er een soort ‘Amstel Live Outdoor’ van te maken met een groot podium met artiesten die zichtbaar zijn. We willen een beetje het festivalgevoel creëren.”
Ook is Schoonbeek van plan het paviljoen een facelift te geven. Hoe dat exact vorm krijgt, kan hij op dit moment nog niet zeggen. Dat hangt nog af van een paar factoren, zegt hij. “Wat wel al zeker is, is dat we gaan werken met doelgroepsegmentatie. We gaan duidelijker onderscheid maken tussen de verschillende doelgroepen. Zo is de Dansfabriek echt voor de jongeren met muziek wat hen aanspreekt. Lil Kleine, Boef, dát. In het Amysoft-paviljoen draaien we jaren ‘80, ’90, hits van nu en Nederlandstalige muziek. Dit wordt echt een onvervalste feesttent. De laatste jaren was het toch een beetje teveel disco. Dat hoorden we ook veel van bezoekers. Daar moet je iets mee doen vinden we. In de toekomst, misschien volgend jaar al wel, zitten we te denken aan een spiegeltent. Dat is een tent met vertier voor zestigplussers. Die willen niet teveel herrie, maar elkaar ontmoeten, gezellig kletsen met een borreltje en bitterballen.” Ook het horecaplein kan rekenen op een frisse nieuwe wind. “Dat  krijgt een Caribisch thema. Naast speciaalbieren willen we onder andere ook cocktails serveren. Daarvoor zijn we in gesprek met een cateraar. En o ja, we willen gedurende de hele feestweek meer doen voor onze sponsoren. In welke vorm precies weet ik nog niet, daarover zijn we nog in gesprek.”
En dan nog even over woensdag, jarenlang dé favoriete stapavond onder de Rodenaren. Dit jaar is –ie er voor het laatst. En dat is na een traditie van tientallenjaren nieuws. “Was ja. Dat klopt. Maar we zien de laatste jaren een forse terugloop. De meeste mensen nemen niet langer een hele week vrij voor Rodermarkt. En de Jaarbeurs is ook al niet meer open op woensdag. We hebben de programmering eens kritisch tegen het licht gehouden. De tenten die er staan worden allemaal ingehuurd. Dat geldt ook voor de horeca en het personeel en de artiesten. Dat kost gigantisch veel geld. We willen het rendabel houden. Als je bedenkt dat we vrijdagmiddag starten, hebben we tot en met woensdagavond 12 momenten (iedere middag en avond) waarvoor we een programma neer kunnen zetten. Die worden lang niet allemaal ingevuld. Dat is zonde, want je betaalt er wel de kosten voor. Beter is om  het programma compacter te maken, met grotere artiesten en een fraaie aankleding. Een goed voorbeeld is het Bluesfestival in Grollo. Zo hoort een goed festival eruit te zien. We hebben Volksvermaken voorgesteld om Paardjerennen naar maandagmiddag te trekken. Dat sluit prachtig aan op de nacht van Roden. En bovendien goed voor de horeca. Of ze daarvoor openstaan weet ik niet. We hebben het in ieder geval gedropt. Eigenlijk waren we voor dit jaar al van plan te stoppen met het woensdagprogramma. Maar uit respect voor Volksvermaken doen we dat niet. Maar het is wel voor het laatst. Het Rodermarktfeest barst vrijdag los met de missverkiezing en sluit dinsdag na de markt. Geen kwantiteit maar kwaliteit.”
Tot slot het programma van de Jaarbeurs. Dat liegt er niet om. Grote namen. Vrijdagavond de minimiss- en de missverkiezing op het programma, waarna aansluitend dé Freddy Moreira het podium beklimt. Zaterdagavond heeft de organisatie de band Beethoven weten te strikken (een klapper, de allerbeste coverband van heel Nederland volgens Schoonbeek). Maandagavond speelt Vangrail (en is er nog een act, waarover Schoonbeek de lippen stijf op elkaar houdt). In de Dansfabriek bespringt rapper Bizzey het podium. De Krant blijft de ontwikkelingen volgen. Over twee weken weer een nieuwe ‘Aftellen met..’.
 

UIT DE KRANT

Lees ook