Peter van der Velde fietstocht groot succes

Afbeelding
actueel
NOORDENVELD - De Peter van der Velde-fietstocht die zaterdag 30 juni werd verreden was met 75 deelnemers een groot succes. Het jaar 2018 is uitgeroepen tot Peter van der Velde-jaar, omdat het honderd jaar geleden is dat deze Drentse schrijver geboren is. De literaire fietstocht met aandacht voor het werk van de Drentse schrijver Peter van der Velde en andere Drentse schrijvers was één van de vele activiteiten.
Om kwart voor tien ‘s ochtends opende wethouder Alex Wekema de korte en de lange Peter van der Velde-fietstocht, waarna de 75 fietsers op weg gingen voor een tocht van circa twintig of vijftig kilometer.
De deelnemers legden een route af door de gemeentes Noordenveld en Tynaarlo en werden onderweg verrast met voordrachten door dichters en voorlezers. Zo las Willem van der Velde, de zoon van de schrijver Peter van der Velde, het gedicht Winter op de Paaizermao voor bij het bruggetje over het Peizerdiep. Herma Stroetinga stond vlak voor Donderen en zij droeg het gedicht Op fiets naor Vreis van Peter van der Velde voor, Anne Doornbos las zijn gedicht Gasopslag voor bij de gasopslag in Langelo en Martin Koster stond bij het bruggetje over het Lieversediep waar hij het gedicht Panta Rhei 3 voordroeg.
Er wordt de komende maanden geprobeerd om van de Peter van der Velde-fietstocht een vaste route te maken met de gedichten op borden langs de weg. De fietstocht is georganiseerd door de Peter van der Velde-werkgroep waarin onder andere vertegenwoordigers van het Huus van de Taol, de bibliotheek Roden, Welzijn In Noordenveld en het dorp Roderwolde zitten.
In de komende maanden is er nog aandacht voor de schrijver Peter van der Velde tijdens de Liefair op 26 augustus in Lieveren, de Rowolmer fair in Roderwolde op zondag 9 september en tijdens het Openluchtspel Roderwolde eind augustus. De Krant plaatst maandelijks een artikel waarin een gedicht van Peter van der Velde centraal staat.

UIT DE KRANT

Lees ook