Fiets4Daagse kiest voor ‘Natuurlijk Norg’

Afbeelding
actueel
NORG – Tijdens de Drentse Fiets4Daagse staat startplaats Norg weer bol van de activiteiten. Van dinsdag 24 juli tot en met vrijdag 27 juli kan er weer volop gefietst worden in de wijde omgeving van Norg. Zo is er een toerfietstocht van 40 en 60 kilometer, is er een RollOnRoute voor deelnemers met een beperking van 25 kilometer en ook is er dagelijks een aparte KidsRoute van 30 kilometer.
Gerard Meijering (foto) is als voorzitter al 11 jaar betrokken bij de Norger Fiets4Daagse. ‘Het thema ‘Natuurlijk Norg’ brengt met zich mee dat we veel door natuurlijke routes gaan fietsen tijdens deze 4 dagen. Alle dagen hebben een speciale naam en er om heen zullen dan ook activiteiten georganiseerd worden die met het thema en de route van de dag te maken hebben. Zo kennen we de route Verhalen uit het Veen, Hunebed- en Grafheuveltocht, Bos- en Beekdalroute, Heideroute en is er een Prehistorische route. Een aanrader is de fietstocht richting Peest. Nabij de Hitlerring hebben we een verrassing in het landschap bedacht. Wat dat is kan ik nu niet zeggen, maar bijzonder is het wel.  De Kidsroute staat dit keer los van de RollOnRoute. Op die manier kunnen we een avontuurlijker route uitzetten waarbij een gezin met kinderen om de zoveel kilometer te maken krijgt met een activiteit waarbij we ook een natuurlijk competitie aspect aan hebben gekoppeld,’ laat Gerard Meijering weten.
Elf jaar geleden zag het er nog somber uit voor de fietsers in Norg. Het dorp was toen stempelpost van de Asserroutes en die stempelplek zou worden opgeheven. ‘Toen hebben we met elkaar de koppen bij elkaar gestoken en Norg nog twee jaar lang als stempelplaats kunnen behouden. In het hoofdbestuur van de Fiets4Daagse zag je toen een omslag in het gegeven dat ook kleinere dorpen best wel startplaats zouden kunnen zijn. We hebben toen een bidboek geschreven en samen met Dalen werden we toen als startplaats toegevoegd. Het mooie van kleinere startplaatsen is dat je sneller in de natuur bent. Een groot voordeel noem ik dat,’ aldus de voorzitter.
Er wordt op alle vier de dagen gestart in het centrum. Bij binnenkomst zijn er randactiviteiten nabij café Zwaneveld en de Baander op de Paardenbrink. Tevens staat daar een kleine rommelmarkt gepland. Wie wil mag een kraampje huren en of een kleedje op de grond leggen. Woensdagochtend is er op de Brinkhofweide een groots ontbijt voor alle deelnemers. Meijering verwacht er 1000 in Norg. De provinciale organisatie hoopt deze ochtend in alle startplaatsen zo’n 15.000 mensen aan de ontbijttafel te hebben. ‘Dat zou uniek zijn en ons wellicht landelijke promotie geven. Voor het woensdagontbijt komen ook de burgemeester en de wethouder van Noordenveld een vorkje mee prikken.’
Wie wil weten wanneer men en hoe een ieder zich kan inschrijven, kan op de website www.fiets4daagse.nl terecht. Ook de routes vanuit Norg staan daar op vermeld. Bijzonder is dat elektrische fietsen in de sporthal van de Brinkhof kunnen overnachten en aan het stroom kunnen. Jaarlijks maken veel fietsers van deze mogelijkheid.  Wie informatie wil kan Gerard Meijering gewoon even bellen op 06 20075681. ‘Dat geldt ook voor mensen die nog willen helpen met de organisatie van onder andere de spelletjes voor de Kidsroute, de markt of bij het woensdagochtend ontbijt. Samen zorgen we er dan voor dat er in Norg enige reuring ontstaat in het dorp. Altijd leuk.’
 

UIT DE KRANT

Lees ook